Kate Elizabeth Russell: Szép ​sötét Vanessám
Libri Kiadó

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

Kate Elizabeth Russell: Szép ​sötét Vanessám

Kate Elizabeth Russell: Szép sötét Vanessám

Nincs annál borzasztóbb, amikor egy védtelen, magányos gyermek esik áldozatául egy ragadozónak. Emberi lénynek nevezhető az, aki képes kihasználni az áldozata gyengeségét és a saját élvezete kedvéért úgy formálni az eseményeket, hogy az neki kedvezzen?
Számomra a pedofília, efebofília mindig olyan téma, amit nehezen tudok megemészteni. Ennél fogva a történetről való írás sem egyszerű: legszívesebben ordítanék bele a nagyvilágba, ezzel űzve ki magamból a felgyülemlett dühöt és tehetetlenséget.

Kate Elizabeth Russell a Szép sötét Vanessám című könyvében két ember kapcsolatát mutatja be, akik közül az egyik karakter tizenöt éves a másik negyvenkettő. A társadalom efebofílianak nevezi azokat az embereket, akik tartósan a 15-18 évesekhez vonzódnak, azonban ők maguk sokkal idősebbek az áldozatoknál. Igen, áldozatnak hívom őket, mert hiába képesek saját döntést hozni, nem rendelkeznek olyan mértékű ítélőképességgel, hogy felismerjék és ellenálljanak a manipulációnak. Russell leginkább azt közvetíti az olvasó felé, hogy ezek a szörnyetegek, hogyan térképezik fel a kiszemeltjüket. Megfigyelik, milyen közegben mozognak, milyen érdeklődési körük van és mennyire érzik elhagyatottnak magukat. Leginkább ez a típus az, aki belesétál a ragadozó csapdájába, mert úgy érzi megkapják azt a szeretetet, odafigyelést, amit senki mástól.

A Szép sötét Vanessám két idősík között váltakozik, gondosan bemutatva Vanessa Wyes viszonyát a bentlakásos iskola negyvenkét éves angoltanárával, Mr. Strane-el. A kapcsolatuk kétezerben kezdődött, amikor a lány még csak tizenöt éves volt.
Vanessa második éve jár a Browickba, bár szereti az iskolát, de nem igazán találja a helyét. Amikor az angoltanára egyre több időt szentel neki, a lány úgy hiszi, végre barátra lelt. Mr. Strane amellett, hogy ösztönzi az írásra, minden lehetőséget megragad, hogy a lány belső és külső értékeit magasztalja, amely Vanessa gátlásosságát és félénkségét fokozatosan felváltja az önbizalom.


Jacob Strane pártfogásba veszi Vanessát, aki elszigetelten éli mindennapjait a Browickban: nincsenek barátai, nem jár össze senkivel, és a legtöbb idejét versírással tölti. Eleinte csak egy „ártatlan” térdpaskolással kezd, de amint úgy látja, hogy a lány egyre nyitottabb az irányában, úgy válik a férfi is egyre bátrabbá.

Vanessa eleinte nincs tisztában az érzelmeivel, Strane közeledését mégis szívesen veszi. Eddig soha nem volt igazi barátja, soha nem csókolózott. Egyre jobban várja, hogy a férfi végre megtegye az első lépést, azonban tanára kétértelmű megjegyzésein kívül semmit sem kap. Úgy gondolja a kezébe kell vennie a gyeplőt és kezdeményzni.
Miután Vanessa Mr. Strane tudomására hozza az érzéseit, a férfit már semmi sem állítja meg. Egyre többet és többet akar, a lány viszont még nem áll készen arra, hogy mindent megtegyen neki. Jacob valamennyi alkalommal kéri a beleegyezését, mintha megadná a döntés jogát Vanessának, azonban mindez a manipuláció része.

2017-ben Jacob Strane-t bántalmazással vádolják. Vanessa ekkor kezdi felidézni a múltban történt eseményeket. Egyre több és több emléket idéz fel, de még mindig képtelen elfogadni, hogy amit a tanára tett, az bűncselekmény, és a kapcsolatuknak káros hatásai lettek. Érzelmileg és lelkileg is instabil felnőtt vált belőle, aki csak pusztítani képes. Képtelen a tartós kapcsolatra, régi ambíciói feledésbe merültek, a karrier, amiről álmodott már köszönőviszonyban sincs a mostani életével. Strane-el folyamatosan tartja a kapcsolatot, de, amikor megtudja, hogy több lány is hasonlóan járt, valami eltörik benne. Még mindig ragaszkodik régi tanárához, a szerelemhez, ami szerinte valós volt, mégis, valahol mélyen belül tudja, hogy ez nem volt így helyes.

Vajon képes lesz a lány logikusan gondolkodni és megtenni a szükséges lépéseket? Eltudja fogadni, hogy Strane egy ragadozó vagy megmarad a maga által kialakított világában?

Kiadó: Libri Kiadó
Fordította: Borbély Judit Bernadett
Megjelenés éve: 2021
Oldalak száma: 456

Fülszöveg:

Az okos és ambiciózus, mindössze tizenöt éves Vanessa Wye viszonyba bonyolódik nála huszonhét évvel idősebb, karizmatikus irodalomtanárával, Jacob Strane-nel. Tizenhét évvel később egyre több, a hatalmával és a tekintélyével visszaélő férfi ellen indul eljárás, és váratlanul Strane-t is szexuális zaklatással vádolja meg egy volt tanítványa, aki Vanessához fordul segítségért.

Vanessa lehetetlen választással szembesül: hallgasson, hiszen hajdani kamasz énje önként vállalta ezt a kapcsolatot, vagy értékelje újra a múlt eseményeit?

Hogyan hagyhatná cserben az első szerelmét, aki alapvető hatást gyakorolt az egész életére? Lehetséges lenne, hogy a férfi, akit tinédzserként szeretett, egyszerűen csak manipulálta őt? De hogyan lehetne ő áldozat, ha semmire sem kényszerítették? Egyáltalán mi az igazság, és mi történt valójában az iskolában?

„Briliáns és lélegzetelállító” Gillian Flynn, a Holtodiglan szerzője

A The New York Times, a USA Today, az Entertainment Weekly, a Marie Claire, az Elle, a Harper’s Bazaar, a Newsweek, a The Sunday Times és a The Guardian által lejobban várt könyv 2020-ban.