Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek
Kedvenc könyvek,  Nem kategorizált

Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

 

Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Azok, akik kizárólag a könnyed és szórakoztató krimit kedvelik, most nézzenek félre, mert Ludányi Bettina legújabb könyve, a Festménybe zárt lelkek nem a laza kategóriába esik. Ez a történet sokkal erőteljesebb és sokrétűbb, mint Bettina előző regényei. Nem szarozik, nem foglalkozik az érzelmeinkkel, kegyetlenül bán el velünk, olvasókkal. A Festménybe zárt lelkek minden tekintetben a kedvencem lett!

Minőségi és zseniálisan megalkotott krimi-thriller, amelyet az írónő igazán tartalmassá tett a több szálon futó cselekménnyel, az egymástól jól elkülönített karakterekkel. A krimi és a thriller mellett hangsúlyt kap a dráma is: egy gyermek, akivel nem foglalkozik az anya, sőt nyűgnek tekint rá a szülő. Bármit tesz, csak és kizárólag visszautasítást és megaláztatást kap. Mindez mit válthat ki a személyiségéből, milyen felnőtt válhat belőle?

Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

Pláne, ha nem egy traumát él át kisgyerekként. A beteges kötődés megnyilvánulása, ahol már minden túlzásnak tűnhet, holott csak közelebbről kellene megvizsgálni a körülményeket, feltenni a kérdéseket, és a válasz ott lesz. Miért válik egy intelligens és tehetséges gyermekből brutális szörnyeteg? Mi késztet arra valakit, hogy gyilkoljon?

Ludányi Bettina nem árul zsákbamacskát a Festménybe zárt lelkek című könyvében. Már az elején tisztában vagyunk a gyilkos kilétével, de a tettei miértjére csak fokozatosan kapjuk meg a választ. Kegyetlenül hangzik, de sajnáltam Johnt, a festőt, bár az is lehet, hogy a szánalom a legjobb szó rá. Nem fogadom el, amiket tett, nem értek egyet velük, sőt elítélem érte, mégis Bettina jellemábrázolásának köszönhetően egy olyan erős karaktert kaptam John személyében, akit valami oknál fogva kedveltem. Mennyire hangzik ez hülyén? Nagyon! Mégis így van. Kötődtem hozzá, és talán Bettina pontosan ezt akarta elérni.
Szegény Scott ez miatt kissé a háttérbe szorult. Bár azt gondolom, a Festménybe zárt lelkek nem róla szólt, nem igazán rajta volt a hangsúly: John adta meg a történet igazi esszenciáját.

Scott C. Flynn nyomozót egy holttesthez hívják: egy brutálisan meggyilkolt nő, akit szó szerint kivéreztettek. Még alig heverte ki a szektás gyilkosságokat, máris egy olyan horrorisztikus ügy közepén találja magát, amellyel még soha nem találkozott. Egy sorozatgyilkos, akit az FBI már évek óta keres, most megjelent Houston utcáin. Scott gőzerővel veti bele magát az ügybe, de hamarosan rá kell jönnie, hogy az elkövető sokkal intelligensebb, sokkal előrelátóbb, mint azt először sejtette. Scott és az FBI kénytelenek együttműködni, hogy végre leszámoljanak azzal a rémmel, aki már több éve végez ki nőket, aki az áldozatok testét vértelenül, rituálisan a nyilvánosság elé tárja.

John M. McGlothlin híres festő, akinek képeiért mindenki odavan. Tökéletesen ábrázolja a női testet, olyan adalékkal, amit még soha senki nem tudott megfogni és visszaadni a vásznon. John imádja a szépséget, de azt is tudja, hogy a szépség nem mindig kívülről fakad. Lehet egy alma látszatra tökéletes és gyönyörű, de mindez mit sem ér, ha közben belül kukacok rágják és rothadásnak indult. Festményein olyan nők jelennek meg, akik nem értékelik kellően az életet, akik belesüppednek a nyomorúságukba, vagy éppen olyanok, akik azt hiszik, ők testesítik meg az eszményi nőt, azonban belül üresek, csupán egy gyönyörű porhüvely mind. Csakhogy ők soha nem kerülnek a kiváltságos helyre, ők eladhatóak, értéktelenek. Nem, John magángyűjteményébe csak és kizárólag olyan festmények kerülhetnek, amelyből tükröződik az erő, az elszántság, az élni akarás. És most egy olyan nőre talált, aki a munkássága csúcsára repítheti. Azonban ez a nő legalább olyan erős, mint maga John.

Szerettem ezt a könyvet! Megvolt a tökéletes egyensúly a krimi és a pszichológiai thriller között, a váltott szemszögnek és a kidolgozottságnak köszönhetően nem ülepedett le, nem vált sablonossá, és nem maradt el a várt csattanó sem: az a lelki terror az olvasó felé, ami letaglózza, amitől egyik döbbentből esünk a másikba, ami átlép minden határt.

Ludányi Bettina, ahogy már megszokhattuk, behozott több olyan szereplőt, akik előző regényeiben főszerepet kaptak: Daisy Carvalho Serrát a Nyomodban című műből, és Caroline R. Hutchinsont a Mögötted! kötetből. De ettől senki ne ijedjen meg, mert a Festménybe zárt lelkek önálló kötetként olvasható, nincs összefüggés a már eddig megjelent könyvek között.

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 416 oldal

Fülszöveg:

Ludányi Bettina: Festménybe zárt lelkek

A lelkeket festményekbe zárja, hogy örökké ragyoghassanak

A rendőrség egy kivéreztetett női holttestet talál Houston egyik sötét sikátorában. Scott C. Flynn nyomozó kapja meg az ügyet, aki azonnal nekilát a rejtély felgöngyölítéséhez. Amikor végre áttörést ér el, Flynn ismét nehéz helyzetben találja magát. John M. McGlothlin látszólag egy hétköznapi festőművész életét éli, a felszín alatt azonban szörnyű titkokat őrizget. Munkái a női szépséget és a nőies ragyogást ábrázolják, ám többek ezek hétköznapi festményeknél. Egy festő. Egy nyomozó. Megannyi áldozat. És egy nő, aki közelről látta a gyilkost, mégis túlélte! Ő az álcázás mestere, egy agyafúrt szélhámos, és talán a kulcs a gyilkos elfogásához.

Ludányi Bettina legújabb regényében bepillantást nyerhetünk egy sorozatgyilkos megborult elméjébe. Izgalmas és brutális utazást teszünk a művészetek világába, és választ kapunk a valódi nőiesség kérdéseire.