Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna
Agave Könyvek

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Finlay Donovan nem egy tökéletes anyuka. Nem képes úgy zsonglőrködni az idejével és életével, hogy minden flottul menjen. Finlay Donovan rendszerint mindent elszúr; legyen az a lánya haja, egy vacsora elkészítése, vagy akár a számlák időben való rendezése. De Finlay Donovan ölni tudna a gyerekeiért, és azért, hogy őket boldognak és elégedettnek lássa.

Elle Cosimano Finlay Donovan ölni tudna című könyve igazi felüdülés (annak ellenére, hogy a történet egyik központi szerepe a gyilkosság). Meg lehet írni úgy is egy „bérgyilkos” sztoriját, hogy az szórakoztató és egyben izgalmas legyen. Elle Cosimano kifejezetten bohókás karaktereket keltett életre a lapokon, hogy mi olvasók eltűnjünk a valóságból pár óra erejéig, és elfelejtsük a körülöttünk lévő borzalmakat.

Tény és való, hogy Finlay Donovan ölni tudna több esetben túlzó és nincs híján olyan logikai hibákban sem, amit egy véresebb, komolyabb kriminél már nem néznénk el, nem hunynánk szemet felette. Ennél a történetnél viszont nyugodtan engedjük el az önjelölt nyomozói mivoltunkat, és csupán hagyjuk, hogy sodródjunk az árral, szórakozzunk, mosolyogjunk, kikapcsolódjunk.

Finlay Donovan elég nagy kalamajkában van. Férje, Steven elhagyta egy másik nőért, akivel minden követ megmozgatnak, hogy elvegyék az asszonytól a két eleven, hiperaktív gyereket. Finlay ezt egyáltalán nem akarja, mert amellett, hogy imádja a kölyköket, ezzel mindent elveszítene. Az, hogy a férje elhagyta, csak egy csepp a tengerben. A könyv, amin dolgozik, sehol sem tart, olyannyira sehol, hogy még ötlete sincs, mit írjon. Az ügynöke folyamatosan nyaggatja, mivel az előleg már ki lett fizetve, sőt, el is lett költve. A számlák halmozódnak, már könyörögni kell a szolgáltatóknak egy kis haladékért. Ráadásul a szittert sem éri el, akit, mint kiderül a férje már nem óhajt fizetni. Szóval Finlay tényleg nagy slamasztikában van. Utolsó esélye, hogy ügynökétől kiharcoljon még egy kis haladékot. A tárgyalás érdekes fordulatokat hoz. Amíg az asszony hetet havat összehord egy nemlétező gyilkosságról, ami a könyv lényege lenne, és arról, hogy ehhez mennyi kutatómunkára van szüksége, addig a szomszédos asztalnál egy nő elég feltűnően bámulja. Miután Finlay-nek nem sikerül dűlőre jutni ügynökével szárnyaszegetten indul haza, azonban, mielőtt kilépne az étteremből a szomszédos kukkoló egy cetlit nyom a kezébe. A papíron egy összeg, egy név, egy cím és egy telefonszám szerepel: 50.000$, Harris Mickler… A nő eleinte nem foglalkozik vele, de az összeg egyre többször jut eszébe; mennyi mindent ki tudna fizetni belőle, és a gyerekei is vele maradhatnának. Igazából lövése sincs, hogy miről van szó, ki ez az ember, és mit kellene csinálnia. Így azzal a gondolattal, ha megkérdezi, azzal nem veszít semmit, ezért felhívja a megadott számot. A telefonbeszélgetés igazi sokként éri Finlay-t. Harris Mickler annak a nőnek a férje, akitől a cetlit kapta, és aki fel akarja bérelni őt, hogy eltegye láb alól. Próbálja megmagyarázni, hogy amit hallott az csak egy regény vázlata, de a nő nem hagyja magát, elmondja, hol találja a férjét aznap este, illetve azt, hogy a pénzt a munka után egyből megkapja.

Finlay napját csak tovább bonyolítja a férje, így a nő úgy dönt, azzal nem tesz semmi rosszat, ha megnézi a férfit magának, akit a felesége igazán rossz embernek állított be. Elcsór egy ruhát Steven barátnőjétől, lepasszolja gyerekeit testvérénél, aki nem mellesleg rendőr, és elmegy a címre. Mondhatjuk, hogy az este folyamán eléggé összekuszálódnak az események, olyannyira, hogy Harris Mickler végül Finlay garázsában, azon belül is rozzant járgányában köt ki parti drogtól elájulva. Az asszony bemegy a házba, hogy megpróbálja összeszedni a gondolatait, mit is kezdjen az ájul pasassal. Mire kiötöl egy épkézláb tervet, addigra Harris meghal. És ha mindez nem lenne elég, betoppan Vero a volt szitter is.

 

Finlay Donovan ölni tudna egy zseniális sorozat kezdete. A történet vége hagy nyitott kapukat, de nem olyan erősen, hogy idegbetegek legyünk, de annyira mégis, hogy izgatottan várjuk a következő részt. Ha egy könnyed és laza történetre vágysz, akkor mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Ha megakarod tudni, hogyan legyél egy kétbalkezes bérgyilkos, akkor pedig azért ajánlom. Akárhogy is; imádni való!

Agave Könyvek Kiadó Kft.
Fordító: Török Krisztina
Megjelenés éve: 2022
368 oldal

Fülszöveg:

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.

Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.

Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.

Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe.