Simon Stålenhag: Elektronikus állam

Simon Stalenhag: Elektronikus állam

Simon Stålenhag: Elektronikus állam

Csak rápillantottam a fülszövegre és a borítóra, és úgy voltam vele: ez a könyv nekem kell. Aztán, amikor megérkezett, kissé megdöbbentem. Egyrészt nem ismertem Simon Stålenhag munkásságát, másrészt egy „mesekönyvet” tartottam a kezemben. Az utóbbit nézve nem is tévedhettem volna nagyobbat. Ezután olvastam el Stålenhag-ről, amit neten találtam, és derült ki számomra az: hogy ő valójában festő – nem is akármilyen: digitális festő. Nyomasztó, mégis figyelemfelkeltő képekkel illusztrálta az Elektronikus állam című könyvet, amelyek mellett nem tud elmenni az ember úgy, hogy ne álljon meg és ne nézze meg tüzetesebben. Fenomenális.

Ezekhez a festményekhez most egy történetet is alkotott, amellyel tökéletes együttest kaptam egy apokaliptikus világhoz. Már maga a digitális képvilág is megmutat egy szemléletet, ahol az ember elvész a technológia világában, de a mellé íródott szöveggel érthető igazán Stålenhag mondanivalója. Bár a történet 1997-ben játszódik, mégis van egy olyan lényegi kitérése, ami leginkább a mostani világunkat tükrözi, – mondhatnám, hogy egy görbe tükröt tart elénk, ami, ha nagyon őszinte akarok lenni, cseppet sem tetszik. Mindezt, egy fiatal lány szemén keresztül vetíti elénk, aki a saját útját járja, aki céllal indult útnak, aki menekül valami elől.

1997-et írunk. Egy tinédzser lány, Michelle rója az utat kis sárga robotjával kézen fogva. Nem tudni merre és hová tart. Az első jó pár oldal leginkább azt a világot mutatja be, hogy mi zajlik a jelenben. Mekkora a pusztulás a világban, mennyire kilátástalan a helyzet. Lassan, fokozatosan ismerhetjük meg Michelle gyerekkorát, aki édesanyja és nagyapja halála után, nevelőszülőkhöz kerül. Visszatekintések által kapjuk meg azokat az információkat, hogy mi történt vele és a barátaival ezen a rövidke kis életszakaszon.

A lány most már csak Skipre a robotjára számíthat, így kettesben haladnak céljuk felé. Megdöbbentő képek jönnek, amikor is egyre világosabbá válik az, miként vált a világ egy hatalmas katasztrófává. Egy bizonyos Sentre Stimulus neuronsisak, ami miatt az emberiség túlnyomó része meghalt. Nem tudni pontosan mit is rejt magában, azonban, aki felveszi függő lesz. Még akkor is élnek, amikor testük már sorvadásnak indult. Hanyatlás, mind testileg, mind szellemileg, de az ajkaik még mindig úgy mozognak, mintha csak egy filmet néznének és közben rágcsálnának valamit. Michelle azonban már nem törődik velük. Az számít, hogy ő megtalálja, amit sok-sok éve elveszített.

A könyv vége először meglepett, Stålenhag nyitva hagyta a történetet, az olvasóra bízva a befejezést, azonban, ha jobban belegondolunk a megoldás ott lebeg a szemünk előtt.

Nem gondoltam volna, hogy ennyire magával ragad ez a kompozíció, ez a szemléletes leírás. Bárhogyan szeretném, hogy ne így legyen, ugyanezt látom a mai világban, aminek én szintúgy részese vagyok. A technológia, a sok kütyü, a játékok, amikhez már kapunk egy virtuális szemüveget is, – mind-mind elveszi tőlünk azt, amiért igazán érdemes lenne élni. Nem látjuk a világ csodáit, észre se vesszük, hogy mi zajlik körülöttünk. Egyszerűbb beletemetkeznünk a nem valós világba.

Beleolvasó ide kattintva 

Fülszöveg

A nagysikerű illusztrációk és történet, amik meghódították a világot, és amiből a Bosszúálló-filmek forgatókönyvírói és az Az rendezője készít filmet!

1997-ben egy elszökött tinédzser a sárga játékrobotjával nyugat felé tart egy különös Amerikában. A vidéket hatalmas harci drónok romjai és a hanyatlásnak indult fejlett fogyasztói társadalom szemete szennyezi. Ahogy az autójukkal a kontinens szélére érnek, egy olyan világ tárul eléjük, amiben mintha a civilizáció hosszú küzdelem után megadta volna magát. Miben reménykedhetnek?

A svéd Simon Stålenhag az utóbbi évek egyik legfelkapottabb és legnépszerűbb digitális művésze. Eredeti és különleges látásmódja, a sci-fi eszköztárával tervezett képei meghódították az egész világot. Az Elektronikus államban Amerikát mutatja be úgy, ahogy még nem láttuk. Hollywood jelenleg több történetének a megfilmesítésén is dolgozik.

Itt vásárolhatod meg kedvezményesen

Agave Könyvek Kiadó Kft.

Fordító: Molnár Berta Eleonóra

144 oldal

Megjelenés éve: 2019

Kötés: keménytáblás

A bejegyzés kategóriája: Agave Könyvek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.