R.F. Kuang: Mákháború
Agave Könyvek

R.F. Kuang: Mákháború

 

R.F. Kuang: Mákháború

A Mákháború kicsit olyan érzést kelt, mintha egy alternatív helyre csöppenne az olvasó. Valós és kitalált események keveréke, a cselekmények és a karakterek koncepciója által egy tudatosan felépített világ tárul elénk. Szélesíti a szellemi látókörünket, tágítja és feszegeti az elménk gyakorlatias határait.

Nem lehet kiemelni egy részt, vagy eseményt, de még egy karaktert sem, amelynél leragadtam. A változatos írásnak és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően mindig és minden az érdeklődésem középpontjában állt. Dinamikus és feszes tempójú könyv, amely elkerüli azokat a csapdákat, amivel unalmassá válna.
Az írónő két részre bontotta a könyvet – egy kvázi éles demarkációs vonalat húzott. Amíg az elején egy YA-hoz hasonlatos fejlődésregényt tartunk a kezünkben, addig a második felében a háború és a katonai diktatúra játszik jelentős szerepet. Megtalálhatóak a mágia jegyei, az isteni rendeltetés, az emberi gyarlóság mintaképe.

R.F. Kuang: Mákháború

A történet a Kakas tartományban található Tikaniból indul. Ez a távolkeleti kis falucska Nikan egyik eldugott része, ahol a szegénység az úr. Itt él Zsin a háborús árva, akit a Fang család fogadott be. Mindezt nem csupán szívbéli jóságból, hanem azért, mert a császárnő kötelezte azokat, akiknek háromnál kevesebb gyermekük van. A lányt eladóként és ópiumfutárként használta a család. Nem kapott egy csepp szeretet sem. Mivel Zsin már abban a korban van, hogy kiházasítsák, a Fang család egy idős embert választott ki, akinek összeköttetései és üzlete miatt sikeresebb lenne az ópiumterjesztés.
A lány egyetlen lehetőséget lát arra, hogy kimeneküljön ebből a családból és a rá váró házasságból, mégpedig a Kedzsu. A birodalomban mindenhol megtartják ezt a vizsgát, ahol a legjobbaknak lehetősége adódik egy jobb iskolába kerülni. Zsinnek a Szinegard a cél, mivel ez az egyetlen iskola, ahol nem kell fizetnie a tanulmányait.
Mindenki számára megdöbbentő és meglepő, hogy Zsin nem csak kiválóra teljesítette a Kedzsut, hanem első lett az eredménylistán.
Több éves kemény tanulás és nehézségek árán végre a Szinegard tanulója lett. Azonban hiába reménykedett abban, hogy az élete gyökeresen megváltozik, és minden jóra fordul. Az iskola ugyanúgy rémálomba illő napokat eredményez. Folyamatosan megalázzák a származása miatt. Az első év különösen fontos a tanulók számára, ebben az egy évben derül ki, hogy kik azok a tanulók, akik maradhatnak és folytathatják tanulmányaikat. Az év végén pedig a mesterek kiválasztják tanulóikat. Ha egy diákra több mester is igényt tart, akkor a tanulónak kell kiválasztania, hogy melyik irányban megy tovább. Zsinnek nem egyszerű az első év. A legfontosabb óra a harcművészet, amely megalapozza a további sorsát. Azonban egy verekedés miatt, Csün a harcművészet mestere kitiltja óráiról a lányt. Ő viszont nem adja fel és könyvekből próbál megtanulni harcolni, illetve minden egyes küzdelmet végignéz, amin a leghíresebb tanulót, az egyetlen speerit, Altant Trengszint hívják ki. A fiú kivételes tehetségnek örvend és egy olyan nép utolsó leszármazottja, amelyet kiirtottak.
Zsin minden nap felmegy a „kertbe”, hogy eddzen. Itt talál rá Csian, a hiedelemmester. Felkarolja a lányt és tanítani kezdi. Harcolni, meditálni, kilépni a testéből, hogy a szellemvilágba megtalálja az isteneket. Csian az év vége közeledtével megmutatja Zsin igazi lényét: Ő egy sámán, aki képes megidézni az isteneket, hogy erejükkel földöntúli képességekre tegyen szert.

Miközben minden tanuló a következő évre készül, és a tanulmányaikkal vannak elfoglalva, a Szinegardon kívül balsejtő mozgolódás támad. A tengeren túl a Mugeni Föderáció háborút készül indítani a császárnő és Nikan ellen. Egy háború, ami elnyelheti nem csak Zsin álmait, de felemésztheti országát is.

A történet nagy hangsúlyt fektet a politikai diktatúrára, a háborúra és annak következményire. Rideg és kegyetlen világot ábrázol, ahol nem számítanak az emberi életek. Sötét és agresszív küzdelmek. Embertelen kínzások, ahol lényegtelen, ha az áldozat egy csecsemő. Gyötrő és kínkeserves haláltusák zajlanak a szemünk előtt. A pusztítás teljes arzenálja bontakozik ki.
Viszont ebben a háborúban tapasztaljuk meg a bajtársiasságot, a barátság szent kötelékét. Ahol a tanulók, a régi életükben apró-cseprő dolgokért látták a másikat örök ellenségnek, most ezek az emberek nyújtanak segítő kezet és mutatják meg, hogy mi lakozik bennük igazából.

Itt tudod kedvezményesen megvásárolni: Agave Könyvek Kiadó Kft. R. F. Kuang: Mákháború (Mákháború 1.) 

Fülszöveg:

R.F. Kuang: Mákháború

Nikant elárasztja az ópium, amelyet a Mugeni Föderáció juttatott el a birodalom partjaihoz. A drog folyton emlékeztet a velük folytatott háborúra, amelynek csak a trifektaként elhíresült három hős – a Nőstényvipera, a Sárkánycsászár és a Kapuőr – tudott véget vetni. Ezen legendás lények mindegyike istenszerű hatalommal bírt, ők egyesítették a birodalom hadurait a Föderációval szemben. Azóta viszont évtizedek teltek el, és a trifekta felbomlott: a Sárkánycsászár meghalt, a Kapuőr eltűnt, egyedül a Nőstényvipera ül a trónon. Béke uralkodik, de az ópiumtól nem sikerült megszabadulni.

Amikor Zsin kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra – mindenki megdöbben: a vizsgáztatók, akik képtelenek elfogadni, hogy egy Kakas tartományban élő háborús árva csalás nélkül teljesítheti a vizsgát; Zsin nevelőszülei, akik azt hitték, végre kiházasíthatják a lányt, és ezzel további üzleti előnyökre tehetnek szert; és maga Zsin is, aki ekkor jön rá, hogy végre búcsút inthet az addigi életét meghatározó rabszolgaságnak és kétségbeesésnek. Még nagyobb meglepetést okoz, hogy Zsin Nikan legkiválóbb katonai iskolájába, a Szinegardba nyer felvételt.

Közben a keskeny tengeren túl ismét mozgolódik a Mugeni Föderáció, az újabb háborúhoz már csak egy szikra kell… és lehet, hogy egyedül Zsin mentheti meg az országa népét. A lány ugyanis a Szinegardban rájön, hogy halálos, földöntúli erővel bír, tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Pszichoaktív szerek és egy látszólag eszement tanár segítségével próbálja feltárni képessége mélységeit, és közben megtanulja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.

Agave Könyvek Kiadó Kft.
576 oldal
Kötés: keménytáblás, védőborítóval, szalagkönyvjelzővel
Fordító: Ballai Mária
Megjelenés éve: 2019