Szántó Dániel: A hatszög
Alexandra Kiadó

Szántó Dániel: A hatszög

 Szántó Dániel: A hatszög     

Szántó Dániel: A hatszög

A hatszög: „Fekete-fehér, igen-nem? Egy rejtélyes sorozatgyilkosság, amelyben semmi sem az, aminek látszik…” írja a szerző. Ténylegesen semmi sem az, aminek látszik, azonban a történet szempontjából ez nem pozitív jelzéssel bír.

De most lássuk, mit rejt magában ez, a borítóját tekintve rendkívül figyelemfelkeltő, mielőbbi elolvasásra sarkalló, vaskos krimi. Maga az alap koncepció remek választás, naprakész. Egy olyan téma, ami az egész világon jelen van, forr tőle a világsajtó, így joggal számítottam arra, hogy egy remek történet kerekedik ki belőle.

A hatszög egyik központi szereplője Budai Viktor az idősödő, hímsoviniszta, beképzelt, alkoholista, kurvapecér, aki amellett, hogy elhízott, még igénytelen és büdös is, azonban mégis ő a szupersztár, a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály vezető nyomozója. (Mielőtt bárki azt gondolná bántani akarom szegény embert, ez, szinte szóról szóra le van írva a könyvben)
Egy áttivornyázott éjszaka után részegen bemegy az irodájába, ahol Hajnalka kolleginája kezdi istápolni, hogy főhősünk némiképp magához térjen. Hajnalkának azonban vannak hátsó szándékai: „gyengéd gondoskodás” közben, felvázolja Budainak két fekete bőrű nő meggyilkolását. Budai szkeptikus, próbál kapaszkodni minden szálba, hogy meneküljön Hajnalka kérése elől, de a bűnügyi technikus kitartó unszolásának köszönhetően, felkelti Viktor érdeklődését. Mindeközben a sztori egy színes bőrű nő, Nikoletta, osztrák szexmunkája utáni hazatérésére kalauzol minket, a másik szálon pedig a rendőrségi pszichológus, Lívia castingolja az ifjú titánt, Sebők Szilvesztert, aki a történet másik főhősévé válik. Sebők fiatalabb és kecsesebb kiadása Budainak, hasonló tulajdonságokkal felruházott karakter, a különbség az, hogy remélhetőleg nem alkoholista, rendszeresen tisztálkodik, és nem jár fizetős lányokhoz. Természetesen ő sem veti meg a nőket, csupán nem fizet értük. Valami oknál fogva az író nem akarta, hogy szerethető főhősök színesítsék A hatszög című könyvét.

Viktor és Hajnalka kimennek a második gyilkosság helyszínére, az uzsai erdőbe. Uzsa Tapolca és Sümeg között található. Hogy miért írom le ezt az információt? Mert itt, Uzsán, szegény Budainak kopogott a szeme az éhségtől, és megkívánta a pizzát. Jóravaló kolleginája, alig háromórás autóút után, a Blahára viszi, hogy Budai kielégítse pizzavágyát. Namármost: vagy a Budainak van egy fránya ízlése, hogy csak a blahai pizzát akarja (!!!!), vagy Hajnalka egy szadista állat, hogy szerencsétlent a másnapossága ellenére éhezteti. Ezt döntse el ki-ki magában. Ezt követően a halottasházba mennek, ahol megtudják a kórboncnoktól, hogy a két áldozat halálának a körülményei semmiben sem hasonlóak, így összerakják a lehetetlent: Ugyanaz az elkövető! Zseniális! A profi nyomozót pár mondat alatt sikerült meggyőzni arról, hogy két olyan eset, amiben egyetlen közös pont van csupán (és az sem mérvadó), ugyanaz az elkövető tette el láb alól. Hát…én nem vagyok nyomozó, megközelítőleg sem, de ez már szöget ütött a fejembe, így kicsit utánakérdeztem egy ismerőstől. A lényeg: két eltérő gyilkosságból azt a konzekvenciát levonni, hogy ugyanaz az elkövető, elég irreális.

Folytassuk: A rendőrkapitány nagy bejelentéssel állt elő: Budait leváltják Sebőkre. Viktornak nincs más választása, elfogadja, azonban kikönyörgi felettesétől, hogy ezt az utolsó ügyet, ezt a (vélt vagy valós) sorozatgyilkosságot még hadd oldja meg. A kapitány rábólint, de feltétele, hogy Sebők is vele tartson, így Budai nyakába akasztja. A vérprofi főhősünk nem túl boldog, de kénytelen belenyugodni az új helyzetbe. Budai bemutatja Sebőknek Enikőt, a csinos újságírónőt, aki anno felkutatta Budait, a korábbi sikeres nyomozásai miatt. Akkor a férfi a szárnyai alá vette őt, segítséget nyújtott neki abban, hogy minél előbb sikeres újságíró váljon belőle. Mindeközben az ausztriai szexmunkás lányt, Nikolettát is meggyilkolják, így már mi is (majdnem) biztosak lehetünk abban, hogy sorozatgyilkossal van dolgunk. Hozzátenném: mindhárom meggyilkolt lány fekete. AZONBAN sem a körülmények, sem a helyszín, sem az elkövetés módszere nem egyezik a gyilkosságoknál, ezért nem teljesen értem, mi alapján lehet ugyanazon elkövetőhöz kötni. Ha legalább a gyilkos fegyver megegyezne…Szántó Dánielnek kellett volna egy kapaszkodót adnia legalább azzal, hogy a gyilkos fegyver mindig ugyanaz, hogy a szereplőknek és nekünk is tiszta legyen a kép. A gyilkos háttérmunkájának teljes hiánya: Nem derül fény arra sem, hogy a gyilkos hogyan került kapcsolatba az áldozatokat. Hogyan ismerte meg őket!

Sebők szerint faji indíttatásra irányulnak a gyilkosságok, de Budai – aki maga is félvér –, még nem biztos ebben.

Ezután a történet visszakanyarodik Uzsára, ahol különleges erdei hajtóvadászatokat rendeznek ínyenc vadászoknak. Itt találták meg azt a lányt, aki miatt Budai és Hajnalka korábban Uzsára utazott. Itt nem teljesen értettem Tomori Áron reakcióját arra a kérdésre, amit Szilárd és Viktor feltett neki, és ebből a válaszból egyértelműen kiderült, hogy Áron mennyire ostoba.

A történet haladtával több lehetséges elkövető is képbe kerül, mint például a fekete bőrűeknek fenntartott bentlakásos iskola igazgatója, Abari úr is, akinek egy kutyakaki a verandáján jelentette azt, hogy még gyerekcipőben jár a világ problémamegoldó képessége. Tényleg irigyeltem, hogy számára ez jelentette a legfőbb gondot.

Több felesleges megjegyzés is volt a történetben, mint például az a titokzatos fekete macska, aki jelen volt Nikoletta meggyilkolásakor, majd kiderül, hogy Budainak is volt egy fekete cicája, Dodó. Gondoltam nagy naivan, ennek még lesz jelentősége, ha már ekkora szerepet kapott, de a nagy cécóban elmaradt a cicó. Kitérhetek Simonra, a kartellfőnökre, aki bele-beleszól a történet menetébe, de aztán ő is elveszik, mint a Dodó. Lehet együtt léptek le.

Rengeteg felesleges töltelék van benne, ami olykor olyan hosszúra és semmitmondóra sikerült, hogy sokszor kizökkentett a sztoriból és vissza kellett lapoznom, hogy tudjam ki-kivel van. Ha az életben előfordulna a Kenyeres Aladár, mint a Felsőbb erő csapat oszlopos tagjának esete, hát azt a TEK-et bizony ledarálnák. Nemcsak egy ejnye-bejnye lenne belőle. Nem teljesen értettem a Roland ügyet sem, ahogy Lívia, a pszichológus szerepe is jelentéktelen a történet szempontjából, mégis rengeteg lapot kitöltött. Bár az is lehet, hogy volt értelme, csak a sok lényegtelen információ között ezek elvesztek…

Az írónak a szarkasztikus írás nem az erőssége (nekem semmi estre sem), ami bennem csak annyit váltott ki, hogy a poénnak szánt beszólások erőltetetté, idegesítővé, majd érdektelenné váltak.

Voltak benne nem várt fordulatok és ügyes megoldások. Tetszett, ahogy az Enikő sztori végződött, vajon mi történhetett vele? Ahogy bemutatta a kórházat, borzongatóan és kellően félelmetesen, attól borsódzott a hátam. A gyilkos motivációja megdöbbentő érzéseket váltott ki belőlem. (Bár erős ellenérzéseket is okozott) És persze hihetjük, hogy jól ismerünk valakit, de a látszat olykor csal. Nem mindenki az, akinek mutatja magát. Tény, a történet fő momentumai magával ragadtak, de sajnos azok elvesztek a sok kuszaságban.

Kiváló krimi lett volna, ha az író felkészültebb a rendőrség, a TEK munkájával kapcsolatban, valamint a kriminológiával. Illetve elhagyná a felesleges részeket, és csak a lényegre koncentrálna, ugyanis A hatszög nem akart kikerekedni, Szántó Dániel a Revans és Az üldözött kiváló tollú szerzője sokkal tehetségesebb annál, hogy elvesszen a sokszögek földjén.

Őszintén mondom, kár érte!

Fülszöveg:

Szántó Dániel: A hatszög

„- ​Tőlem akarod hallani, hogy egy sorozatgyilkos fekete nőkre vadászik az országban? Ez baromság! Ha sorozatgyilkos lenne az elkövető, aki azt akarta volna, hogy megtaláljuk a holttestet, akkor hátrahagyott volna egy üzenetet vagy egy jelet az áldozatok körül, hogy kérkedjen vele. Érted? Kellene lennie valaminek, ami összeköti a helyszíneket. Valami konkrétnak. Itt viszont nincs semmi. Üres az egész.
– Ez nem az elbaszott Pszicho – rázta meg a fejét Hajnalka.”

Faji indíttatású sorozatgyilkosság Magyarországon.
Egy feltörekvő, fiatal, jóképű rendőr, akiért odavannak a nők.
Egy kiégett, lezüllött, iszákos nyomozó, aki odavan a nőkért, de már az utolsókat rúgja.
Középkorú, fekete női áldozatok, brutális kegyetlenséggel meggyilkolva.
Kétségbeesett hajsza az elkövető után, ami minden szereplő életét gyökeresen megváltoztatja.
Szántó Dániel új regénye pergő cselekményű, lélektani és társadalmi kérdéseket feszegető krimi a mai Magyarországon a Balaton-felvidéki Uzsától Budapesten át egészen Miskolcig.
Ez a történet senkit sem fog hidegen hagyni.

Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 528
Megjelenés éve: 2021