Marc Elsberg: Sosem ​elég
Animus Kiadó

Marc Elsberg: Sosem elég

Marc Elsberg: Sosem elég

Marc Elsberg: Sosem ​elég

Marc Elsberg korábbi munkásságait ismerve a Sosem elég című könyvnek nagy várakozással estem neki, bíztam benne, hogy legalább annyira ütős lesz, mint a Blackout vagy a Zero. Zsánerét tekintve: tudományos/krimis/thrilleres, olyan, ami egy futurisztikusabb világba enged betekintést.

A cselekmény környezete kicsit déjá vu érzést váltott ki belőlem a 2008-as gazdasági világválság tekintetében, ugyanis, itt is hasonló az alapfelállás. A történet szerint a kapitalizmus okozta a kialakult nemzetközi helyzetet. Igazságtalan és korrupt vagyonfelosztások miatt hatalmas szakadék keletkezett. Egyik oldalon a csekély számú gazdag és kiváltságos réteg, míg a másik oldalon a rengeteg elszegényedett és a bankok által kiszolgáltatott polgár áll. Utóbbiak radikális tüntetéssel tiltakoznak.

A történet egy Mercedesben lévő két személy utazásával és társalgásával kezdődik. Az egyikük a Nobel-díjas Herbert Thompson, a társa pedig Will Cantor. Herbertnek a berlini csúcstalálkozón kellene megjelennie, ahol a világ elé tudná tárni az elméletét, amivel a szegény rétegben élők sorsa jobbra fordulhatna. Ez viszont nem mindenkinek tetszik, egyeseknek eléggé böki a csőrét. Al és csapata az autó nyomába indul, hogy Herbertet és vele együtt minden tervét kiiktassák. A Mercedest meghekkelik, hogy ezzel azt a látszatot keltsék, a kocsi, és benne az utasok balesetet szenvedtek.

Minden a terv szerint alakul, kivéve egy dolgot. Egy tanút: Jan Wutte-t. Jan, aki egyébként egy ápoló, pont arra kerékpározott, amikor a meghekkelt autó keresztezte az útját, és az egész eseményt végignézte, sőt, részesévé is vált. Mielőtt Will Cantor kilehelte volna a lelkét, pár szót Jan fülébe súgott: „ Fitzroy Peel, Chantal, Golden bar ”. A fiúnak még sikerül értesíteni a mentőket és a rendőrséget, mielőtt a gyilkosok a „baleset” helyszínére érnének. Miután a csapat leütötte Jant-t, felgyújtják a kocsit, hogy minden bizonyítékot megsemmisítsenek. Jan-nak annyi ereje még maradt, hogy menekülőre fogja, de belebotlik pár rendőrbe, és hamarosan ő válik a fő gyanúsítottá. Senki sem hiszi el neki, hogy valakik, nem csak a Mercédesben maradt egyetlen élőt is megölték, de rá is rátámadtak, majd üldözték, hogy megszabaduljanak tőle, így Jan kénytelen volt kereket oldani. Azonban nem hagyta nyugodni Will utolsó pár szava, ezért úgy dönt, elmegy abba a bizonyos Golden barba. Fritzroy-t itt ismeri meg, amint éppen szerencsejátékot űz, amely nem sokkal később verekedésbe torkollik.  Megjelenik Al és bandája is, hogy a verekedés közben mindkét félt megöljék. Fritzroy szerencséjére Jan felismeri őket, és kimenekíti a bárból, mielőtt hullaként végeznék. Szökés közben mindent elmesél a férfinak, aki eleinte hitetlenkedve hallgatja, de nem sokkal később rá kell jönnie, hogy bizony az ő élete is veszélyben van. Nyomukban a gyilkosokkal, valamint a rendőrséggel úgy döntenek, együtt megpróbálják kideríteni, hogy mi, illetve ki áll a merénylet mögött.

Őszintén szólva bennem vegyes érzések voltak olvasás közben. Ez részben annak tudható be, hogy sem a gazdasági válság, sem a matematika, valamint a fizika nem mozgat meg bennem semmit, így maga a csúcstalálkozó részletei számomra kevésbé voltak érdekesek és lebilincselőek. Mindazonáltal le a kalappal Marc Elsberg előtt, mert az olyan egyszerű, halandó emberek számára is, mint én, érthető és megemészthető módon tálalta ezt a tudományos világot, sőt, helyenként rajzokkal is segítette a megértését.

Sajnos a főszereplőkkel nehezen jutottam dűlőre, nem voltak számomra túl izgalmas és érdekes figurák. Valami oknál fogva a nyomozók, a menekülők, és a gyilkosok részéről sem éreztem azt, hogy ez engem olyannyira leköt, hogy folyamatosan fenntartsa az érdeklődésem. És talán ezért is vegyesek az érzéseim, mert a végkifejlet viszont érdekelt: hogyan alakulnak az események?

Tény és való, a Sosem elég merőben más, mint a megszokott detektívregények; az olyan olvasókat, akiket jobban mozgat a tudomány ezen ágai, mellette szeretik a krimit, azoknak biztosan tetszeni fog.

Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Torma Péter
Megjelenés éve: 2022
416 oldal
Beleolvasó: Marc Elsberg Sosem elég

Fülszöveg:

Marc Elsberg: Sosem elég

„Elég a kapzsiságból! – kiáltja a tömeg. – Igazságosságot!” Az emberek világszerte forronganak. A fenyegető megszorító csomagok, a tömeges munkanélküliség és az éhezés ellen tüntetnek – az új gazdasági válság következményei ellen, amely bankokat, cégeket és államokat juttat csődbe. Kiélesednek a nemzeti és nemzetközi konfliktusok. Mindezen csak a gazdag kevesek nyernek. Berlinben különleges csúcstalálkozót hívnak össze, ahol a megoldást keresik.
Itt kellene a Nobel-díjas Herbert Thompsonnak megtartania a beszédét, amely megváltoztatja a világot, mivel állítólag megalkotta a képletet, amelynek segítségével mindenki számára biztosítani lehetne a jólétet. Erre azonban nem kerül sor. Thompson és az asszisztense a találkozóra menet életét veszti egy autóbalesetben. Csakhogy van egy szemtanú, aki tudja, hogy valójában gyilkosság történt, és ezzel egy veszedelmes játszma közepébe csöppen. Jan Wutte ki akarja deríteni, mi rejlik a képlet mögött, de a gyilkosok a nyomában vannak…

A Blackout szerzőjétől!