Mats Strandberg: Amíg ​élünk
Animus Kiadó

Mats Strandberg: Amíg élünk

Mats Strandberg: Amíg ​élünk

Mats Strandberg: Amíg élünk

Az Amíg élünk nem egy megszokott disztópia. Mint, ahogy a főszereplők, mi olvasók sem reménykedhetünk abban, hogy a föld megmarad, az emberek pedig valahogyan megússzák. Az üstökös be fog csapódni és ez ellen senki nem tehet semmit. Mats Strandberg ebben a könyvében azt mutatja meg, hogy az emberek hogyan élik meg azt a pillanatot, amikor megtudják, hogy a Foxworth be fog csapódni, hogyan élnek utána abban a tudatban, hogy a napjaik meg vannak számlálva. Pontosan négy hét és öt nap. Ennyi idő maradt, ebből kell kihozni a legtöbbet.

Olvasás közben elkerülhetetlen volt, hogy ne képzeljem magam bele a szereplők helyzetébe. Végig ott volt az az érzés, az a gyomorgörcs, hogy mit csinálnék, hogyan élném meg ezeket a pillanatokat, kikkel szeretném tölteni az utolsó heteimet. Az agyamban ott motoszkált végig, hogy ez “csak” egy könyv, de képtelen voltam elvonatkoztatni attól, hogy ez, igazából is megtörténhet. Nyomasztó és egyben rémisztő érzés volt.

Az Amíg élünk alap koncepciója az üstükös becsapódása, a világ megsemmisülése. Erre a témára írt Mats Strandberg egy ifjúsági regényt, amelyben az emberi gyarlóságra, az önzőségre, az emberi ostobaságra és állatias viselkedésre fektette a hangsúlyt. Egy elképzelés a részéről, ami nagy valószínűség szerint így lenne, ha mindez a valóságban történne meg és talán kicsit enyhére is vette a figurát, bár lehet, hogy ezt csak én gondolom túl.
De mindeközben megjelenik az igaz szeretet, a barátság, a szerelem és az összetartás egy különös formája, amit úgy tűnik, csak egy borzalmas tragédia tud a felszínre hozni.

Egy óriási meteor tart a föld felé, amely a tudósok szerint elkerülhetetlen. Nincs megoldás arra, hogy ezt bárki is túlélje. Simonnak, a fiatal tinédzsernek csak az számít, hogy az utolsó heteket Tildával, a szerelmével töltse. Tilda azonban mást akar. Számára eddig az iskola és az úszás volt a legfontosabb, most viszont, ebben a pár hétben szeretne igazán élni. Bulik, drogok, alkohol és szex. A fiú képtelen megérteni, hogy miért teszi ezt a lány. Miért nem lehetnek együtt, amíg még lehet.
Egy durvább buli után Tildát holtan találják. Mindenki Simonra gyanakszik. A barátai elfordulnak tőle és még a családja is kételkedik a fiú ártatlanságában.

Lucinda régen Tilda legjobb barátnője volt és mellette az úszótársa. Amikor diagnosztizálták a betegségét felhagyott mindennel. Kerülte a barátait és megszakított minden kapcsolatot velük, köztük Tildával is. Nem bírta elviselni az állandó sajnálatot és azt sem, hogy az ő élete hamarosan véget ér. Azonban az üstökös mindent megváltoztatott. Abbahagyta a kezeléseket, ami miatt állandó rosszullétek gyötörték, így most “egészségesebben” várja a becsapódást. Szeretné, ha Tildával újra barátok lennének, de nem tudja, hogyan tegye meg az első lépést.
Egy nap kint ül a közeli tónak egy stégjén, amikor Simon is arra sétál. Bár egyikük sem szeretne a másikkal beszélni, mégis szóba elegyednek. Lucinda ezután a beszélgetés után úgy dönt, ír Tildának, hiszen nem veszíthet semmit. Sajnos azonban az üzenetet már későn küldi el.

A lány úgy dönt, muszáj kiderítenie az igazságot, meg akarja tudni, ki a gyilkos, ennyivel tartozik Tildának.
Mindeközben Simon nem tudja, mit tegyen, nem tudja bizonyítani ártatlanságát és ettől teljesen kikészül. A segítség pedig olyan helyről jön, amire végképp nem számít.

A krimi szállal nem vagyok teljesen kibékülve, nem mondanám, hogy igazán tetszett volna, kicsit talán furcsának éreztem, de a szereplők szempontjából érthető, hogy miért kellett bele, miért volt prioritása.
Viszont a drámai hangulat mindent vitt. Megvolt a kellő feszültségérzet, mindez az elejétől a végéig. Kapunk egy képet arról, hogy az emberiség hogyan változik meg egyik pillanatról a másikra, hogyan dolgozzák fel az elkerülhetetlent. Vannak, akik nem hisznek benne, tagadják önmaguk előtt az igazságot. Vannak, akik istenhez fordulnak, már-már fanatikus módon. És vannak, akik csak együtt szeretnének lenni.

Kiadó: Animus Kiadó
Fordító: dr. Dobosi Beáta
Megjelenés éve: 2020
Oldalak száma: 404

Fülszöveg:

Amíg élünk

Mats Strandberg

A felnőttkor küszöbén állsz, ragyogó nyár van, és látszólag minden olyan, mint máskor. De tudod, hogy közeledik a katasztrófa. Négy hét és öt nap múlva egy üstökös csapódik a Földbe, amit senki sem fog túlélni. Elvégezték az utolsó számításokat, nem maradt semmi kétség.

Mihez kezdesz a hátralévő időddel? Kivel szeretnéd tölteni az utolsó pillanatokat? Milyen érzés percre pontosan tudni, hogy mikor halsz meg? Mennyit ér egy emberélet ilyen körülmények között?

Az Amíg élünk története egy olyan világban játszódik, amelynek meg vannak számlálva a napjai. A főszereplője két magányos tinédzser, akiket egy tragédia hoz össze. De vajon választ kapnak a kérdéseikre, mielőtt elfehéredik az ég, és elpárolognak a tengerek?