Kárpát Walzer
Kedvenc könyvek,  Nem kategorizált

Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Szép Zsolt: Kárpát Walzer

Mágia, Fantasy, Kaland, Dráma, Feszültség: Ez a Kárpát Walzer

Egy történet, ami megérint. Egy történet, ami borzongat. Egy történet, amely függővé tesz.

Egy jó barátnőm (A Szofisztikált Macska) írt rám még anno: „Zsófi, a Kárpát Walzert el KELL olvasnod!” Hümmögtem párat, de győzködött, higgyem el, imádni fogom. Sokáig várt a polcomon, miután megvettem. Húztam-halasztottam a kezdést – nagy hiba volt. Most, hogy elfogytak a lapok egy érdekes, katatón állapot uralkodott el rajtam. Szeretnék ilyet olvasni még, a probléma viszont az, hogy ehhez hasonló nincs. Magamat ismerve újra elkezdem az elejétől! Akarom ezt a világot.

A könyvre ránézve egy kosztümös-romantikus-történelmi regénynek tűnt. Hatalmas tévedés. A cím alapján azt gondoltam, egy táncos-bálos történet. Fatális gikszer a részemről. A borító és a cím ne tévesszen meg, a történetben nem egy cuki-muki walzert táncoló párocskára gondoljatok, akik édesen táncolgatva összejönnek és minden szuper, amíg meg nem halnak.

Mekkora idióta voltam, amiért eddig nem olvastam el. Ott volt a polcomon és lövésem sem volt, hogy nap, mint nap egy ilyen mestermunka mellett sündörgök. Gondolom, ilyennel már ti is találkoztatok.

A Kárpát Walzer egy teljesen egyedülálló történet, amellyel eddig még nem találkoztam. Akárhogyan próbálom bármelyik általam eddig olvasott könyvhöz hasonlítani, nem találnék ilyet. Viszont egy dologban szinte 100%-ig biztos vagyok. Ha a Kárpát Walzer külföldön íródott volna, akkor most a sikerlisták élén lenne, és a filmipar könyörögne a megfilmesítési jogokért.

Kárpát Walzer

Amit tudni kell róla: mikor a kezedbe veszed, nem kell megijedni a könyv vastagsága miatt. Ugyanis mire a végére érsz, azt kívánod: bárcsak még legalább ennyi lenne belőle. Sokrétű és sok zsánert érintő. Hogy párat kiemeljek: történelem, háború, misztikum, krimi, horror, dráma, mindez egy csipet romantikával megfűszerezve. Most lehet, azt gondolod, hogy sok, hogy tuti képtelenség ennyi mindent nyomon követni, és képtelenség ziccer nélkül megírni így egy regényt. Nos, Szép Zsolt úgy rakta össze, hogy tökéletesen követhető, nincsenek felesleges sallangok: az elejétől a végéig izgalmas. Logikailag hibátlan, tele meglepetéssel. A szereplők tökéletes megformálása, a jellemük fejlődése, ezek mind a szemünk előtt bontakoznak ki, épülnek és válnak életszerűvé. Megszeretjük és meggyűlöljük őket, közel engedjük magunkhoz, a barátaikká és az ellenségeikké válunk. Ez a könyv eléri, hogy benne élj, hogy megéld azt a rengeteg csodát, és persze a szörnyűséget is, amit az író megteremtett. Öröm, veszteség, küzdeni akarás, gyász, szeretet, gyűlölet, megbocsátás. Ez a Kárpát Walzer. Kevés olyan könyv létezik, ami ennyi érzelmet képes az olvasóból kiváltani.
Hiába ér véget az egyik karakter nézőpontja, a következő szereplőébe belecsöppenve teljesen természetesen tudunk mozogni, nem lesz zavaró a váltás, nem felejtjük el, hogy mi is történt több oldallal előtte. Minden összefügg mindennel és mindenkivel, semmi sem történik véletlenül, és mindennek megvan az oka. Nincs a történetben egyetlen részlet sem, aminek ne lenne jelentősége.
Minden túlzás nélkül írom: Szép Zsolt írói őstehetséggel született. Ezt nem lehet tanítani és megtanulni – erre születni kell.

Maga a történet 1873-ban játszódik, azonban az író gyakran érinti az 1866-os évet is. A szálak onnan indulnak és követik végig az utat egészen 73-ig.

1873
Körmöczi Zsuzsanna a Kárpát Walzer egyik központi szereplője. Rokonainál él, mint nevelőnő. A korán árvaságra jutott lány mindent megtesz, hogy befogadói elégedettek legyenek vele, azonban a sors úgy dönt: nem ezt az utat szánja neki. A család régi barátja – Emrődy gróf –, felkeresi Zsuzsannát, hogy a segítségét kérje. Egy metronómot kell Fiumébe vinni.
Fiumében egy levelet kap, amelyben életveszélyesen megfenyegetik a Bellényeshy család legfiatalabb tagját, Zsófiát, amennyiben Zsuzsanna nem adja át a metronómot, a leány meghal. A nevelőnő kénytelen késő este nekivágni a városnak egyedül, kísérő nélkül. Az „akció” azonban totális katasztrófába torkollik. Az egyszerű kisasszony csak annyira vágyott, hogy megszolgálja a Bellényeshy család jóságát – amiért befogadták –, hogy Radnai felügyelő megkéri a kezét, azonban most egy olyan világba kényszerült belépni, amely alapjaiban rengeti meg a világba vetett hitét.

1866
Kiss-Zsombory Arnót kapitányt, egy titkos küldetésre akarják kivezényelni. A férfi nem érzi, hogy ez az akció méltó lenne hozzá, így hezitál az elvállalását illetően. Mielőtt döntene, még elmegy Szadloncay-Szomolán Antónia születésnapi báljára, ahová a lány édesapja hívta meg, miután a kapitány segítette őt egy „baleset” folyamán. Arnót szinte első pillanatban beleszeret a lányba, amikor meglátja őt és úgy tűnik Antónia sem közömbös a kapitány felé. Az este tökéletesen telik egészen addig, amíg Ignác, Arnót öccse, teljesen tönkre nem teszi. A fiú tiszteletlenül viselkedik a családdal és ezt senki sem veszi jó néven. Arnót másnapra hivatalos egy délutáni piknikre a családdal. Reménykedik benne, hogy Ignác nem tette tönkre az ő és családja jó hírét. Minden úgy zajlik, ahogy szerette volna. Boldogan tér vissza barátjához és közben egyre biztosabb abban, hogy nem vállalja el a titkos küldetést. Kis idővel Ignác toppan be hozzájuk és sápadtan, remegve meséli el, hogy mindent elszúrt. Arnót kénytelen meghozni egy olyan döntést, ami kihat az egész további életére.
Megismerjük a titokzatos Yure grófot, aki olyan hatalom birtokában van, amelyet az emberi elme nehezen fog fel. A férfi a sötétséget próbálja kiűzni a világból, meggátolni, hogy a gonosz a földre lépjen. Sajnálatos módon, ez a sötét erő már évek óta munkálkodik azon, hogy átvegye az uralmat az emberek felett.
Kis csapatából, többek között olyan szereplőket ismerhetünk meg, mint a Lengyel származású Iwo, akinek a szövege zseniális, az esetlen mégis víg kedélyű Daróc – számomra ők az abszolút kedvencek –, a kissé vaskalapos Torday gróf. Természetesen nem maradhat ki a másik oldal sem, akik a sötét erőket képviselik. Viszont itt nem emelnék ki senkit, ugyanis azzal elég erősen megfúrnám a történet vonalát.

Szép Zsolt minden szereplőre részletesen kitér, bemutatja, hogy miként válik valaki elvetemült gonosszá, erőszaktevővé, milyen elfajzottság lakozik az emberekben, és hogyan képesek bárkit eltaposni, akik az útjukba kerülnek – akár ártatlanok, akár nem.

Hogy mennyire kerültem hatása alá a történetnek? Eddig soha nem álmodtam még azokkal a szereplőkkel, vagy történettel, amelyet éppen olvasok. Az elmúlt két éjszakában viszont teljesen a könyv köré épültek az álmaim. Szinte minden szereplő megjelent és szőtte tovább a tudatalattimban a saját sztorijukat.

Kiknek ajánlom a Kárpát Walzer című könyvet? Mindenkinek! Szegényebb lenne az életem, ha kihagytam volna ezt a fantasztikus könyvet.

Fülszöveg:

Osztrák-Magyar ​Monarchia, Budapest, 1873 ősze.

Körmöczi Zsuzsanna, a nevelőnő enged egy baráti kérésnek, hogy egy rejtélyes metronómot eljuttasson Fiumébe. Távoli rokonait kísérve nekivág a veszélytelennek tűnő útnak az Adriai-tengerhez, azonban már a vasúti szerelvényen lecsap rá a földöntúli iszonyat, és a puszta életéért kénytelen küzdeni. A metronóm ingája gyorsulni kezd az elszabadult gőzvonaton, és lassan már nem is maga a tárgy, hanem a világ sorsa a tét.
A veszélyek során nem csak ellenségekre, barátokra is lel, például egy titokzatos magyar nemesre, a Garabonciásra. A férfi ott van mindenütt, hogy pokoli keringőbe küldje a szükség szülte hétköznapi hősöket, és egy ősi rend tagjait a Kárpátok lába alatt. A könyv lapjain megelevenednek többek között a magyar hiedelemvilág lakói, a tündérek birodalma, és más földöntúli teremtmények.
Utazunk térben és időben is, hőseink eljutnak a Monarchia jó néhány szegletébe. Látjuk a fővárost, a tengerparti ékszerdobozt, Fiumét, de érintjük Pressburgot, Pécs környékét, vagy éppen a kicsiny Duna-Varsányt.
Az egyik oldalon a hősiesség és nemesség, a másikon a Gonosz lakozik, aki időtlenül szemlélődik, és csak azt lesi, mikor vét lépést a táncban az óvatlan nevelőnő – hogy ő aztán lecsaphasson a világra.
A Kárpát Walzer világa nem történelemórák anyagául íródott – helyette felnőtt mesét sző, és ezzel egyedülálló világot teremt. Történetének fonala sokszor metszi a valóságot, néha azzal együtt is fut, gyakran azonban messzire eltávolodik attól.

A könyv a saga első kötete, amely a hőseivel együtt táncba viszi az olvasót is.