Ragnar Jónasson: Sötétség
Animus Kiadó

Ragnar Jónasson: Sötétség

Ragnar Jónasson: Sötétség

Ragnar Jónasson: Sötétség

Ragnar Jónasson-ról biztosan nem lehet elmondani, hogy nem döbbenti meg az olvasóit. Megosztó könyv a Sötétség, sokan nincsenek megelégedve a történet menetével és a végkifejlettel. Én azonban azok táborát erősítem, akik nagyon is megvoltak ezzel elégedve. Sőt. Meg merem kockáztatni, hogy talán az egyetlen író (legalábbis, akiktől én olvastam), aki ki mert lépni a megszokásokból, felhagyott a csontig lerágott klisékkel és megmutatott valami újat és merészet. A Sötétség nem is igazán egy nyomozás köré épül, hanem inkább a főszereplő életét veszi górcső alá, sokszor nem kímélve a szerencsétlen karaktert. És Te Jó Ég, mi volt ez a végkimenetel? Imádtam. Igaz, először csak pislogtam, mint a kiszántott egér, aztán egy hatalmas vigyor terült el a fejemen és arra gondoltam: Ez igen! Így kell meglepni az olvasót, és így kell elérni, hogy minden addig feltörő érzés a szereplő iránt átváltozzon az ellenkezőjévé. Ami külön szimpatikus volt, hogy nem a szokásos női főszereplőt hozta, aki a harmincas éveiben jár, vérprofi és persze gyönyörű. (Megannyi középkorú idősebb férfi nyomozóval találkozhatunk krimikben, mint például Harry Hole, de női karakterrel még nem találkoztam, és nagyon örültem, hogy Ragnar Jónasson egy ilyen szereplő életébe vezetett). Nem-nem, Ragnar egy hatvanöt éves, nyugdíj előtt járó asszonyt léptetett a története középpontjába, aki nem szépecske, nem törtető, néha inkább kissé tesze-tosza, mint talpraesett, emiatt nem is igazán érte el élete során azt a karriert, amire vágyott. Lássuk be, igazán esendő és emberi tulajdonságok ezek, amivel képesek vagyunk azonosulni. Csakhogy Ragnar nem elégedett meg ennyivel. És ha lesz még magyarul megjelenő könyve, akkor csupán annyit kérnék, mint Anton Egó a L’ecso című mesében: Lepjen meg!

Hulda Hermannsdottir hosszú évek óta a rendőrség kötelékében dolgozik, és bár nem érte el, hogy a férfi kollégái megszeressék, nehezen tudott beilleszkedni, mégis szerette a munkáját. Most azonban Magnús, a főnöke olyan hírrel várja, amire még nem volt felkészülve: korai nyugdíjba küldik. Huldát eleinte sokkolja a hír, főleg, hogy már találtak is a helyére valakit. Két hete van, de akár már a bejelentés napján hazamehet, és nem is kell többé bemennie. Ezt nem fogadja el, és sikerül kiharcolnia főnökénél, hogy utoljára kaphasson egy ügyet, amit megoldhat. Magnús már nem igazán akar foglalkozni a nővel, ezért megengedi neki, hogy a döglött akták között keresgéljen.

Huldát egy ideje már nyomasztja egy olyan öngyilkossági ügy, amely minden tekintetben különös. A nyomozás során már több dolog is furcsa volt a nőnek, de akkori társa elég hanyag munkát végzett: nem járt utána mindennek, nem kérdezett ki mindenkit, úgy tűnt mihamarabb maga mögött akarja tudni ezt az ügyet. Egy menedékkérő, fiatal nő halála, aki Oroszországból jött letelepedési engedélyért amit meg is kapott –, hogy aztán öngyilkosságot kövessen el? Ez sehogy sem stimmelt Huldának, ezért úgy dönt, mindenképpen igazságot fog szolgáltatni, és bebizonyítja, hogy ez a szerencsétlen lány nem vetett véget az életének, hanem valaki meggyilkolta. Hamarosan egy kusza és hátborzongató ügy kellős közepébe csöppen, amely csak egyre sötétebb lesz; és nem számíthat senki másra, csak önmagára.

A Sötétség számomra egy kiemelkedő történet volt, és biztos közrejátszott az is, hogy Ragnar Jónasson kockázatot vállalt mind a szereplőivel, mind a történetvezetéssel kapcsolatban. Akárhogy is: bevált! Tetszett Izland kemény és kíméletlen szépsége, amely sokszor komor és hideg, mégis sikerült az írónak olyan képet festenie róla, ami miatt kíváncsivá tett, és ahová egyszer szívesen elutaznék. És persze ott van Hulda, aki már túl van élete felén, mégsem adja fel, legyen szó munkáról vagy szerelemről, aki kiáll a nőkért egy férfiak uralta világban. Mennyire szimpatikus, igaz? Nos, azt javaslom olvasd el, és ezt a kérdést döntsd el magad.

Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Patat Bence
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 246

Fülszöveg:

Ragnar Jónasson: Sötétség

Egy fiatal menedékkérő orosz lány vízbe fulladt Vatnsleysuströnd egyik öblében. A fejsérülései arra utaltak, hogy meggyilkolták, ám a nyomozást nem sokkal később öngyilkosság gyanújával felfüggesztették. Az eset nem váltott ki különösebb visszhangot,
és elég gyorsan feledésbe is merült.
Hulda Hermannsdóttir reykjavíki rendőrfelügyelő nyugdíjazása előtt két héttel még választhat magának egy utolsó, felderítetlen ügyet pályafutása lezárásaként. Egyetlen eset van, ami sehogy se hagyja nyugodni: az orosz lányé. Bő egy évvel a történtek után Hulda újranyitja az aktákat.
A nyomozás szerteágazó, és messzire vezet, mindenkinek van rejtegetnivalója, és senki sem árulja el a teljes igazságot. Hulda tapasztalt, ravasz nyomozó, rutinosan végzi a dolgát, ám múltjának kísértetei megzavarják a munkáját, és olyan végzetes hibákat követ el, amelyek beláthatatlan következményekkel járnak.A Sötétséget a Times A 100 legjobb krimi és thriller 1945 óta elnevezésű toplistájába választotta.