Garth Nix: Angyalmágus
Dream Válogatás,  Maxim Kiadó

Garth Nix: Angyalmágus

Garth Nix: Angyalmágus

Garth Nix: Angyalmágus

Egy igazán jó fantasy történetnek elengedhetetlen része a világépítés. Garth Nix pedig papírforma szerint hozta, amit minden fantasy rajongó elvár. Koherens és precíz világot alkotott, ahol a környezet és a szereplők is, szinte életre kelnek a szemünk előtt. És bármennyire is láttam lelki szemeim előtt mindent, mégis azt kell mondanom, hogy ez a túlzott precizitás rányomta a bélyegét a sztorira, háttérbe szorította azokat az akciókat (izgalmakat), amelyeket annyira vártam. Néhol túlságosan terjedelmesnek és elnyújtottnak éreztem. Talán itt jobban érvényesült volna az a mondás, hogy a kevesebb néha több.
Azonban, minden fent említett negatívumot valahol kompenzált ez az újfajta mágia leírás, vagy nevezzük rendszernek, ami az angyalokkal kapcsolatos. Ikonok, amelyek láthatatlan erőket (szeráfokat, kerubokat, angyalokat) idéznek meg, hogy a halandó ember ezáltal nyerjen hatalmat. De ezeket a képességeket senki nem használhatja ingyen; mindennek ára van. Ez nagyon tetszett az Angyalmágus című könyvben, mert egyedivé tette, olyanná, amivel eddig sehol sem találkoztam. A legtöbb high-fantasyban a karakterek valamiképp erőre tesznek szert, amivel életük végégig eléldegélnek, (vagy éppen az örökkévalóságig), itt azonban erről szó sincs, kemény árat kell fizetni akkor is, ha a leggyengébb angyal segítségére van szükség.

Liliath 137 év után újra feltámad hamvaiból, hogy végre beteljesítse végzetét. Szerelme, Palleniel, aki Ystara arkangyala eltűnt. Neki kellett volna védenie népét, akik most száműzöttként élnek a világban. Hamu-pestis járvány tört ki rajtuk, és akik elkapták azok vagy hamuvá váltak, vagy szörnyekké, akik mindent elpusztítottak a környezetükben. Liliath úgy gondolja, ő az egyetlen, aki képes megtalálni eltűnt szerelmét, hogy újra egyesüljenek. Ehhez azonban szüksége van négy ember segítségére, akik nem is tudják, mi vár rájuk. Simeon egy fiatal és ígéretes orvosjelölt, Dorotea az ikonfestő, akinek rejtett képességei vannak, Agnez a muskétás kadét és Henri a hivatalnok, aki profi a számok terén. Mind a négyük új még Lutace-ban, de különös angyali erő érintette meg őket, és emiatt vet rájuk szemet Liliath. Abban bízik, hogy eme négy fiatal képességével sikerrel jár. Ez a négy ember furcsa körülmények között találkoznak egymással, de abban a pillanatban, hogy meglátják egymást, úgy érzik, hogy mindig is ismerték egymást; különleges kapocs van közöttük, de egyikőjük sem tudja, hogy mi lehet ez a kapocs.
Eleinte nem igazán kedvelik egymást, de idővel egyre közelebb kerülnek egymáshoz, barátság, bajtársiasság és hűség jellemzi őket. Együttes erővel oldják meg az előttük álló feladatokat és problémákat, aztán elérkezik a legnagyobb kihívás, amivel csak szembesülhetnek. Liliath mindeközben bábuként használ mindenkit maga körül, nem számít neki semmi és senki, egyetlen cél lebeg a szeme előtt, és ezért bármit megtesz.

Érdekes volt, hogy A három muskétásból megismert karakterek itt is megjelennek, talán Nix így akart adózni Dumas műve előtt, azonban ebben a történetben inkább a nők dominálnak. Rochefort például a perszeverantusok parancsnoknője Duplessis kardinális szolgálatában, aki szintén nő. Vagy éppen Dartagnan a királynő testőreinek főkapitánynője. Emellett a szexuális beállítottság, mint a meleg románcok, szerves és természetes részét képezik a történetben, illetve a bőrszínek közötti különbségek sem konfliktusteremtő helyzetként jelennek meg. Ez nekem kifejezetten tetszett; nincs előítélet sem rasszizmus.

Összességében nagyon tetszett az Angyalmágus, és remélem, hogy Gart Nix tartogat még a tarsolyában hasonló angyali történeteket.
Kalandok, angyalok, mágia, harcok, barátság, romantika és persze a gonosz jelenléte: ez az Angyalmágus.

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordította: Bozai Ágota
Megjelenés: 2021
Oldalszám: 480

Fülszöveg:

Garth Nix: Angyalmágus

Több mint egy évszázad telt el azóta, hogy Liliath bemászott Saint Marguerite üres szarkofágjába Ystara pusztulásakor. Mágikus álmából ébredve még mindig gyönyörű és fiatal, és újra nekivág küldetésének, hogy egyesüljön szerelmével, Palleniellel, Ystara arkangyalával.

Bár ez a feladat lehetetlennek tűnik, Liliath a valaha élt legerősebb angyalmágus, aki képes magához hívni az angyalokat, és arra kényszeríteni őket, hogy teljesítsék akaratát. Négy fiatal ember érdekli leginkább: Simeon, a szorgalmas orvosjelölt, Henri, az elszánt szerencsevadász, Agnez, a dicsőségre vágyó muskétás és Dorotea, aki ikonfestő és az angyali mágia tudósa.

Ők négyen találkozásuk pillanatától fogva valamilyen furcsa kötődést éreznek egymás iránt, de nem is sejtik, milyen fontos a szerepük. Egyikük sincs tisztában azzal, Liliath hogyan akarja őket felhasználni terve megvalósításához.