Marc Elsberg: Zero
Animus Kiadó

Marc Elsberg: Zero – Tudják, mit teszel!

Marc Elsberg: Zero

Marc Elsberg: Zero

Azt hiszem, totálisan paranoiás lettem. Megdöbbentő olvasni olyan programokról, amik minden lépésünket, minden tettünket figyelik, és lássuk be, ez nem fikció. Még ha vannak is a történetben olyan elemek, melyek kitalációk, ezek pár éven belül, már jelen lehetnek az életünkben. Nagyon jó könyv volt, érdekes és tanulságos, de leginkább félelmetes. Egy biztos: a mai világ technikai előremenetelére tekintettel, mindenkinek ajánlom ezt a könyvet. Nem csak egy jó krimit kap, ami letehetetlen, hanem egy kicsit kinyitja a szemünket is, és rávilágít olyan dolgokra, ami nem biztos, hogy megfelelő számunkra.

Cynthia Bonsant harmincas évei végén járó újságíró. Neki még minden új, ami a számítógépekkel, informatikával kapcsolatos, nehezen igazodik ki ebben a világban, ahol a lánya, és annak barátai már eleve ebbe születtek bele. Cyn kap a főnökétől egy okos szemüveget, amelyet, ha felvesz és bárkire ránéz, azt egy arcfelismerő program azonnal kivetíti neki adatokkal megspékelve: születési hely, munkahely, identitás, és minden egyéb finomságok. Ódzkodik tőle, de valahol mégis hajtja a kíváncsiság. Vi, a lánya egyből lecsap a szemüvegre és másnapra kölcsönkéri tőle. Cynt odaadja, jelen pillanatban a Zero-val kell foglalkoznia, akik egy drón segítségével bejutottak az elnöki rezidenciába, ezzel bizonyítva, hogy senki sincs biztonságban a világon.

Vi és pár barátja éppen a szemüveggel szórakoznak, amikor egy olyan embert ismer fel a rendszer, akit köröznek testi sértés, betörés, és sok más miatt. Adam utána ered, a szemüvegen keresztül közvetíti, hogy éppen hol járnak. A program, azaz a Freemeen, amit ő is használ, többször is figyelmezteti, hogy álljon le, a segítség úton van, a rendőrség szintén kéri, hogy ne kövesse, de a fiú a nyomában marad. A bűnöző pedig egyszerűen csak hátrafordul, és lelövi Adamet.

Egyre többen állnak rá a Freemeen által kiadott app-okra, és megdöbbenve tapasztalják, hogy világszerte több millió felhasználója van. Cyn is beregisztrál, és kipróbálja, hogy mit tud ez az alkalmazás. Maga a program az életében, és minden más területen javaslatokat ad, kijavítja, ha hibázik, tanácsokat osztogat, és még a szerelmi életében is a segítségére siet: megmondja mit kellene felvennie, hogy vonzóbb legyen, mit egyen, ha egészségesebb akar lenni. Mindehhez csupán annyi kell, hogy a saját adatait megadja, és a program máris rangsorolja az értékeket, majd minden megfogadott tanácsnál ezek az értékek egyre magasabbak lesznek.

A Zero egy olyan csapat, akik a Freemeen és a hasonló adathalász cégek ellen vannak. A fiú meggyilkolása után szabályos hajtóvadászatot indítanak azok ellen, akik kifejlesztették ezt a programot. És a szülők ellen is, akik hagyják, hogy a gyerekeik ezt használják. Az elsődleges célpontjuk pedig Cynthia lett. A nő kíváncsisága egyre jobban belekeveri az ügybe, és egyre több dolgot derít ki, mind a Zeroról, mind a Freemeenről. A kérdés az, hogy kinek hisz? Kik azok, akik jót akarnak? És miért Cynthiát akarja elkapni mindenki? Beleértve az FBI-t és a rendőrséget is.

 

Egy program, ami javít az életeden, de mi a garancia, hogy nem változtatja meg a személyiséged, hogy ugyanaz az ember maradsz? A szabad akarat, amivel rendelkezünk a miénk marad? Nem tudom, hogy regisztrálnék-e egy ilyen oldalra. Egyrészt nagyon kíváncsi lennék rá, másrészt rettegnék tőle. Mondanom se kell, hogy a könyv letétele után a telefonomon végig néztem az összes létező alkalmazást, és annak javát töröltem is. Nem tehetek róla, de ahogy a könyvben is írva vagyon: ” Üdv a paranoiába”

Fülszöveg:

Marc Elsberg: Zero

London. A nyílt utcán halálos lövés ér egy tizennyolc éves fiút, aki egy okosszemüveg segítségével azonosított és üldözni kezdett egy körözött bűnözőt. Cynthia Bonsant újságírónő kutatni kezd az ügyben, amely elvezeti őt az ünnepelt közösségi oldalhoz, a Freemeehez. A feltörekvő alkalmazás adatokat gyűjt és elemez – és ennek révén jobb, sikeresebb életet ígér milliónyi felhasználójának. Csak egyvalaki figyelmeztet használatának veszélyességére, és arra, micsoda hatalommal ruházunk fel egy ismeretlen szervezetet adataink önkéntes átadásával: Zero, a világ legismertebb internetes aktivistája. Ahogy Cynthia egyre mélyebbre ás az online világ sötét mechanizmusában, ő maga is üldözötté válik. Márpedig egy kamerákkal és okoseszközökkel teli világban nincs menekvés…

A Blackout szerzőjétől!

Animus Kiadó

Fordította: Torma Péter

432 oldal

Kötés: füles, kartonált