Jane Corry: Hazugságok, amiket elhiszünk
21. Század Kiadó

Jane Corry: Hazugságok, amiket elhiszünk

Jane Corry Hazugságok, amiket elhiszünk

Jane Corry: Hazugságok, amiket elhiszünk

Jane Corry Hazugságok, amiket elhiszünk című legújabb könyvében olyan embereket mutat be, akik diszfunkcionális családokból kerültek ki, és most próbálnak helyt állni olyan területeken, mint az apaság és anyaság. A minták, élethelyzetek, amiket Corry teremt a történetben sokaknak lesz ismerős; alapnak hitt szituációk, amikre úgy gondolunk, ez teljesen normális, és semmi kivetnivaló nincs benne.  Esetleg hozzászoktunk már, és észre sem vettük mikor is kezdődtek a problémák, vagy egyszerűen nem merünk lépni, csupán hagyjuk, hogy sodródjunk az árral, és elhitessük magunkkal: minden a legnagyobb rendben van. Érthető, hisz változtatni az életünkön, belefogni egy új dologba mindig nehéz, mert mindig ott motoszkál az ember fejében, hogy sokkal rosszabb lesz; nehéz kockára tenni az ismertet az ismeretlenért.

Őszintén megmondom, nem igazán tudtam élvezni a Hazugságok, amiket elhiszünk című könyvet. Számomra túlságosan bő lére lett eresztve a bevezető, ami az 500 oldalból legalább 350 oldalt kitett. Nem igazán értettem, miért kellett ennyire túlírni azt, ami 150 oldalnál már teljesen nyilvánvaló volt. Emiatt sokszor unalmassá vált, illetve azok a titkok, amiket az írónő ígért a történet elején már nem ütöttek akkorát, mint vártam, mert egyszerűen belefásultam a hosszas leírásokba. A problémákkal, amelyekkel szembesített a család életében, nem éreztem annyira erősnek, hogy teljesen át tudjam érezni őket, nem sikerült a karakterek gondjait a sajátjaimmal egyenértékűként kezelni. Itt most nem a titkokra gondolok, hanem az élethelyzetekre, amelyek a családban megmutatkoznak. Azt hiszem, ezt a könyvet azok tudják majd értékelni, akiknek a gyerekkora meseszép volt, illetve felnőttként rátaláltak a tökéletes párra, akivel olyan családot tudtak alapítani, ahol a gyerekek nem élték meg a kamaszkori problémákat.

A történet két főszereplője Tom és Sarah: az ő életüket követhetjük nyomon attól a pillanattól fogva, amikor és ahogyan megismerkedtek egymással. A két szemszög mellé, két idősíkot is kapunk: az egyik a két szereplő múltjába vezet vissza, a másik a jelen, amikor már bekövetkezett a család életében a tragédia.

Sarah festő, aki egy művészeti iskolában dolgozik oktatóként. Itt ismerkedik meg Tommal, aki csak ki akart próbálni valami újat. A két ember nem is különbözhetne jobban egymástól: Sarah szabadabb lelkű, aki hanyag, dohányzik és káromkodik, míg Tom a megszokások embere, akinek az életében a rend és a szigor a jellemző. Mégis megpróbálják együtt, hátha ez a kapcsolat pont ezért, vagy ennek ellenére működőképes lesz. Mindkettőjük múltjában vannak súlyos titkok, amelyet nem osztanak meg a másikkal, félve attól, hogy esetleg a kapcsolatuk emiatt romlik meg.

Eleinte úgy tűnik, jól kijönnek egymással; Sarah biztonságban érzi magát Tom mellett, és lassan mindketten eljutnak arra a pontra, hogy gyermeket vállaljanak. Ez azonban sokkal nehezebbnek bizonyul, mint azt gondolták volna: az asszony minden terhessége vetéléssel végződik. Tom már eljut arra pontra, hogy feladja az apaságot, és inkább utazgatna, élvezné az életet Sarah-val kettesben, de felesége hajthatatlan. Sarah be akarja bizonyítani, hogy belőle csodás anya lesz, amelyre nem nyomja rá a bélyegét a múltja. Úgy gondolja, ha ez sikerül, akkor a múltat átírhatja. Tom viszont éppen a saját démonjai miatt hezitál. Ahogy telnek az évek, Sarah egyes titkai úgy látnak napvilágot, amit a férfi nagyon nehezen tud kezelni; a bizalom eltűnik, már nem tudja, ki is az a nő valójában, akit ő elvett. Közben a saját múltja is kísérteni kezdi, bár, Sarah-val megosztotta titka egy részét, de ő sem volt teljesen őszinte a nőhöz.

Sok év után az asszonynak végre sikerül világra hoznia egy egészséges kisfiút Freddie-t. A szülés napján Tom olyan titkot tud meg, ami alapjaiban dönti romba az eddig felépített világát. Nem akarja elhagyni kisfiát, mégis úgy érzi, képtelen együtt élni ezzel a hazug nővel. Próbál elszakadni a családi mintától és jó apává válni, de úgy tűnik, hogy anya és fia ellene vannak. Az évek alatt egyre csak halmozódnak a sérelmek, ami miatt apa és fia egyre távolabb kerülnek egymástól. Freddie állandóan olyan korban van, ami nem mentes a problémáktól, de arra, amit végül tett, sem Sarah, sem Tom nincs felkészülve.

A Hazugságok, amiket elhiszünk egy olyan családi dráma, ahol a szereplők próbálnak változni, megpróbálják semmissé tenni a múltjukat, de rá kell jönniük, hogy a tetteik, amelyekről azt hiszik, jó célt szolgálnak, azok csak rosszabbá teszik a helyzetet. Bármennyire is igyekeznek a tökéletes család látszatát fenntartani, a baj az ott van, még ha mélyre temetve is, de ott van. Az anya és fia közötti erős kötelék is megszakadhat, megrepedhet, bármit is tesznek a másikért. A kérdés csupán az: Te mit tettél volna a helyükben?

Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megjelenés éve: 2022
Oldalak száma: 472

Fülszöveg:

Jane Corry: Hazugságok, amiket elhiszünk

Sarah mindig is abban a hitben élt, hogy ő is és a férje, Tom is jóravaló emberek. De aztán Freddy, a fiuk egyik nap azzal állított haza, hogy borzasztó tettet követett el. Könyörgött, ne árulják el a rendőrségnek.
Sarah-nak és Tomnak döntenie kell, milyen messzire hajlandók elmenni, mit bír ki a házasságuk, hol van a határ, ameddig védelmezhetik egyszülött gyereküket.
A tornyosuló hazugságok közepette Sarah-ra hirtelen rátalál a tökéletes lehetőség: tisztázhatja Freddyt. De ekkor irtózatos dilemmával kell szembenéznie:
Vajon a fiát mentse meg? …vagy csak mentse a bőrét?