Selyemre hímzett történet
Animus Kiadó

Kelli Estes: Selyemre hímzett történet

Selyemre hímzett történet

Kelli Estes: Selyemre hímzett történet

A Selyemre hímzett történet méltatlanul sokáig csücsült a polcomon, mire végre kézbe vettem és elkezdtem az olvasást. De abban a pillanatban, hogy elkezdtem, már nem is nagyon tudtam letenni. Végre rá kellene jönnöm, hogy a legtöbb könyv, amit bizonyos okok miatt halogatok, sokszor a legjobbnak bizonyulnak. Bár az sem kizárt, hogy a hangulatomnak, a lelkivilágomnak most éppen ez kellett: egy Selyemre hímzett történet.
Megdöbbentő, hogy a könyv által mi mindent ismerhetünk meg, milyen tragikus eseményekkel kell szembesülnünk. Ezt a történetet valós események ihlették, amely által betekintést kapunk az 1880-as évekbe, amikor is a “fehér ördögök”, azaz a fehér emberek száműzték a kínaikat, mindezt sokszor kegyetlenül, úgy bánva velük, mintha ők nem is élő személyek lennének, mintha nekik nem fájna semmi, nem éreznének semmit. Elborzaszt a gondolat, hogy ilyen világ létezett/létezik, hogy egy ilyen világban kell élni, ahol a rasszizmus ilyen mértéket ölt.


Kelli Estes csodásan vegyítette a Selyemre hímzett történet című könyvben a történelmi és a kortárs irodalmat, amelyben nem csak tragédiák sorozata szerepel, hanem megjelenik a romantika, a szerelem, a szeretet igaz nyelve is. Amikor két olyan nő sorsát ismerhetjük meg, akik valamilyen úton-módon keresztezik egymás útját, egyfajta közös kapocs fűzi őket egymáshoz, akkor is, ha több, mint száz év van köztük.

A regény két párhuzamos idősíkban bontakozik ki; a jelen és a múlt ötvözeteként vetíti elénk ezt a sokszor tragikus, ám mégis csodálatos történetet.

Inara Erickson fiatalon veszítette el édesanyját az Orcas-szigeten, egy baleset következtében. Fiatal felnőttként még mindig önmagát hibáztatja a szerencsétlenség miatt, ezáltal mindenben próbál megfelelni apja elvárásainak. Olyan iskolát választott, amivel bizonyíthat a férfinak és most olyan munkát készül elvállalni, ami miatt kivívhatja a tiszteletét. Azonban, mielőtt munkába állna, még vissza kell térnie Orcas-szigetére, hogy rendezze a családi birtokot, amit nemrégiben örökölt. Nem szándékozik ott maradni, a múlt túlságosan kísérti őt, ezért szeretne mielőbb túladni a házon, holott tudja, hogy Dahlia néni mindennél jobban szeretné, ha Inara panzióvá alakítaná és ő vezetné azt.
Inara egészen addig nem is gondolkodik ezen, amíg meg nem pillantja az ódon és elhanyagolt épületet. Régóta nem járt már itt, mégis, ahogy belép a házba, szinte már érzi, hogy neki ez az útja.
Testvérével, Oliviával rátalálnak egy eldugott kis zugra az egyik lépcsőfok alatt, ahol egy gyönyörűen hímzett ruhaujj lapult. Inara érdeklődését egyből felkelti ez a különleges darab, még soha nem látott ilyen aprólékosan kidolgozott hímzést. Két komoly feladat előtt áll, először is, el kell mondania apjának, hogy mégsem vállalja el a munkát, ami rá vár Seattle-ben, és keresnie kell valakit, akinek segítségével sikerül megfejtenie a ruhaujj titkát.
Bár apja nem könnyíti meg a helyzetét, de Inara belevág a tervébe és egy butikhotelt szeretne létrehozni Orcas-szigetén. Mindemellett sikerül találnia egy professzort, Daniel Csin-t, aki Inara Alma materében tanít. A lány elviszi a gyönyörű hímzést és örömmel tapasztalja, hogy a férfi kíváncsiságát mennyire felkeltette, mivel olyan szimbólumok vannak rajta, amit nem ismer. Miután megbeszélik, hogy hamarosan jelentkeznek, a lány elindul a szigetre, hogy végre belevágjon tervébe; felújítsa a rozoga épületet és megnyithassa a Rothesay Hotelt.

Mej Lien nagyanyjával és édesapjával él Seattle-ben az 1880-as években. Nem egyszerű az életük, mivel a fehér emberek gyűlölik a kínaikat, nem veszik őket emberszámba és törekednek arra, hogy mielőbb kiűzzék és visszatoloncolják őket Kínába. Mej Lien már itt született Seattle-ben, mégsem fogadják el őt, többek között fiúnak kell kiadnia magát, nehogy bántódása essen azon férfiak miatt, akik esetleg szemet vethetnének rá. Mej Lien tökéletesen jól érzi így magát. Mindenben segít nagyanyjának és apjának, egészen addig, amíg egy hajnalon rájuk törnek és elhurcolják őket. Minden kínait egy gőzhajóra visznek, hogy megszabaduljanak tőlük. Mej Lien a hajón kihallgatja, amint az egyik férfi éppen arról beszél, hogy a hajón mindenkit a vízbe akarnak dobni. Miután apjának elmondja, a férfinek nincs más választása, mint, hogy ő maga küldje az óceánba lányát, hogy lehetősége legyen kiúszni a közeli szigetre.
A lányt egy fehér férfi menti meg, Joseph McElroy, aki számára minden ember ugyanolyan, nem léteznek faji különbségek. Mej Liennek sok idő kell, mire megbízik a férfiban, és rá kell jönnie, hogy kifejezetten élvezi a társaságát. Jól megvannak ők ketten, de a lány hamarosan rádöbben, hogy Joseph szomszédja nem más, mint Duncan Campbell, akit a hajón kihallgatott. Tudja, hogy menekülnie kell, soha nem lehet biztonságban egy ilyen férfi szomszédságában. Joseph azonban kiutat kínál számára és megkéri Mej Lien kezét. A szerelem csírája már egy ideje kibontakozóban volt férfi és nő között, aminek gyümölcse hamarosan megszületik egy kisfiú formájában.
Azonban Mej Lient újabb tragédiák sorozata éri. Kénytelen fiát elküldeni Joseph nővéréhez, neki pedig el kell adnia a birtokot, ahol éltek.

Miként kapcsolódik egymáshoz Inara és Mej Lien? Milyen titkok lappangnak a múltban, ami nem hagyja nyugodni Inarát? És mit mesél el a ruhaujjra hímzett történet?

Kelli Estes szívszorító története a rasszizmusról, a kiszolgáltatottságról és az emberi tudatlanságról, ami sajnos még a 21. században is erősen jelen van. Egy újabb eset, amiből lett volna lehetőség tanulni, de úgy tűnik a fehér ember soha nem képes levetkőzni a gonoszságát.

Kiadó: Animus Könyvek
Fordító: Szieberth Ádám
404 oldal
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

Kelli Estes csoda szépen megírt könyve valós események által ihletett történelmi regény. Egy szívbe markoló történet két nőről, akik eltökélten próbálják azt tenni, amit helyesnek gondolnak. Mej Lien, akit 1886-ban az Orcas-szigeten vet partra a víz, a kínaiak Seattle-ből történő kegyetlen kiűzésének egyetlen túlélője. Szívszaggató történetét egy módon tudja elmesélni az utókornak: tűvel és cérnával. Egy évszázaddal később Inara Erickson egy helybeli professzor segítségével megfejti Mej Lien művészi kivitelű, aprólékos hímzésmunkájának jelentését. A történet, amelyre ekkor fény derül, Inara életére is kihat. Olyannyira, hogy válaszút elé kerül: szégyent hoz a családjára, és kockára teszi a jövőjét azzal, hogy elmondja az igazat, vagy hallgat, mint a sír, és ezzel elárulja Mej Lien emlékét.