Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Pam Jenoff az Elvesztek Párizsban történelmi tények és fikciók nagyszerű keveredése. Mélyen elgondolkodtató és inspiráló történet, amely megmutatja a második világháború azon szegmensét, melyről keveset hallani, olvasni.

Talán a mai világban ez furcsán hangzik hisz mások a női ideálok , hogy 1944-ben nők vállalkoztak olyan feladatokra, amit mai szemmel és gondolkodással talán fel sem tudunk fogni. Történetünkben olyan nők tűnnek fel, akik szeretteiket, családjukat hátrahagyva, a hazaszeretetüket helyezték előtérbe. Tisztában voltak azzal, hogy gyermekeik jövője a háború kimenetelétől függ. Nem riadtak vissza olyan feladatoktól sem, amely akár az életükbe kerülhet, és amely a férfiaknak sem volt egyszerű. Bátorságuk és eltökéltségük példaértékű. A történet végén mélységesen elszégyelltem magam, elszégyelltem, mert értetlenül állok az előtt, hogy milyen hanyatlás indult el a világban, mennyire más az értékrend. Döntse el mindenki magában: jó ez nekünk?

A regény 1946-ban indul, amikor Grace egy bőröndbe botlik, amely tizenkét nő fényképét rejti. Nem gondolkodik, egyszerűen elrakja őket, és elhagyja a pályaudvart. Egy kis idő elteltével, úgy dönt visszaviszi őket jogos tulajdonosának, de a bőrönd eltűnt. Hamarosan a tudomására jut, hogy a fényképek Eleanor Trigg tulajdonát képezik, akit halálra gázol egy autó. Grace-t nem hagyja nyugodni a nők képei és nyomozni kezd.

1944-ben Eleanor a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének, azaz a SEO-nak dolgozik, akik férfiakat küldenek Franciaországba, hogy szabotálják a németek tevékenységét. Azonban egyre több az áldozat, és minden akció kudarcba fullad. Eleanor szerint több sikert érnének el, ha nőket képeznének ki a feladatra és dobnának át az akciókra. Az Igazgató azonnal elfogadja a javaslatot és kinevezi a nőt a csoport vezetőjének. Eleanor tudja, hogy be kell bizonyítania, ezek a nők képesek arra, hogy megküzdjenek a rájuk váró feladatokra, nem bukhat el a küldetés: nem vallhat kudarcot.

Marie egyedülálló anya. Eddigi életében nem volt olyan ember, aki bízott volna a képességeiben, mindig azt hallotta, hogy nem viszi semmire. Ám egy napon, amikor a szokásos kávézójában ücsörög, egy férfi lép mellé és lehetőséget kínál számára. Marie nem tudja, miről van szó, csak egy névjegyet kap az idegentől, és egy kusza mondatot, valami új munkalehetőségről. Bizonytalan, de szüksége van a pénzre, így elmegy a névjegyen szereplő címre. Hamarosan rádöbben, hogy ez a munka akár az életébe is kerülhet. Találkozik Eleanorral, aki elmondja, hogy veszélyes küldetésben kell részt vennie, amennyiben vállalja. Ha igen, azonnal elkezdődik a kiképzés, és nem találkozhat, nem búcsúzhat el a lányától. Nem kap sok időt a gondolkodásra, de most először történik meg vele, hogy valaki elhiszi, képes nagy dolgokat véghez vinni. Nem kevésbé nyom a latba az sem, amennyiben sikeresek lesznek az küldetések, akkor a lánya, Tess, olyan világba nőhet fel, amiben nincsenek háborúk.

A kiképzésen Marie megismeri a többi lányt is, és szoros barátságot köt Josieval, a fiatal és eltökélt lánnyal, akinek célja, hogy felkutassa elhurcolt fivérét. A kiképzés során nem beszélhetnek a múltjukról, arról, hogy kik voltak ők a SEO előtt. Csak a cél lebeghet a szemük előtt, akkor is, ha tudják, nem mindenki tér vissza Londonba.

A felkészítés után Párizstól nem messze, egy kisvárosba dobják át Mariet, akit rádiósnak képeztek ki.  A feladata, hogy üzeneteket küldjön Londonba a németekről, de rövid idő belül rá kell döbbennie, hogy nem „csak” ennyi lesz a feladata. Az események egyre bonyolódnak és semmi sem úgy sül el, ahogy eltervezték.

Eleanor és Marie elhivatottsága inspirálóan hatott rám, megrendítő életük volt, amelyet nem felejtek el.
Azonban Grace karakterét nem tudtam megkedvelni. Olyan érzésem volt olvasás közben, hogy az írónő csupán azért tette bele a történetébe, hogy legyen benne egy kis romantika, egy kis szerelmi szál. Nem teljesen értettem a szereplő motivációját, hogy miért kutat bele egy bőröndbe, amely nem az övé, majd a fotók megtalálása után egyből arra következtet, hogy valami hatalmas titok lapul a háttérben, és neki mindenképpen utána kell járnia. Ez a történet tökéletesen működött volna enélkül is.

Grace fejezeteit leszámítva megrendítő élmény volt olvasni az Elvesztek Párizsban című könyvet. Mindenkinek ajánlom, aki csak kicsit is szeretné megismerni a múltnak eme részét, amiről olyan keveset hallani.

Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Török Krisztina
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 384

Fülszöveg:

Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

1946, Manhattan: Grace Healey egy hétköznap reggel munkába igyekezvén átvág a New York-i Grand Central pályaudvar nagycsarnokán, és belebotlik egy gazdátlan bőröndbe. Kíváncsiságtól hajtva belekukkant, és egy borítéknyi fényképet talál benne. A tucatnyi női portré annyira megragadja, hogy a csomagot zsebre vágva sietve visszatuszkolja a bőröndöt a pad alá, és már szalad is a dolgára.

Hamarosan megtudja, hogy a bőrönd tulajdonosa Eleanor Trigg volt, aki a második világháború alatt az angol titkosszolgálatnál női ügynökök hálózatát szervezte. Az ügynöknőket a megszállt Európában vetették be futárként és rádiósként, közülük azonban tizenketten soha nem tértek haza, sorsukat homály fedi. Grace megpróbálja felgöngyölíteni ezeknek a nőknek a történetét. Nyomozása egy Marie nevű ifjú anyához vezet, aki veszélyes franciaországi küldetése során a barátság, hűség és árulás útvesztőjében maga is kis híján odaveszett.

Pam Jenoff regénye a második világháborúban tevékenykedő női titkos ügynökök köreibe repíti az olvasót. A valós eseményekre épülő történetben feltárul előttünk ezeknek a merész és hősies nőknek a háborúban betöltött fontos szerepe, miközben a szerző magával ragadóan mesél bátorságról, testvériségről és a legnagyobb vészben tanúsított túlélő erőről is.

A bejegyzés kategóriája: Agave Könyvek, Könyv
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.