Alix E. Harrow: Tízezer ​ajtó
Agave Könyvek

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó

 

Alix E. Harrow: Tízezer ​ajtó

A Tízezer ajtó című könyvben világokból világokba lépünk, ismeretlen helyekre kalandozunk, megtaláljuk a másholt és az itt létet; gyönyörű, és szeszélyes, komor, és mégis verőfényes.

Lassan, lépésről lépésre kibontakozó történet, ami apránként, rétegről rétegre fölfejtve, adagolja a cselekményt. Eleinte nem is sejtettem, hová tartanak a szereplők: kik ők, mi a céljuk és a szerepük. Bár kezdetben nehezen haladtam vele, egy ponton túl menthetetlenül beszippantott. Megismertem tízezer ajtót, melyeken én is szívesen belépnék, és egyszerűen élvezném az ismeretlent, az újdonság varázsát.

Harrow ügyesen bánik a szavakkal: játszik velük, újakat alkot, szinte varázsol velük. Reményt ad egy csodálatos szerelemre, vágyakozást a család iránt, félelmet a veszteségek miatt, és hitet abban, hogy a jóság felülkerekedik a gonoszságon.

A Tízezer ajtó című könyv középpontjában January áll, akit édesapja Mr. Locke gondjaira bíz, amíg ő a világ különböző pontjain régi és ritka tárgyakat kutat fel. January élete nem egyszerű: nem ismeri az édesanyját, ritkán találkozik az édesapjával, egyedül Mr. Locke van neki, a férfi, aki viszont merev és hűvös tartással viseltet iránta. January gyerekkorában rátalál egy ajtóra, ami egy másik világba viszi őt. Hazatérve elmeséli gondviselőjének felfedezését, aki nem hisz neki és kineveti. A lány sokáig a különös utazás  emlékéhez nyúl, amikor magányosnak érzi magát, de idővel felesdésbe merül az ajtó titka.

Egyetlen barátja, Samuel is elmaradozik mellőle – Mr. Locke szerint nem illő egy fiatal lánynak úgy szaladgálnia és játszania, mintha a pórnéphez tartozna. A fiú azonban tudja, hogy mennyire egyedül érezheti magát January, ezért egy kiskutyával ajándékozza meg őt. A lány és kutya között szoros kapcsolat alakul ki, amely nem szakítható szét soha.

Évekkel később January apja egy afrikai nevelőnőt, Jane-t, küldi lánya mellé, de Mr. Locke nem nézi ezt jó szemmel. Az ifjú hölgyé cseperedett January és Jane, ha nem is válnak igaz barátokká, de kialakul köztük egyfajta kötelék. A lány egyre jobban ragaszkodik ehhez az idegen nőhöz, akit valamiért mellé rendeltek.

January időnként ajándékokat talál a kastély szobáiban, amit Mr. Locke szeretetének és törődésének tud be. Egy napon egy könyvecskére lel, amely megváltoztatja az életét. A Tízezer ajtó felidéz benne egy emléket, amit még kislányként élt meg, amiről azt hitte, hogy csak az élénk fantáziája alkotta. Megismeri Adelaide és Yule Ian különös történetét, amelyben a két fiatal két külön világban él, és csupán egy ajtó választja el őket egymástól.Ha azonban egy ajtó egyszer bezárul, akkor az örökké zárva marad. A lány számára a kutyája Bád, és ez a könyv válik a legértékesebb kincseivé, ám egy napon az események váratlan fordulatot vesznek.

Tizenhét évesen Mr. Locke magához hívatja, és bemutatja egy idősekből álló kompániának. Születésnapja alkalmából csatlakozhat a Társasághoz. A lány talán valamikor valóban vágyott rá, hogy kincskeresőként körbe utazhassa a világot,de az idő kiölte belőle ezt a vágyat, és már nem szeretne sem a Társasághoz, sem Mr. Locke-hoz tartozni. A maga ura akar lenni, ám a Társaság ezt nem engedi. Bezárják a szobájába, de a lánynak már van egy különleges képessége, egy olyan képessége, ami komoly bajba sodorja őt.

Olvasás közben két könyvet is eszembe jutatott, amelyek hasonlóan megérintettek engem: a Piranesi és a Csillagtalan tenger. Ugyanaz a gyöngéd báj és szeretet lengi körbe ezt a történetet, megvan benne a magány érzete, a tenni akarás, és a vágyakozás az ismeretlen felé.

Ha egyszer beléptél a Tízezer ajtón, ne torpanj meg! Néha úgy tűnik majd, hogy nem vezet sehová, csupán újabb és újabb ajtókhoz, de a végén egész világokra, és a bennük rejlő csodákra nyit kaput.

Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Ballai Mária
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 368 oldal

Fülszöveg:

Tízezer ajtó

Alix E. Harrow

“Alix E. Harrow csodálatos szóműves, aki hisz a történetek erejében, hogy szavakkal képesek vagyunk megrengetni a világot. Ez a regény tárt ajtóval fogad.”
Moskát Anita

January Dudose nem hétköznapi története az 1900-as évek elején veszi kezdetét. A lány Cornelius Locke pártfogoltjaként éli mindennapjait a milliomos üzletember vermonti birtokán, miközben apja régészeti felfedezőként a világ legkülönbözőbb pontjain kutat letűnt civilizációk után és gyarapítja egzotikus tárgyakkal Locke gyűjteményét. January az egyik nap a házban bolyongva talál egy könyvet, ami mintha idegen világok varázslatos illatát hordozná magán. Ajtókról mesél, melyek átjáróként funkcionálnak a távoli helyek között. A lány ekkor még nem sejti, hogy ez az esemény milyen hatással lesz az életére, és milyen veszélybe sodorja majd. Az addigi kényelmes mindennapok egyik napról a másikra borulnak fel, ráadásul egy olyan sötét erő veszi üldözőbe, ami nem retten meg semmitől.

Alix E. Harrow bemutatkozó regénye káprázatos világábrázolásával és lírai prózájával varázsolja el az olvasót. A Tízezer ajtó felejthetetlen utazások, örök barátságok és világokat átívelő szerelmek szívbemarkoló története, középpontjában egy nagyon szerethető főhőssel, aki képes minden veszéllyel szembenézni, csak hogy rendelkezhessen a saját sorsa felett.