Walter Tevis: Vezércsel
Gabo Könyvkiadó

Walter Tevis: A vezércsel

 

Walter Tevis: Vezércsel

Walter Tevis: A vezércsel

Sokat vacilláltam, hogy olvassam-e A vezércsel című könyvet, vagy sem. Nem igazán tudnám megmagyarázni, hogy miért tartottam ettől a könyvtől. Talán a sakk volt az, ami miatt kicsit szkeptikusan álltam neki, féltem, hogy nem fogom megérteni a történetet, mivel ez a sport (és mint játék) tőlem nagyon messze áll. Bár gyerekkoromban néha játszottam sakkot, ismerem a bábukat, a lépéseket, de ezzel részemről ki is fújt a téma. Ami igazán meglepetésként ért, hogy már az első oldaltól fogva, olyan mértékű érdeklődést váltott ki belőlem, amire abszolút nem számítottam. A sakkjátszmák leírása cseppet sem volt unalmas, végig követhető volt, emellett az írónak sikerült végig úgy vezetnie a történetet, hogy az az elejétől a végéig feszestempójú legyen.

Sosem gondoltam volna, hogy a sakk élet-halál játék. A győzelem iránti vágy, a siker hajszolása, a kudarctól való félelem; mindez együttes erővel gyűri le a jatékosokat, és taszítja őket a mélybe. Ez a történet nem csupán egy tábláról és harminckét báburól szól. Ez a fanatikusok kíméletlen küzdelme. Ez A vezércsel!

Egyedül a karakterek ábrázolásával nem voltam teljesen elégedett. A szerző mind a főhőst, mind a mellékszereplőket felruházta célokkal, motivációkkal, azonban nekem a háttértörténetük hiányos volt. Beth részéről mindenképpen több érzelmet vártam volna, néhol túlságosan is érzéketlen benyomást keltett, ami miatt nehéz volt megszeretni, közel engedni őt. Ugyanezt éreztem Alma Wheatley-nél. Örökbe fogadott egy kislányt, de nem tudtam meg az okot, hogy miért kellett neki egy kislány, és azt sem, miért lépett le utána a férje.

Elizabeth Harmon első megmérettetése az árvaház.
Nincsenek barátai, nehezen illeszkedik be, egyetlen lány van az árvaházba, aki olykor figyelmet szentel neki: Jolene. De ez a figyelem olykor kellemetlen Beth számára. Mivel tanulmányi eredményei kiválóak, ezért őt éri az a „megtiszteltetés”, hogy az órák után az iskolai szivacsot leporolja Mr. Shaibelnél, gondoknál a pincében.
A lány csended megfigyelőként van jelen, amikor Mr. Shaibel sakkozik, majd miután nyugovóra tér, a plafonon jeleníti meg önmagának a táblát és a bábukat, hogy újra játssza a gondnok lépéseit.

Az idős férfi hamarosan pártfogásba veszi a lányt és elkezdi megtanítani neki a sakk alapvető szabályait. Beth viszont egyre többet és többet akar tudni, kifogyhatatlan az a tudásszomj, ami ebben a csöpp lányban lakozik. Meghívják egy gimnáziumba, ahol minden klubtagot megver. Hatalmas potenciál lakozik a lányban, azonban a függősége egy időre keresztbe tesz neki.
Az árvaházi gyerekeknek nyugtatókat adnak, hogy kezelni tudják a viselkedésüket, ami hamarosan függőséget okoz. Olyannyira, hogy amikor a törvény kimondja; a továbbiakban nem adható gyerekeknek, Beth teljesen kikészül és olyan cselekedetre készteti, ami komoly szankciókat von maga után.

Pár évvel később Beth örökbe fogadják. Mr. és Wheatley lesznek a szülei, de nevelőapja hamar kilép az életükből. Alma Wheatley nehezen boldogul a férje pénze nélkül, Beth viszont mindenáron sakkozni akar. Egy helyi bajnokságot rendeznek, amire öt dollár a benevezési díj, erre viszont nincs pénzük. A lány egy levelet ír Mr. Shaibellnek, ha küld neki pénzt, a dupláját küldi vissza, ha nyer.

Beth Harmon élete a Kentucky állami bajnokság után kezd megváltozni. Mivel Mrs. Wheatley rájön, hogy ez komoly pénzforrás, így minden versenyre benevezi a lányt.
Harmonnak azonban nem csak az ellenfelekkel kell szembenéznie. A függősége, ami az árvaházban kialakult, egyre nagyobb mértéket ölt, és már az italt sem veti meg. Emellett nőként sem egyszerű ebben a férfiak által uralt sportban megállnia a helyét. De Beth töretlenül halad előre és egyetlen cél lebeg a szeme előtt: kijutni Szovjetunióba és megnyerni az oroszokat, főleg Vasily Borgov-ot, a rettegett nagymestert, aki már négyéves kora óta veretlen a sakk világában.

Beth pályája rögös és egyben drámai. A rengeteg győzelem mellett megtapasztalja, milyen veszíteni, milyen az, amikor egy részeg éjszaka után képtelen figyelni, hagyni, hogy kicsússzon a keze alól az irányítás. Darabjaira hullik, és már abban sem biztos, hogy az elméje képes azt a tempót diktálni, mint, amikor csodagyerekként tartották számon.

 

1950-es évek: amikor a nők intelligenciáját semmibe vették, jön egy kicsi lány, és megmutatja a világnak, hogy többet ér bármelyik férfinál. A kérdés az: Képes lesz maga mögött hagyni az alkoholt és a gyógyszereket? Vagy hagyja, hogy a függőség eluralkodjon rajta, és ezzel bizonyítja a férfiak hipotézisét, miszerint a nőknek a konyhában a helyük?

 

A vezércsel egy zseniális olvasmány egy lányról, aki az árvaház lélekölő körülményeiből kikerülve, megpróbál a csúcsra jutni.

Kiadó: Gabo Könyvkiadó
Fordította: Szabó Luca
Oldalszám: 384
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

Walter Tevis: A vezércsel

Beth Harmon csendes, morózus és első pillantásra jelentéktelen nyolcéves kislány, akit édesanyja halála után árvaházba küldenek. Legfőbb társasága egy másik árva, és a gyermekotthon gondnoka, aki sakkozni tanítja. A sakk szép lassan Beth életének értelmévé válik.

Idővel a fiatal tehetség a nyugtatókhoz és az alkoholhoz nyúl, hogy elmenekülhessen a valóság elől. De a sakkpartik során kiélesednek az érzékei, tisztán gondolkodik, és úgy érzi, hogy talán visszanyerheti az irányítást. Tizenhat éves lányként a hidegháborús években már az USA nyílt bajnokságán küzd a győzelemért. Azonban, miközben szakmai képességei egyre fejlődnek, a tét is növekszik, egyre félelmetesebbnek tűnik számára az elszigeteltsége, és egyre csábítóbbá válik a menekülés gondolata.

És eljön az a pillanat, amikor a világ legjobb játékosával kell megküzdenie a Szovjetunióban. Képes lesz-e nyerni, vagy végül függőségei áldozatává válik?

 

A könyv alapján készült sorozat Anya Taylor-Joy főszereplésével 2020. október 23-tól látható a Netflix műsorán!