Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

 Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Tony DiTerlizzi és Holly Black a Spiderwick krónika Fantasztikus Gyűjteményes kiadása egy olyan fantasy sorozat, mely könnyed nyelvezetével, kalandos eseményeivel gyorsan magával ragadja, nem csak a kisebb korosztályt, hanem az olyan felnőtteket is, mint én, akinek néha muszáj újra gyereknek lennie. Különös hangulatú, fantáziadús illusztrációk, néhol borzongató, de egyben csodás történetek, amik ki tudják zökkenteni az olvasót a borongós hangulatból. A különböző feladványoknak köszönhetően tényleg olyan érzést kelt, mintha mi olvasók is ott lennénk, és a három kalandorral együtt fejtenénk meg a különböző rejtvényeket.

A Spiderwick krónikák öt fantasy történetet tartalmaz: Manó könyve, A varázskő, Lucinda titka, A törpekirály fogságában, Mulgarath haragja.

Három gyermek, Jared, Simon és Mallory Grace a szülei válása után, kénytelenek Lucinda nénikéjük omladozó kúriájába költözni. Egyikük sem örül a helyzetnek, tekintve, hogy Lucinda néni ebből az épületből került elmegyógyintézetbe, és a házban lévő fura szagok és zajok sem túl megnyugtatóak. Valami van a falban, ami hol az egyik helyiségben, hol a másik helyiségben kapirgál.

Jared szokatlan hangokat hall, így felfedező útra indul a házban, és hamarosan egy rejtett szobát talál, amelyben érdekes dolgokat fedez fel. Például, valaki üzenetet hagy neki az asztal porában, de a helyiségben senki sincs rajta kívül.
Grace a kardvívással próbálja elütni az időt, Jared ikertestvére, Simon imádja az állatokat, így ő leginkább velük foglalkozik. A harmadik testvér hiába próbálja elmondani, hogy mit fedezett fel, és mi az elmélete, senki sem akar hinni neki. Jared azonban tántoríthatatlan.  Hamarosan a birtokába kerül egy olyan könyvecske, amelyet nagybátyjuk, Arthur Spiderwick írt. Ez a egyfajta útmutató, például a különböző lényekhez, amiket emberi szem nem láthat, a világhoz, amely láthatatlanul terül el a halandó előtt.
Mindeközben furcsa dolgok történnek a gyerekekkel, egyik éjjel Grace hosszú haját, tincsenként csomózták az ágy rácsaihoz, Simon ebihalai pedig rejtélyes módon jégkockákba fagytak. Anyjuk mindezért Jared-et hibáztatja, de a fiú rájön, hogy ez valószínűleg a házimanó műve, akinek a fészkét feltúrták a gyerekek, és aki ettől dühbe gurulva, így állt bosszút.
Rövidesen mindegyik testvér megtapasztalja, hogy milyen helyre is csöppentek. Nem csak házimanók vannak ezen a furcsa helyen, hanem koboldok, akik minden élőlényre lecsapnak, és ketrecbe zárják őket. Vízi szörnyek, akik lehúzzák a mélybe a gyanútlan áldozatot, csodás griffmadarak, akiket Simon szeretne “kiskedvencnek” befogadni.
Nyüsszentyű, a házimanó figyelmezteti a három testvért, hogy nem szabad megtartaniuk Arthur könyvét, mert veszélyes erőket szabadítanak magukra, de Jared nem foglalkozik a manóval, ennek azonban súlyos következményei lesznek.

Imádom, hogy egy olyan világot alkotott az író páros, amiből nem akartam kiszakadni, szerettem volna újra az a kölyök lenni, aki imád felfedezni, és persze ez miatt, állandóan bajba kerülni. Ha csak kis időre is, de a Spiderwick krónika által, ez sikeresen megvalósult. Biztos, hogy többször olvasós lesz.

Kiadó: Gabo Könyvkiadó – Cicero
Fordította Till Tamás
Illusztráció Tony DiTerlizzi
Kiadási év 2020
Oldalszám 464

Fülszöveg:

Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika

Miután titokzatos manóútmutatót találnak a vén ház padlásán, amelybe beköltöztek, Jared, az ikertestvére, Simon és nővérük, Mallory mágikus és gyakran szeszélyes világ létezésére derítenek fényt, mely a mi világunkkal párhuzamosan létezik: ez pedig nem más, mint a tündérek birodalma.

Most a világszerte több mint 6 millió példányban eladott sorozat mind az öt kötete egy könyvben jelenik meg újra.

Kövessétek Jared, Simon és Mallory Grace-t és a különös, régi könyvet egy új világba, amely tele van tündérekkel, törpékkel, trollokkal, koboldokkal és más fantasztikus teremtményekkel!

 

 

A bejegyzés kategóriája: Gabo Könyvkiadó
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.