Interjú Betonkával, azaz lássuk egy blogger szemszögéből…

Betonka

Betonkát pár évvel ezelőtt ismertem meg és már az első beszélgetésünk alkalmával a szívembe lopta magát őszinteségével, tisztességével. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, sajnos csak neten, de talán egyszer személyesen is lesz alkalmam megismerni őt.
Az interjú alatt is megmutatta, hogy nem kenyere a köntörfalazás, ami a szívén az a száján. Annak ellenére, hogy nem, vagy csak nagyon ritkán olvasok romantikust, rá abszolút hallgatok, és szeretem a blogját, mert tudom, hogy korrekt és igaz értékelést olvashatok tőle.

Mi volt az oka, hogy blogger lettél, miért döntöttél úgy, hogy értékeléseket írsz? 

Húh, ez bonyolult. Természetesen olvastam más bloggerek írásait még mielőtt megfordult volna a fejemben a gondolat, hogy ezt én is csinálhatnám. Ketten is vannak, akiket már annak idején csodáltam – neveket nem fogok mondani, de gondolom ez érthető is. Kacérkodtam a bloggolás gondolatával, de hiányzott a lökés. Rengeteget olvastam – egyébként mindig sokat olvastam –, s mikor jött egy nagy változás az életemben, akkor döntöttem úgy, hogy teszek egy próbát. Nem hittem, hogy ennyi ideig ki fogok tartani, hiszen – nevezzük nevén – csak kompenzáltam.

 

1, Kérlek mesélj kicsit magadról! Mit kell tudni rólad azon kívül, hogy a Betonka szerint a világ bloggerinája vagy? Mit csinálsz, amikor nem olvasol? 

 

Dolgozom, sportolok – bár mostanában sokkal kevesebb mozgást végzek a korlátozások miatt. És betegesen szeretem a szép cipőket. Nem szeretek a magánéletemről beszélni, ezért is született meg „Betonka”. Őt be lehet jelölni közösségi oldalakon, lehet vele nem egyetérteni, de a magánéletem nem tartozik a közösségi oldalakra.

 

2, Olvasás! Csak romantikus könyvet olvasol vagy azért néha kikacsintasz más zsáner felé is? 

 

Nagyon szeretem a romantikusokat, de nem zárkózom el más műfajok elöl sem. Szeretem a szépirodalmat, a klasszikusokat, a szaftos paródiákat. Néha fantasy-t is olvasok, több kedvenc sorozatom is van. Nem szeretem a thrillereket, a bugyuta erotikus történeteket és az álpszichológiai önfejlesztő maszlagokat.

 

3, Egy recenzió írása alatt mire figyelsz? 

 

Első sorban arra, hogy elhiszem-e a történetet. Vannak-e benne logikátlanságok, fölösleges részek, amik arra jók, hogy teljen a papír. S nagyon fontos, hogy mennyi benne az erotika. Ha sok és csak azért van ott, mert most épp ez a menő, és ezzel lehet eladni a könyvet, akkor az nálam már mínusz. Figyelek a nyelvezetre is. Egy szereplő lehet vulgáris, de a szerző soha. És még annyi minden másra.

 

 

4, Másként írsz egy olyan könyvről, amit recenziósként küldtek? Gondolok itt arra; van rajtad nyomás, hogy ennek meg kell felelnie valamilyen szinten a kiadó felé? 

 

Nem. Ha valami nem tetszik leírom s vállalom, hogy esetleg nem kapok több recenziós könyvet. Vagy meg sem írom a bejegyzést, ez az egyetlen kompromisszum, amit hajlandó vagyok kötni. Büszke vagyok a gerincemre, és arra, hogy nem adom el magam egy ingyen könyvért.

 

5, Mit gondolsz a Magyar írókról, a könyveikről? 

 

Vitathatatlan, hogy vannak nagyon jó magyar írók, de olyanok is, akiknek törvény által kellene betiltani, hogy bármit is közzétegyenek. Tény, hogy túl sokan lettek hirtelenjében, a magyarul olvasók száma pedig nagyon véges. Többször is elmondtam már, hogy nem minden terápiás céllal született írást kell a nyilvánosság elé tárni. Mellesleg nem a nemzetisége miatt kell támogatni egy írót, hanem azért mert tetszik, amit csinál, nem?

 

6, Mitől függ az, hogy elvállalsz-e magyar írótól könyvet olvasásra, véleményezésre? 

 

Nem vállalok el magyar szerzőtől könyvet véleményezésre. Nem a véleményemre kíváncsi (tisztelet a ritka kivételnek), hanem a reklám kell neki, amit a blogon keresztül kaphat. S ha netán nem tetszik a könyv, és ezt le is írom, akkor jön a hosszas és durva vitatkozás, aminek a lényege az, hogy én funkcionális analfabéta vagyok, mert nem értem az ő zsenialitását. Nincs nekem erre türelmem.

 

7, Mit gondolsz a jelenlegi kiadókról? Szerinted mindent megtesznek, hogy az olvasók elégedettek legyenek? 

 

Attól függ mit értünk kiadó alatt. Mert ugye vannak a hagyományos, nagy kiadók, s vannak az emberek írói ambícióin meggazdagodni vágyó magánvállalkozások. Vannak kiadók, melyeket nagyon kedvelek. Megbízhatóak, több zsánerben is jelentetnek meg könyveket, vagy tudom, hogy biztosan jönnek egy-egy sorozat folytatásai. Vannak olyan kiadók is, akiktől lassan nem olvasok semmit, mert ugyanazt a zsánert promotálják évek óta, vagy a minőség a béka hátsója alatt van.

Egyébként aki olvasni akar, az mindig talál magának könyvet.

 

8,  Mi volt az eddigi legkedveltebb olvasmányod és miért? 

 

Jane Austen Büszkeség és balítélet. Többször is elolvastam, a sorozatot, filmet is láttam. Nagyon kedvelem Lin Yutang Egy múló pillanat (Moment in Peking) című könyvét a múlt kínai társadalmáról és a ópiumháborúról.

 

9, Mi volt az a könyv, aminek az olvasása szenvedés volt és miért? 

 

Nem szoktam szenvedni: ha nem tetszik, kevés kivétellel abbahagyom. Az egyik ilyen kivétel most utóbb Blanka Lipinska 365 nap című könyve volt. Borzalom volt, de dacból végigolvastam, mert kíváncsi voltam, hogy kitör-e a primitivitásból. Nem tette meg.

 

10, Mondd el, mi az, ami zavar a könyvpiac területén, miben változtatnál? 

 

Az zavar, hogy a kiadók egy része meglovagolta a mostanság divatos csatakosan erotikus hullámot, és lassan már semmi más nem jelenik meg, csak erotikus könyv. Értem én, hogy az erotika az élet része, de a szexet csinálni kell, nem írni-olvasni róla. Zavar, ha beharangoznak egy-egy könyvet és évek múltán sem jelenik meg, vagy ha éveket kell várni egy folytatásra.

 

11, Mi volt az eddigi legnegatívabb tapasztalatod, mióta blogger vagy?

 

Kiadók… igazándiból jó kapcsolatot ápolok a kedvenc kiadóimmal, nem panaszkodhatom. Viszont van 2-3 olyan is, ahol beállt a képhiba-hanghiba, amikor kiderült, hogy nem élek Magyarországon, viszont pofátlanul közzétették oldalukon a blogbejegyzésem, miután zsebből fizettem a könyvet.

Bloggerek esetében gyűlölöm, mikor lopják a dolgaimat. Volt egy bloggerina, aki az egész blogját másoktól összelopkodott dolgokra építette. Zavar a mérhetetlen irigység, a mellébeszélés, a rosszindulat, a hülyeségek terjesztése. Annyi baromságot találtak már ki például a Blogturné Klubról, hogy csak kapkodtuk a fejünket.

 

 

12, Mi volt az eddigi legpozitívabb tapasztalatod, mióta blogger vagy?

 

Érdekes emberekkel találkoztam, virtuális barátságok is szövődtek közöttünk. S a legjobb dolog, hogy esetenként már megjelenés előtt olvashatok egy-egy olyan könyvet, amire nagyon vártam.

 

13, Ha lehetőséged lenne egy órát beszélgetni bárkivel, valós személlyel, vagy fikciós karakterrel, akár a múltból, akkor ki lenne az, miért és miről beszélgetnél vele?

 

Leonardo da Vinci. Egyike a világ legcsodálatosabb elméinek. Amellett, hogy szenzációs festő volt, érdekelték a tudományok, s minek tagadjuk, az okkultizmus is. Egy óra kevés lenne ahhoz, hogy mindent meg tudjak kérdezni. Például, hogy is van azzal az aranycsinálással? 😀

 

Betonka, köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, hogy időt szántál rám.

A bejegyzés kategóriája: Nem kategorizált
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.