J.K. Rowling: A Karácsonyi Malac
Animus Kiadó

J.K. Rowling: A Karácsonyi Malac

J.K. Rowling: A Karácsonyi Malac

J.K. Rowling: A Karácsonyi Malac

J.K. Rowling az az író, aki képes olyan történetet írni, amit kortól függetlenül is bárki tud élvezni. Nincs ez másként A Karácsonyi Malac című könyvvel sem. Rowling mindig valami újat alkot, valami olyat, amivel még nem találkoztunk. Az ötletei színesek, a világépítése minden esetben remekműnek minősülnek.
Olvasása közben többször is eszembe jutott a kedvenc rajzfilmem: a Toy Story, amit képtelen vagyok megunni; valószínűleg így leszek A Karácsonyi Malac című kötettel is. Biztos, hogy többször le fog kerülni a polcról, ha rossz hangulatom van, vagy csak szeretnék elmerülni valami olyan témában, ami szeretetet és reményt sugároz; mert bizony, manapság arra most nagy szükség van.

A történet eleje lassan indul, Rowling fokozatosan és érthetően építi azt, hogy a kisebbek is értsék, nem bonyolítja túl, de ez nem is megy az élmény rovására. A könyv egynegyedétől viszont már folyamatosan adagolja az impulzusokat, mégsem kuszán és érthetetlenül; ez kifejezetten tetszett, mert így az unokahúgomnak is bátran merem adni. Itt még egyszer kihangsúlyoznám, hogy bár Rowling ezt a történetet gyermekeknek szánta, mégis, csak ajánlani tudom minden felnőttnek, mert az erkölcsi iránymutatása mellett komoly tanmese is. Nem utolsósorban, ad egy kis segítséget, hogy könnyedén elbeszélgessünk nehezebb szituációkról is a gyermekeinkkel.

Jack még csak kisfiú, mégis szembe kell néznie olyan nehézségekkel, mint a szülei válása, majd ezután a költözés. Nehezen viseli, hogy új környezetbe kerül, de ott van neki Püsmac, akivel mindent megtud osztani, és aki mindig megérti őt, bármi is történjen. Az új iskolában hamar barátokra lel egy felsőéves lány, Holly segítségével, de a bajok ott kezdődnek, amikor kiderül, hogy Jack édesanyja randizni kezd a lány édesapjával. A kapcsolat egyre komolyabbá válik, és Holly apukája hozzájuk költözik, de a lány, már nem olyan kedves Jack-kel, mint az iskolában. Állandóan mérges, folyton gonoszkodik. Ez odáig fajul, hogy egy bevásárlás után, a mindig dühös Holly kidobja Püsmacot az autóból. Jack teljesen kikészül, így nagyszülei, akik vigyáznak rá, elmennek, hogy megkeressék. Sajnos a keresés eredménytelen, így más megoldást nem találtak, vettek a kisfiúnak egy új karácsonyi malacot. De ennek a karácsonyi malacnak nincs olyan illata, mint a réginek, nem olyan kopott, mint amit már megszokott, ez nem Püsmac, így dühében tépni és dobálni kezdi.

Jack teljesen kétségbe van esve, de ekkor kezdődik a csoda. A játékok és sok más tárgy életre kel, köztük az új karácsonyi malac is, aki megígéri a kisfiúnak, hogy elkíséri az Elveszettek Birodalmába, ahol rálelhet Püsmacra. Az Elveszettek Birodalma az a hely, ahova azok a tárgyak kerülnek, amelyekről a gyerekek, felnőttek egyaránt elfeledkeznek. Legyen az egy pár gyémánt fülbevaló, vagy akár egy teniszlabda. Ezen a helyen mindennek megvan a maga helye, attól függően, hogy mennyire fontos a tárgy a tulajdonosának. Azonban, ha valamit nem talál meg a gazdája időben, akkor az a Veszejtőé lesz, aki nem bánik kesztyűs kézzel a tárgyakkal. Így Jacknek és az új karácsonyi malacnak nagyon kell igyekezniük, hogy ezen az estén megtalálják Püsmacot, és ne találkozzanak a gonosz Veszejtővel. Jack a kaland során találkozik a Boldogsággal, a Reménnyel, a Becsvággyal, a Hatalommal. Mind-mind olyan emberi tulajdonság, amelyet valaki valamiképp elveszített, és amelyek vagy segítik vagy éppen hátráltatják a fiút és a karácsonyi malacot. Megannyi helyen fordulnak meg és rengeteg izgalmak érik őket, de az idő ketyeg, Jacknek meg kell találnia Püsmacot még éjfél előtt, különben soha nem térhetnek vissza.

Mindig félek az olyan könyvektől, ami körül túl nagy hype van, félek, mert több esetben is negatív tapasztalattal teszem le, miután végzek vele. Azonban Rowling neve, már egyfajta garancia arra, hogy valami izgalmasat, varázslatosat, lélekmelengetőt kapok. A Karácsonyi Malac történetét minden embernek ajánlom, kortól, nemtől függetlenül. Nem fog csalódást okozni.

Kiadó: Animus Kiadó
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 328 oldal

Fülszöveg:

J.K. Rowling: A Karácsonyi Malac

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.