Világok Lángja
Nem kategorizált

Interjú a Világok Lángja csapatával, avagy egy kis kulisszatitok

 

Világok Lángja

Interjú a Világok Lángja csapatával

Kérlek pár sorban mutatkozzatok be. Kikből áll a Világok Lángja csapata? Hányan vagytok? Honnan jött az ötlet, hogy gyertyákkal, illatviaszokkal foglalkozzatok?

A Világok Lángja csapatát jelenleg 5-en alkotjuk. Én Dottya vagyok, a “megálmodó” és nem sokkal ezelőttig a párommal Gergővel felesben végeztük a feladatokat. A csapatunk tavaly fokozatosan bővült a szüleimmel és a tesómmal, így mondhatni igazi kis családi vállalkozásról van most már szó. 🙂 Mindenkinek megvannak a maga feladatai, imádjuk a közös munkát az új műhelyben.

A könyves gyertyák készítésének ötlete 2018 elején jött. Régen én is a bookstagram közösség aktív tagja voltam és külföldi bloggereknél találkoztam először a könyves gyertya fogalmával. Iszonyúan tetszett az ötlet, hiszen két kedvenc dolgomat ötvözte, az olvasást és az illatgyertyákat. Magyarként ezeket beszerezni szinte lehetetlenség volt, minden külföldi készítőnél horribilis szállítási költségekkel szembesültem. Végül belevágtunk, mikor láttuk, hogy a magyar bookstagram közösség milyen lelkesen fogadta az ötletet.

1, Hogyan jönnek a címkék? Mivel készítitek azokat? Mi alapján döntitek el, hogy mi kerüljön rá? Saját rajzok is vannak köztük?

Általában egy hosszú folyamat eredménye, mire egy-egy címke dizájnnal elkészülünk, kevés az olyan hirtelen ötlet, amiből rögtön az első változatot elfogadhatónak tartjuk. A termék konkrét neve, vagy hogy mi szerepeljen a címkén sok-sok beszélgetés és folyamatos változtatások eredménye.

Általában kereskedelmi célra ingyenesen felhasználható stock fotókat és betűtípusokat használunk, vagy lincenszdíjat fizetünk érte. Néhány grafikát/elemet pedig én magam rajzolok digitális rajztáblával. Ezzel nagyon szeretek foglalkozni, de sajnos elég kevés időm akadt rá mostanában.

 

 

2, Mitől lesz tartós a gyertya, illetve az illatviasz illata?

Az illat tartóssága nagyban függ attól, hogy a termék mikor készült. Az általunk használt szójaviasznak van egy természetes érési folyamata, ami az idő előrehaladtával egyre intenzívebb illatot kölcsönöz neki. Mivel a legtöbb termékünk viszonylag frissen kerül a vásárlók kezébe, ezért érdemes várni az első használattal. Egészen megdöbbentő különbségek lehetnek így az intenzitást tekintve.

 

3, Ha egy könyvről csináltok gyertyát vagy viaszt, illetve címkét, nem kell tartani attól, hogy szerzői jogokat kérnek érte?

A szerzői joggal való visszaélésnek nagyon súlyos következményei vannak, ezen kívül az alkotó irányába érzett tiszteletből is szeretnénk elkerülni, hiszen legtöbbször mi magunk is nagy rajongói vagyunk az adott könyvnek. Komoly kutatómunkát végzünk minden termék bevezetésekor, hogy ez ne fordulhasson elő, kérdéses esetekben pedig fel szoktuk venni a kapcsolatot a jogtulajdonossal.

 

4, Nagyon sok színnel dolgoztok, csodás kompozíciót alkottok, de hogyan sikerül ilyen gyönyörűen megcsinálni több színből ezeket a csodákat?

Folyamatosan kísérletezünk az alapanyagokkal és a rendelkezésre álló eszközökkel, próbálunk minden szezonális kollekcióban valamilyen újdonságot bevezetni. Gergő nemrég elkezdett 3D nyomtatással foglalkozni, ezt szeretnénk majd a termékeink személyre szabására is használni.

 

5, Vannak más könyves dolgok is, amivel foglalkoztok (könyvtok, pin), olvastam, hogy azok annyira nem mennek, mint a gyertyák, ez az oka, hogy azokon kevesebb a hangsúly? A későbbiekben várható valami innovatív tőletek, ami nem gyertya? 

Tény, hogy jelenleg a fő hangsúly a szójaviasz termékeken van, ezek készítése az utóbbi időben teljesen lefoglalt minket, így nem volt időnk egyéb termékeken gondolkozni, egy-két kivételt leszámítva. (Például a Librivel közös könyvtok projekt karácsony előtt.)

Ötleteink természetesen vannak, reméljük, hogy ezekből meg tudunk valósítani néhányat idén, de majd meglátjuk. 🙂

 

6, Többször is zárva van a shop, nyilván azért, hogy feltudjatok készülni a következő dömpingre, ez természetesen érthető, nem robotok vagytok. Viszont a készleten megtalálható termékekből miért nem lehet ilyenkor vásárolni?

Bezárni csak olyankor szoktunk, amikor hosszabb időre előre láthatóan nincs már szabad kapacitásunk újabb rendelést fogadni, ilyenkor mindannyiunk idejét kitölti a beérkezett rendelések összekészítése és csomagolása. Ha eközben is nyitva tartanánk a webshopot, akkor az újonnan érkező rendeléseket nem tudnánk elfogadható időn belül teljesíteni.

Az új műhelybe költözéssel viszont jelentősen hatékonyabbá vált minden munkafolyamat, úgyhogy reményeink szerint idén jóval kevesebb ilyen “bezárós” időszakot kell majd beiktatnunk.

 

7, Mi volt az eddigi legpozitívabb visszajelzés a termékeitekkel kapcsolatban?

Nem tudnék konkrétat kiemelni hirtelen, mert szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. A legnagyobb öröm az, hogy folyamatosan nő a visszatérő vásárlóink száma, ami bizonyítja, hogy újra és újra sikerül örömet szerezni a termékeinkkel, ez pedig óriási motiváció a számunkra.

 

8, Mi volt az eddigi legrosszabb élmény, amit a termékeitekkel kapcsolatban kaptatok meg? Hogyan tudjátok ezeket kezelni?

Sajnos elég sok esetben kapunk szubjektív, nem építő jellegű visszajelzéseket. Ezeket azon túl, hogy tudomásul vesszük sajnos nem tudjuk felhasználni a termékeink/weboldalunk/tartalmaink javítására. Szintén gyakori a termékeinkkel kapcsolatos tájékoztatást és javaslatainkat figyelmen kívül hagyó visszajelzés is. Ezekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni, de folyamatosan próbáljuk fejleszteni a tájékoztatást minden felületen, hogy minél kevesebb esetben fordulhasson elő.

 

9, Szeretném, ha leírnátok azt az érzést, amikor legelőször  megnyitottátok a webshopot és pár perc alatt mindent leraboltak a vásárlók az oldalról. Mit éreztetek ebben a pillanatban? A legelső ilyen élményre lennék kíváncsi.

A hatalmas öröm mellett mérhetetlen pánik is volt számunkra, mivel kb. minden tekintetben felkészületlenek voltunk az első ilyen hullámra. Ha jól emlékszem, az akkori weboldalunk sem bírta valami fényesen a terhelést, de ez akkor pont jól jött, mert így még időben be tudtunk zárni, hogy minden rendelést össze tudjunk készíteni.

 

10, Érdekelnek az illatok. Hány illatból hoztok össze egy olyat, amire azt mondjátok, hogy ez a tökéletes? Mennyit kísérleteztek? Általában elsőre sikerül olyan illatot varázsolni, amit elképzeltek vagy többször neki kell futni? Volt már, hogy összekevertetek egy illatot, megcsináltátok, majd elvetettétek, mert meggyújtva nem olyan illata lett, mint, amit elképzeltetek?

Ahogy a termék többi részével, az illatokkal kapcsolatban is általában egy komoly kísérletsorozat eredménye a végleges változat. Kevés esetben van olyan szerencsénk, hogy a kitalált szereplőhöz/helyszínhez a fandom valamilyen támpontot biztosítson (pl. Yennefer). A különböző illat-jelölteket többször, több légtérben le szoktuk tesztelni, ezért sokszor előfordul, hogy a lakásunk négy helyiségében négy fajta teszt megy párhuzamosan.

Igen, természetesen előfordulnak nem annyira kellemes végkifejletek is, ez mindig benne van a pakliban. Szerencsére első alkalommal mindig csak pár cseppel kísérletezünk. 🙂

 

11, Őszintén érdekelne, hogy mit gondoltok arról, hogy egyre több olyan termék van, amit láthatólag rólatok koppintottak. Sokan próbálkoznak, de senki nem ér el olyan sikereket, mint ti. Ezáltal látható, hogy ahhoz nyúlnak, amit ti csináltok, milyen érzés, amikor visszaköszön egy-egy termék, ami  majdnem ugyanolyan, mint a ti termékeitek?

Erről nemrég egy instagram posztot is írtam, mivel mi is elkeserítőnek találjuk, hogy rövid idő alatt mennyire elfajult a dolog. Körülbelül másfél évvel ezelőtt indult ez a trend, amikor a logonk/nevünk másolását tartotta valaki jó ötletnek. Azóta sok mindent megéltünk már, a termékeinken, csomagoláson és a weboldalunkon szereplő szellemi tulajdonunk felhasználását, egy rosszabb esetben konkrét lemásolását, vagy a termékeink kinézetéből, kommunikációnk stílusából merített “inspirációkat”, amik sok esetben már túlmutatnak az egészséges inspirálódás határain. Ahogy fentebb is írtam, a szerzői joggal való visszaélésnek nagyon súlyos következményei vannak, viszont eddig szerencsére egy esetben sem kellett jogi úton fellépnünk. Szerencsére a koppintást általában a vevők is látják (sokszor általuk értesülünk mi is a dologról), úgyhogy aki másolt termékekkel vagy tartalommal akar érvényesülni, az csak áltatja magát. Úgy gondoljuk, hogy a jogsértésnél van egy sokkal jobb alternatíva: egy kis kreativitás. 🙂

 

12, Mi a titkotok? Szerintetek miben rejlik a sikeretek, az hogy ennyire imádnak titeket? 

Már a legelső termékeinkkel is a hozzánk hasonló könyvrajongóknak szerettünk volna örömet okozni, kicsit feldobni az olvasás élményét. Mindig is ez volt elsődleges motiváció, nem az üzleti lehetőség és ez szerintem nagyon sokat számít. Ez mostanra sem változott, és az, hogy minden új termékünket gondos tervezéssel, odaadással és szeretettel készítjük el, szerintem nagyban hozzájárul a vásárlóktól kapott bizalomhoz.

 

13, Mennyire vagytok tisztában azzal, hogy függőséget okoztok?  Személy szerint alig várom a januárt, hogy újra leraboljam a polcotokat. 

Ez nagyon jó hír, mi is nagyon várjuk már, hogy újra nyithassunk! ❤️ Úgy néz ki, hogy most már lassan kikászálódunk a betegségből, én már alig várom, hogy beszabadulhassak a műhelybe!

 

14, Minden terméketek 100%-osan vegytiszta? Esetleg van olyan gyertya, illatviasz, amihez muszáj olyan adalékanyagot adni, ami nem természetes eredetű, hogy minél tökéletesebb végeredmény szülessen?

Ahol csak lehet, mindig igyekszünk a természethez közelibb, környezetbarátabb megoldásokat választani, többek között a szójaviaszra is ezért esett a választásunk. A kanócaink vagy fából, vagy nehézfém mentes, papírszálakkal szőtt pamutból készülnek. A színezékeket tavaly cseréltük le: most egy növényi alapú gyertyákhoz kifejlesztett színezőcseppet használunk. Az általunk használt illatanyagok illóolaj alapú, laborban előállított illatolajak. A csillámokat fokozatosan cseréljük bioglitterre, ahogy be tudjuk őket szerezni.

Sajnos a ’zero waste’ elve nálunk nem megvalósítható egyes termékek csomagolási követelményei miatt (gondolok itt arra, hogy az illatviaszokat muszáj műanyagba csomagolni, hogy hosszan megőrizzék az aromájukat), viszont ahol van választás, mindig a kevésbe környezetterhelő opciót választjuk.

 

15, Mik a terveitek 2021-re?

Épp most költöztünk egy nagyobb műhelybe, és 2021-ben szeretnénk minden új adottságát kihasználni. Az új termékek mellett folyamatban van egy új, teljesen átdolgozott weboldal, és pár együttműködés is, amikről egyelőre nem mondhatok többet.

 

Nagyon szépen köszönöm a Világok Lángja csapatának, hogy időt szántak rám, és megválaszolták a kérdéseim.

Ha szeretnétek rendelni tőlük, akkor itt megtaláljátok az oldalukat:
Világok Lángja

Világok Lángja