Lois Lowry: Az Emlékek Őre
Animus Kiadó

Lois Lowry: Az Emlékek Őre

Lois Lowry: Az Emlékek Őre

Lois Lowry: Az Emlékek Őre

Van egy hely, ahol mindenki boldog, ahol nincsenek betegségek, nincsenek szenvedések, nincsenek nélkülözések. Mindenki ilyen helyre vágyakozik, mindenki ezt szeretné, igaz? Amikor a könyv elején voltam, azt hittem, én is ezt akarom. Aztán minél többet tudtam meg erről a világról, annál jobban éreztem azt, hogy ezt sosem akarnám. Érdekes, igaz? Mi lehet annál rosszabb, mint az egészség, a boldogság? Ez a kis könyvecske ráébreszt arra, hogy nem létezik tökéletes világ. Hogy az egyensúly megmaradjon, valamit el kell venni. De ki dönt arról, hogy mi az, ami nélkül érdemes élni, melyek azok a szükségletek, érzések, amik nélkül boldogok lehetünk? Azt hiszem, erre nincs is igazán megfelelő válasz.

A tudatlanság egyenlő lenne a boldogsággal? Lehet… Számomra elképzelhetetlen, hogy valaha is lemondjak azokról a dolgokról, amelyek számomra fontosak, mégis, van ebben a világban valami, ami iszonyatosan érdekelt, ami vonzott, ami miatt egy pillanatra ott akartam lenni, de csak egyetlen pillanatig. Mennyire ambivalens ez? Borzasztóan! De, aki olvasta, vagy olvasni fogja ezt a könyvet, az megérti, hogy mire gondolok.

Jonas mindennapjai ugyanarról szólnak: iskola, délutáni foglalkozás, majd este a családdal megbeszélni a napjukat, milyen érzelmeket váltottak ki bizonyos cselekedetek, gondolatok. Egyhangú világ ez, ahol rengeteg szabály van. Ezekkel a szabályokkal védik az emberiséget a betegségtől, a fájdalomtól, a konfliktusoktól, a nincstelenségtől. Minden itt élő elfogadja a Tanács döntését, nem kérdőjelezik meg. Számukra természetes, hogy mások döntenek az életük és a jövőjük felett. Egy elvárások nélküli élet, ahol minden embert úgy és olyannak fogadnak el amilyen. Azonban, ha a szabályokat valaki megszegi, akkor átkerül a Másholba, ugyanúgy, ahogy az öregek is, és azok a babák is, akik nem képesek fejlődni.

Jonas készül a Tizenkettedik ceremóniára. Számára ez a legfontosabb esemény; most derül ki, hogy mi lesz a szakmája, mivel foglalkozik élete végéig. Kissé ideges, mert nem igazán tudja, hogy mit is szeretne csinálni. Fél attól, hogy egyik szakmára sem lesz megfelelő. Az összes tizenkettes fegyelmezetten várja, hogy szólítsák és kiválasszák a sorsát. Azonban Jonast kihagyják. Órákon keresztül rettegve vár, hogy végre kiderüljön, mi lesz vele, miért hagyták ki a felsorolásból. Legnagyobb megdöbbenésére őt választják ki Az Emlékek Őrének. A fiú teljesen összezavarodik, nem érti, miért ő kapja a legnagyobb tisztséget, mivel érdemelte ki a legfőbb pozíciót, amelyet csak több generáció után osztanak ki.

Hamarosan megismeri Az Őrzőt, aki innentől fogva az Örökítő lesz, és átadja tudását az ifjú Jonasnak, aki mostantól Az Emlékek Őre.
A fiú fokozatosan ismeri meg az érzelmeket, a színeket, azokat a dolgokat, amelyek már sok-sok éve eltűntek, kivettek a köztudatból. Amellett, hogy rengeteg gyönyörű dologgal ismerteti meg Jonast, mint például a napfény, a hó, rengeteg terhet is rak rá; fájdalom, éhezés, boldogtalanság. Egyre nehezebben bírja el mindazt, amit rá mérnek. Egyrészt nem érti, miért nem ismerheti meg mindenki a színeket, vagy akár a szánkózás élményét. Nem érti, miért nem maradhattak meg a csodás dolgok és lett minden egysíkú. Aztán eljön az a pillanat, amikor képtelen lesz elviselni a tudást. Végig kell néznie egy videót, ami alapjaiban rengeti meg az addigi hitét, és amely cselekvésre ösztönzi.  Az Örökítővel együtt kieszelnek egy tervet, azonban még ezen a csodásnak vélt helyen is akadályokkal van kikövezve az út, amely nem könnyíti meg Jonas dolgát.

 

Csodás könyv ez, mégis elszomorító. Megkérdőjelez mindent, amit helyesnek gondolunk és görbe tükröt tart a társadalom elé. Bármennyire is szívet tépő, minden embernek ajánlom elolvasásra Az Emlékek Őre című könyvet, mert rengeteget tanulhatunk belőle.

 

Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Megjelenés éve: 2020
Oldalak száma: 240

Fülszöveg:

Lois Lowry: Az Emlékek Őre

A tizenkét éves Jonas olyan világban él, amelyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő társadalmat a bölcsek tanácsa vezeti. Ők jelölik ki a tizenkettedik életévüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját, egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…

Az ifjúsági regény sajátos hangulata, cselekményének feszültsége a gyermek és felnőtt olvasót egyaránt fogva tartja. Az emlékek őre kivételes lehetőséget kínál a továbbgondolásra, arra, hogy szülők és gyerekek, tanárok és tanítványok elbeszélgessenek az élet nagy kérdéseiről.