Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés - Az inzulin felfedezésének kalandos története
Animus Kiadó,  Central Könyvek

Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés – Az inzulin felfedezésének kalandos története

Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés – Az inzulin felfedezésének kalandos története

 Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés - Az inzulin felfedezésének kalandos története

Némely könyv méltatlanul kevés figyelmet kap, ami sajnos azt eredményezi, hogy az olyan nagyszerű történetek, mint az Áttörés, nagyon kevés olvasóhoz jutnak el. Ennek nem szabadna így lennie, főleg nem egy ilyen regény esetében. Talán sokan azt gondolják, hogy ez egy orvosi szakkönyv, ami tele van olyan szavakkal és mondatokkal, amit az egyébként nem orvosnak tanult emberek nem értenének meg. Őszintén? Először én is ezt hittem. (Amikor Judit felhívta a figyelmem a könyvre egy „érdekes” bejegyzésben, úgy döntöttem, egyet örökbe fogadok. Mert jó fej vagyok, és szerinte cukibogár is, nem mellesleg összesen 500 ft-ba kerül. Ezen a linken megtaláljátok: Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés – Az inzulin felfedezésének kalandos története.) Na de nem kalandozok el. Szóval azt gondoltam én is, hogy nem feltétlen fogom érteni a könyv tartalmát, mert ugye nem vagyok orvos. Tény, hogy az Áttörés – Az inzulin feltalálásának kalandos történetét mutatja be, látszólag száraznak tűnhet, de nem az: egy izgalmas történetbe ágyazott, megtörtént eseményt mutat be. Az igazság keveredik a fikcióval, amitől érdekes és letehetetlen lesz. Annyi könyv jön ki mostanában olyan eseményekről, amelyek megtörténtek, és sokan szeretitek ezt. Higgyetek nekem, ezt is szeretni fogjátok! Nem egyszerű olvasmány: megrázó események láncolatát vetíti elénk, amely bemutatja azoknak a gyermekeknek az életét, akiket cukorbetegséggel diagnosztizáltak, de még nem volt rá gyógymód. Felkavaró volt olvasni azokat a szenvedéseket, amelyekkel szembe kellett nézniük, nem csak nekik, hanem a szülőknek is, akik reménykedtek abban, hogy még időben feltalálják a gyógymódot.


Dr. Frederick M. Allen nem tudhatta mikor jár sikerrel az orvostudomány, de bízott a saját módszerében, ami felért a kínzással, ellenben több gyermek életét mentette meg vele. A diétája olyan drasztikus volt, hogy több páciense is éhen halt a kezelés alatt. Sokan képtelenek voltak követni azt az étrendet, amely csupán napi 400 kalóriát tartalmazott. Csonttá és bőrré aszott kis testek, gyerekek, akik már nem hasonlítottak önmagukra; hajuk kihullt, bőrük pergamenszerűvé vált, életerejük egyenlő volt a nullával.

Elizabeth Hughes 11 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a betegséget. Édesanyja (Antoinette) és édesapja (Charles) számára nem volt más lehetőség, mint az, hogy Allan módszereire hagyatkoznak, és bíznak a legjobbakban. Bár Antoinette sokszor eljutott arra pontra, hogy hagyja a lányát annyit enni, amennyit csak akar, mert az éhezésnél és szenvedésnél még a jóllakott halál is jobb. Elizabeth kemény harcos volt, soha nem adta fel, még akkor sem, mikor 14 éves korára, csupán 21 kilót nyomott (ruhástól). Azonban voltak olyan gyerekek, akik nem bírtak az éhséggel…

Frederick Grant Banting élete nem igazán úgy alakult, ahogy elképzelte. Miután hazatért a háborúból, ahol megannyi életet megmentett, nem találta a helyét. Menyasszonyával, akit még a háború előtt eljegyzett, hamarosan szakított, és karrierje is leágazóban volt. Banting nem olyan ember volt, akit szerettek, kifejezetten ellenszenves benyomást keltett másokban, és nem is igazán törekedett arra, hogy megváltoztassa a véleményüket. Mégis, ennek az embernek köszönhetik most milliók az életüket.
Banting egy véletlen folytán kezdett el kutatni az inzulin után, ráadásul úgy, hogy már ő előtte mások is próbálkoztak azzal a módszerrel, amibe belekezdett. Sokak szerencséjére ezt kezdetben nem tudta, így addig ment, amíg egy ember (Macload) hajlandó volt átengedni a laborját kísérletezésre.
Nem lesz egyszerű olvasni majd ezeket a részeket (sem), lelkileg megterhelő és szívettépő: Thea Cooper és Arthur Ainsberg kíméletlenül tárja elénk a kutatásokat, részletesen leírva a megannyi kudarcot, fájdalmat és szenvedést. De ezekből a kudarcokból született meg a siker, amelyet annyi gyermek és szülő várt, és amely által végre felfedezték a gyógymódot.

Nem egyszerű út volt ez egyik szereplőnek sem. Sokszor tűnt úgy, hogy minden, ami kudarcba fulladhat, az kudarcba is fullad. Kemény és embert próbáló időszakok, amely által az olvasó megismeri, hogy egy-egy betegség gyógymódjának kutatása során, mennyi minden siklik félre, mennyi embernek és állatnak kell szenvednie, mire az orvostudomány rátalál egy megfelelő gyógymódra. Mi az, ami a háttérben zajlik, amelyről alig tudunk valamicskét? Az Áttörés megmutatja ezt!

„Ez a könyv igaz történeten alapszik, és nagymértékben támaszkodik elsődleges történeti forrásokra és dokumentumokra. Egyetlen kivételtől eltekintve, a szereplők mindegyike történelmi személyiség. A dialógusok és események legnagyobb részét korabeli forrásokból elevenítettük fel, de a regény olvashatósága érdekében bizonyos esetekben fiktív elemeket is hozzátettünk.”

Kiadó: Animus Kiadó és Central Könyvek
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Oldalak száma: 280
Megjelenés éve: 2015
Beleolvasó: Thea Cooper Arthur Ainsberg: Áttörés – Az inzulin felfedezésének kalandos története

Fülszöveg:

Az inzulin felfedezése és gyakorlati alkalmazása az orvostudomány fejlődésének egyik legnagyobb mérföldköve, hiszen a megelőzően az inzulinhiányos cukorbetegek számára a diagnózis egyet jelentett a rövid időn belül bekövetkező halállal. Az Áttörés – Elizabeth Hughes valóságos történetén keresztül mutatja be az inzulin felfedezésének eseményeit, mely egy valóságos tudományos áttörés. A 14 éves kislány az első inzulinkezelésben részesülő betegek egyike, akinek küzdelme a halálos kór ellen meghozza gyümölcsét, hiszen időközben Banting és Best felfedezi az inzulint, mely a kis beteg számára az életet jelenti. A történetből megismerhetjük a beteg kislány és szüleinek élethalál-harcát, versenyfutását az idővel, az ő szemükön keresztül a kutatás és a tudósok féltékenységtől, versengéstől már akkor sem mentes világát, valamint egy indianapolisi gyógyszervállalat, a Lilly küzdelmét az üzleti életben annak érdekében, hogy Elizabeth életmentő gyógyszere ezrek és milliók számára is hozzáférhető legyen.
A könyv egyszerre írja le az inzulin felfedezéséig elvezető megpróbáltatásokat és a diabétesz kínjait betegek, családtagok és orvosok szemszögéből, lebilincselő történetbe foglalva korunk egyik legnagyobb orvosi felfedezését.