A madártollas gyilkosságok
Agave Könyvek,  Kedvenc könyvek

James Patterson · J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok

A madártollas gyilkosságok

James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok

Számomra J. D. Barker az az író, aki képes mindig valami újat adni, meglepni, megdöbbenteni. Nagyon szeretem az írásait, a dinamikáját, ahogy egyre gyorsabban pörgeti fel az eseményeket, pattanásig feszíti a húrt, majd a kellő pillanatban robbantja a bombát.
Legújabb könyvét A madártollas gyilkosságok -at, James Pattersonnal közösen írták, és tagadhatatlan, hogy tökéletesen működik a kémia a két író között. Elképesztő az a zsenialitás, ahogy összeraktak egy ilyen komplex és egyedi történetet; az elejétől a végéig dupla fordulatszámon pörög, nincs egy olyan rész sem, amikor unalmassá, esetleg elcsépeltté válna. Mint egy örökmozgó játékkutya, aminek az elemei sosem merülnek le és ezt a legpozitívabb értelemben írom.

 

A könyvben megjelenő szereplőket tökéletesen kidolgozták; nem lapos, egydimenziós figurákat alkottak, akiknek teljes mértékben kiszámíthatóak a cselekedeteik, hanem összetett és mély személyiségeket teremtettek, akiknek a reakcióit képtelenség előre megjósolni.
Voltak tippjeim olvasás közben, nem egy, nem kettő, de egyetlenegyszer sem sikerült kitalálnom, hogy a szereplőknek mi lesz a következő lépésük. Na és a vége? Ó, te jó ég! Elsőrangú lett A madártollas gyilkosságok befejezése. Természetesen mindenki szeret olvasás közben agyalni azon, hogy mi lesz a csattanó, de véleményem szerint, erre senki sem fog számítani.
A váltott szemszögnek köszönhetően, alaposan megismerhettem az összes szereplőt, akikről azt feltételeztem, hogy teljesen normálisak, de hát a látszat olykor csal.

Michael Keplert a szomszédja hívja, hogy a lakásában valami történhetett, mert mindent eláraszt a víz, és már az alsó szinten is áznak a falak. Kepler mindent eldob, ami a keze ügyében van és azonnal hazamegy. Arra azonban nem számít, hogy a fürdőkádjában egy halott lányt talál. Kétségbeesve hívja testvérét, Megant. A lány eleinte azt hiszi, bátyja szórakozik vele, de ahogy egyre nyilvánvalóbbá válik, Michael nem viccel, ráparancsol, hogy azonnal hívja a rendőrséget.

Garrett Dobbs és csapata érkezik a helyszínre, hogy kikérdezzék a férfit. Kepler váltig állítja, hogy soha nem látta még ezelőtt a lányt, és a gyilkosság idején egy moziban volt, bár a filmre nem igazán emlékszik, mivel elaludt rajta. Dobbs ezután úgy dönt, kocsikázni viszi Michaelt. Egy olyan épület előtt állnak meg, ahol a férfi még sosem járt, de amint belépnek az egyik lakásba, teljesen ledöbben. Minden tele van az ő fényképeivel, a ruháival és személyes tárgyaival. Több fotón is együtt szerepel az immár halott Alyssa Tepper-el, de Kepler még mindig tartja magát ahhoz az állításához, hogy nem ismeri a nőt, ezért a nyomozó beviszi őt kihallgatásra.

Több óra múlva megérkezik Kepler ügyvédje, akit nemhogy nem hívott, de még soha nem is látott. A férfi teljesen összezavarodik, de erre, az ügyvédje még egy lapáttal rátesz, és nem éppen legális módszerrel juttatja ki a rendőrségről. Miután beülnek egy leharcolt kocsiba, Kepler megkérdezi miért így oldotta meg a kijutását, mire az ügyvéd csak ennyit mond: Ezért fizetsz! Majd fejbe lövi magát. Kepler képtelen megérteni, hogy mi folyik körülötte, de abban teljesen biztos, hogy menekülnie kell. Felhívja Megant, hogy segítsen neki és együtt derítsék ki, hogy ki vagy mi áll emögött a borzalom mögött.

Jessica Gimble különleges ügynök az FBI-nál, és évek óta nyomoz a Madárember után, aki minden áldozata mellé egy madártollat helyez. Miután tudomására jut, hogy Alyssa Teppernél szintén találtak tollat, azonnal kézbe veszi az ügyet. Miután Dobbs és Gimble megbizonyosodik arról, hogy Kepler és a Madárember egy és ugyanaz a személy, üldözőbe veszik. De Keplernek minden alkalommal sikerül kicsúsznia a markukból, mintha a férfiből legalább öt lenne.

Megant és Michaelt gyerekkorukban örökbe fogadta a Fitzgerald pár. A két gyermek nem vér szerinti testvérek, a lány mégis úgy tekint Michaelre, ezért mindig mindenben próbál segíteni neki. De talán mégsem ismerte olyan jól a testvérét, mint ahogy gondolta.

A nevelő szülők híres pszichológusok, akik nem bántak kesztyűs kézzel a két gyerekkel. Amellett, hogy egész gyerekkorukban szabályok elé állították őket, és súlyos szankciókat róttak ki rájuk, ha nem tartották be őket, még egyfajta kísérleti nyúlként is kezelték őket.

Barker és Patterson a tökéletes képet azzal adta meg az olvasónak, hogy a jelen részei közé beleírták Megan írásos vallomását is, amiből, egyrészt sejthető a vele kapcsolatos jövő, azonban a múltra erősen kitérnek, aminek köszönhetően megtudjuk, hogy milyen volt Kepler háttere, gyerekkora, milyen betegségben szenved, ami miatt erős gyógyszereken kell élnie.

Megrázó és egyben fantasztikus történet!

Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Bosnyák Edit
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 512

Fülszöveg:

A madártollas gyilkosságok

James Patterson

J.D. Barker

Michael és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.

Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?

Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.