Alex North: Az ​árnyékbarát
Gabo Könyvkiadó

Alex North: Az árnyékbarát

Alex North: Az ​árnyékbarát

Alex North: Az árnyékbarát

Tik-tak, tik-tak…ébresztő. Álom vagy valóság? Alex North legújabb könyvében a tudatos álmodást veszi alapul, amit egy múltban elkövetett gyilkossággal spékel meg. Hogyan függ össze ez a két dolog a történetben? Alex North tökéletes választ ad, ha elolvasod Az árnyékbarát című regényét.

Mindig is foglalkoztatott a tudatos álmodás, és borzasztóan szerettem volna irányítani az álmaim, de egy kezemen megtudnám számolni, hányszor sikerült. Az árnyékbarát után azonban már nem is annyira vágyom rá, hogy magam alakítsam az álombeli történetem. Annak ellenére, hogy fikció, Alex North nagyon is tudja, hogyan keltsen félelmet az olvasóban.

A történet elején nem igazán sejtettem, milyen irányt veszünk, és mit szeretne kihozni az író a két idősíkból, aztán szép lassan megértettem. Igen, szépen és lassan. Sajnos elég vontatott volt a könyv első fele, és többször is előfordult, hogy le kellett tennem, mert egyszerűen nem kötött le. Aztán jött egy olyan fordulat, ami mindenért kárpótolt. Tényleg mindenért. Az árnyékbarát nem az a történet, ami már az elején 100%-on pörög; lépésben építkezik, kényelmes tempót diktálva, majd – amikor nem számítunk rá –, kapunk egy olyan információt, amire csak pislogunk ki a fejünkből, miközben próbáljuk felszedni a leesett állunkat a földről. Ütős lett minden tekintetben; ahogy összeérnek a szálak, ahogy értelmet nyer minden mozzanat.

A jelen és a múlt főszereplője Paul Adams. Huszonöt évvel ezelőtt Paul és legjobb barátja James, két olyan fiú társaságába keveredik, akik gyökeresen változtatják meg az életüket. Charlie Crabtree és Billy Roberts kiállnak James mellett, akit többen is zaklatnak. Amikor James egyik zaklatóját a szemük előtt üti el az autó, Paul akkor döbben rá, hogy Crabtreevel valami nagyon nincs rendben. Charlie érzelemmentes viselkedése mindenkire a frászt hozza, kivéve Jamest, aki teljesen a lekötelezettjévé válik, abnormális módon vonzza őt ez a társaság, de leginkább Charlie. A négy fiú egy érdekes kísérletbe kezd; a tudatos álmodás, amelynek kitalálója Charlie Crabtree. Azonban a tudatos álmodás csak a kezdet, ennél sokkal többet akarnak kihozni az álmokból. Egy olyan kísérlet ez, ahol bekerülnek egymás álmaiba, hogy megfejtsenek egy rejtélyt. De vajon tényleg csak ennyiről van szó?

Huszonöt évvel később Paul kénytelen visszatérni Grittenbe. Édesanyja nagyon rossz állapotban van, és úgy tűnik hamarosan bekövetkezik a legrosszabb. Leginkább a múltban él, de tisztább pillanataiban olyanokat mond a fiának, amitől a frászt hozza rá:

„Ó, istenem, a házban van, Paul!
Ott van a kurva házban!”

A férfinak megvolt az oka, hogy elmeneküljön ebből az álmos kisvárosból, és nem szívesen jött vissza, még így sem, hogy az anyja ennyire beteg. Minden, amit megpróbált elfelejteni azonnal visszatér és ólomsúlyként nyomja a vállát. Egy gyilkosságot nem lehet csak úgy kitörölni. Eltemetni, igen! De elfelejteni soha.

Úgy tűnik a történelem ismétli önmagát. Különös események veszik kezdetét; újabb gyilkosság történt. Az ügyet Amanda Beck kapja, aki miután beleássa magát az ügybe, rájön, hogy a mostani és a huszonöt évvel ezelőtti gyilkosság sémája megegyezik. Így találkozik Paul és a nyomozónő.

A régi tragédia után Charlie Crabtree eltűnt, Billy Robertset pedig letartoztatták. Amanda az interneten kezd kutatni, ahol talál egy olyan oldalt, amely a tudatos álmokkal foglalkozik, és ahol van egy felhasználó, egy bizonyos CC666, aki instrukciókkal látja el a felhasználókat. A nő beleveti magát a nyomozásba, de amit talál, arra álmaiban sem gondolt volna.

Paul és fiatalkori szerelme, Jenny újra találkoznak, és a feléledő érzelmek sokkolják a férfit. Azt hitte, sikerült túltennie magát a lányon, de úgy tűnik Gritten egy olyan város, ami semmilyen szinten sem hagyja, hogy bármi is feledésbe merüljön. Csakhogy ez a szerelem eleve halálra ítéltetett, ugyanúgy, ahogy huszonöt évvel ezelőtt.

Összességében tetszett a történet, annak ellenére is, hogy nagyon nehezen indult be. Többet szerettem volna megtudni Charlie Crabtreeről, mert ő egy nagyon érdekes személyiség volt, olyan, akire mindenki kíváncsi. Persze a könyv végére minden kérdésünkre megkapjuk a válaszokat, és értelmet nyernek azok a részek is, amiket totálisan értelmetlennek tarthatunk. Oka van minden olyan pillanatnak, fejezetnek, amire elsőre úgy gondoljuk, hogy unalmas, esetleg lényegtelen.

Álom vagy valóság? Mi igaz, és mi nem?
Olvasd el, és dönts belátásod szerint.

Kiadó: Gabo Kiadó
Fordította Bihari György
Oldalak száma: 336
Megjelenés éve: 2021

Fülszöveg:

Alex North: Az árnyékbarát

Charlie Crabtree, a zavart tizenéves 25 éve elkövetett egy szörnyű és indokolatlan gyilkosságot. Paul Adams sosem felejti el azt a napot. Charlie áldozata – és maga Charlie is – a barátai voltak. Sosem bocsátotta meg magának, hogy neki is szerepe volt abban, ami történt, és azóta sem járt otthon.

De mikor idős édesanyja súlyos balesetet szenved, Paulnak föl kell hagynia a meneküléssel.

Hamarosan egymást követik a nyomasztó események. Egy másolós gyilkosság feltámasztja a kínzó emlékeket. A haldokló anya makacsul hangoztatja, hogy valami rejtőzik a régi házban. Ráadásul valaki követi Pault, amitől neki emlékeznie kell arra, mi volt a legriasztóbb abban a szörnyű napban, 25 évvel ezelőtt.

Nem egyedül a bűntett, hanem az is, hogy Charlie Crabtree-nek nyoma veszett a gyilkosság után…

 

Alex North Leedsben született, és ma is ott él a feleségével és a fiával. Filozófiát tanult a leedsi egyetemen, amelynek szociológiai tanszékén dolgozott, mielőtt írással kezdett foglalkozni. Több mint harminc nyelvre lefordított regénye, A suttogó, felkerült a Sunday Times és a New York Times sikerlistájára.