Ashley Audrain: A ​szív sötétje
Könyv,  Libri Kiadó

Ashley Audrain: A szív sötétje

Ashley Audrain: A ​szív sötétje

Ashley Audrain: A szív sötétje

Ashley Audrain debütáló regénye A szív sötétje nagyon gyorsan a sikerlista élére került, és nem lepődnék meg rajta, ha sokáig ott is maradna. A címből és a fülszövegből már sejtettem, hogy nem egy olyan történetet fogok olvasni, ami tele van csillámmal és habos-babos mesékkel, de arra abszolút nem voltam felkészülve, hogy ennyire sokkolni fog. Precízen, lépésről lépésre dolgozta ki az írónő ezt a történetet, amelyben megelevenedik a gyötrelem, a fájdalom, a félelem és mindaz, amivel egy szülő nap mint nap szembesülhet. Ashley Audrain nem bájolog velünk olvasókkal, megmutatja, milyen az anyaság „sötét” oldala: A kialvatlanság, a fáradtság, a frusztráció, a rettegés, hogy a gyermekünket bántódás éri, vagy ha éppen a gyermekünk a bántalmazó.
A történet fő vonalát Blythe, mint anya meséli el, de kisebb fejezetekben betekintést kapunk a múltba is.
Megismerjük Blythe anyját és nagyanyját, akiknek története szintén nyomasztó és sötét, ezáltal az írónőnek sikerült nem kevés kétséget ültetni az agyamba olvasás közben, hogy vajon ki az, aki manipulál és ki az, akit manipulálnak.

Egy gyermek születése mindig csodálatos dolog, de előfordul, hogy a leborzasztóbb rémálommá válik.

Blythe fiatal, szerelmes, tapasztalatlan, és minden vágya, hogy jó anya legyen belőle. Retteg attól, hogy olyanná válik, mint az anyja, aki soha nem törődött vele. Így, amikor megszületik a lánya, Violet, reméli, hogy a múltjában történt „átkot” sikerül megtörnie, és olyan anya-lánya kapcsolat alakul ki közöttük, amelyre mindig vágyakozott kislány korában. Azonban már a legelső pillanatokban érzi, hogy valami nem stimmel a babával. A kis Violet nem akarja őt, ha a közelébe megy eltaszítja, és csak az apjától hajlandó elfogadni minden szeretetet. Blythe próbál beszélni erről a férjéve, de Fox váltig állítja, hogy asszony beképzeli mindezt, ami nem meglepő, ha az ő családi hátterét veszik alapul. Az asszony mindent megpróbál, hogy lánya kedvébe járjon, de egy idő után teljesen kimerül, és úgy érzi büntetnie kell a kislányt. Napközben, amikor kettesben vannak, hagyja, hogy a baba órákon keresztül sírjon a kiságyban, ha éhes, mindig egy kicsit vár azzal, hogy megetesse; ezzel úgy érzi az ő kezében van a hatalom. Amikor Fox rajtakapja, az asszony rájön, hogy milyen szörnyűséget művel, és megpróbálja jóvá tenni a hibát. Azonban férj és feleség egyre jobban eltávolodik egymástól, ami Blythe szerint a kislány hibája. Féltékenyen nézi, ahogy apa és lánya egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és érzi, hogy ebben a családban neki nincs helye. Bizonytalanságát Fox is tovább generálja azáltal, hogy elutasít minden negatív megnyilvánulást, ami a lányukat érinti, ezáltal mélyebbre taszítja őt a kilátástalanság gödrébe.  Violet ellenségeskedése egyre nagyobb éket ver közéjük. Ahogy növekszik, úgy lesz egyre rosszabb minden. Fájdalmat okoz az anyjának és nem csak lelki, hanem fizikai szinten is. Blythe lát benne valami megmagyarázhatatlan gonoszságot, valamit, amit képtelen másoknak elmagyarázni, így egyedül próbálja megtalálni a kiutat ebből a nyomorúságos helyzetből, ami szerinte létező, mások szerint csupán pszichés eredetű. Az alagút végén megjelenő fényt akkor látja, amikor újra teherbe esik, és ezúttal egy kisfiúnak ad életet. Sam születésével minden megváltozik benne. Azt a szerelmet érzi, amit Violetnél is kellett volna, azt az odaadást, amit a lányánál soha nem érzett. Sam pedig úgy csüng anyján, mintha más nem is létezne a világon. Úgy tűnik az új jövevényt Violet is imádattal veszi körbe, de Blythe nem bízik a lányában. Vajon, van oka féltenie a kicsit, vagy minden, amit a lányáról csupán a saját téveszméje?

 

Ashley Audrain ösztönös reakciót vált ki belőlünk olvasóból, hol gyűlöletet, hol szánalmat érzünk. Bizonytalanná tesz bennünket annyira, hogy képtelenek legyünk hinni annak, ami a szemünk előtt bontakozik ki. A szív sötétje a cukrozatlan, rút igazságot mutatja be, egy igazságot, ami olykor nemcsak kellemetlen, hanem egyenesen kegyetlen.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordította: Getto Katalin
Megjelenés dátuma: 2021-03-20
Oldalak száma: 400

Fülszöveg:

Anya. Lánya. Angyal vagy szörnyeteg?

NEW YORK TIMES BESTSELLER

Blythe Connor eltökélt, hogy kislányának, Violetnek olyan melegszívű és szerető anyja lesz, amilyen neki nem adatott meg. Ám az anyaság első, kimerítő napjaiban meggyőződésévé válik, hogy valami nem stimmel a kisbabájával – nem úgy viselkedik, mint a többi újszülött, és ők ketten, anya és gyermeke képtelenek kötődni egymáshoz.

Vagy ez csak Blythe rögeszméje lenne?

A férje, Fox úgy gondolja, hogy csak képzelődik. S minél kevésbé hisz neki Fox, Blythe annál inkább úgy érzi, anyaként és feleségként is kudarcot vallott. A helyzet felemészti minden józanságát, s már saját magában sem bízik.

A kistestvér, Sam érkezése azonban mindent megváltoztat: Blythe magától értetődő módon kapcsolódik a kisbabához, és végre olyan anya lehet, amilyenről mindig is álmodott. Valóságos lehet ez az idill? Vagy a balsejtelem, ami Violet születésének pillanatától kísérti Blythe-ot, beigazolódik?

Mi van, ha az anyaság nem mindaz, amire mindig is vágytál, hanem mindaz, amitől mindig is rettegtél?

A szív sötétje letaglózó és elképesztően izgalmas regény, amely megkérdőjelez mindent, amit az anyaságról és a szülői szeretetről gondoltunk.

 

„Jól kigondolt, életszerűen megírt, magával ragadó… A szív sötétje éjfekete energiákkal turbózza fel az anyasággal kapcsolatos szorongásokat.” The Guardian

„Feszültséggel teli és félelmetes, mint egy hurrikán.” Newsweek