Mészöly Ágnes: Rókabérc, ​haláltúra
Prae Kiadó

Mészöly Ágnes: Rókabérc, ​haláltúra

Mészöly Ágnes: Rókabérc, ​haláltúra

Mészöly Ágnes: Rókabérc, ​haláltúra

Tavalyi évem nagy meglepetése volt ez a könyv. Nem számítottam rá, hogy ennyire fogom élvezni és, ennyire leköti majd a figyelmem. Voltak fenntartásaim, amikor megvettem és elkezdtem, de többen is ajánlották, így mindenképpen akartam egy esélyt adni neki. Hiba lett volna, ha nem teszem, mert végig pörgős és érdekes volt, kifejezetten izgalmas és elgondolkodtató sztorival.
Igazából egyetlen dolog volt csak, ami zavart, az pedig a nevek. Mire megszoktam volna a fura beceneveket, jött egy karakter szemszög, aki az eredeti neveken szólította meg őket, így többször is az elejére kellett lapoznom, hogy tudjam követni, voltaképpen kire is gondol. És csupán ennyi a negatívumon, amit fel tudok hozni.

A szemszögre visszatérve, Mészöly Ágnes nagyon jól rakta össze, hogy egyesével mutatta be a szereplőket. Megismertük a karakterek saját gondolatait, ami miatt még nehezebb  volt kitalálni, hogy ki vagy kik lehetnek a gyilkosok. Mert ezt, a történet háromnegyedéig abszolút nem sejtettem, utána is csak egy apró “elszólásból” jöttem rá, és akkor sem mertem teljesen biztosan állítani.
Elgondolkodtató, hogy egy társaság, akik huszonnyolc éve minden évben elmennek egy pár napos találkozóra, hogy felelevenítsék a régi dolgokat, barátságokat, mire is gondolnak valójában. Barátok, akik valójában gyűlölik egymást, barátok, akik hazudnak a másiknak, barátok, akik gyilkolnak. Erre szokták azt mondani: minek nekünk ellenség, ha ilyen barátaink vannak. Nos a csapat tagjai ezt totálisan elmondhatják magukról, mert itt szinte mindenki ellensége a másiknak. Főleg, amint előjönnek az első gondok, kiderülnek az első féltve őrzött titkok. Elszabadul a pokol és nem egyszerű kordában tartani tizennégy embert, sőt…igazából lehetetlen.
Tökéletesen mutatja be az emberi jellemet, a társadalmi morált, hűen tükrözi a mai nap embereit. Tisztelet a kivételnek.
Bár a könyv hátoldalán megjelenik Agatha Christie neve, illetve, hogy az írónő a Rókabérc című könyvével a nyomdokait követi, be kell vallanom, nekem jobban tetszett, mint az AC regények. Talán közrejátszik benne, hogy a mai világot mutatja be, mai nyelven íródott, és nem kellett Mészöly Ágnesnek semmiféle finomkodással foglalkoznia. Szívből remélem, hogy kapunk az írónőtől hasonlóan izgalmas regényt.

Tizennégy gimnáziumi osztálytárs, akik minden ősszel együtt töltenek egy hétvégét, most a Rókabérci vadászkunyhót választják, ami felér egy luxusszállóval. Egyetlen dolog nincs, az pedig a térerő. A tizennégy emberből vannak olyanok, akiknek komoly munkájuk van, presztízsük, elismertek és jó módban élnek. Vannak, akik megelégedtek azzal, amit a sors szánt nekik és vannak, akik teljesen lecsúsztak. Nem is lehetne ennél különbözőbb csapatot összerakni, de pont ezért volt olyan ínyenc a Rókabérc. Mindenki megtalálja benne önmagát.
Első este szinte mindenki teljesen részegre issza magát, és már ezen az estén súlyos titkok kerülnek napvilágra. Például az, hogy Dokinak miért kellett sürgősen elhagynia az iskolát, ahol sok éve tanított már. Vagy a mindig hallgatag Vica, miért esik neki a legjobb barátnőjének és kaparja ki majdnem mindkét szemét.
Toni is Zozo minden évben megtartják a kihívást, amikor is életük szerelmét, Gotát kell elcsábítani egy estére. Minden évben Zozo az, aki megnyeri a fogadást és együtt tölthet pár estét a főügyészasszonnyal, azonban ezen a kiruccanáson valami félresiklik és Toni lesz a szerencsés. Zozo teljesen kikészül és annyira berúg, hogy az éjszakai hideg ellenére is, inkább a szabadban tölti az éjszakát.
Másnap miután mindenki magához tér, próbálják behozni a teraszról Zozot, de legnagyobb döbbenetükre a férfit holtan találják.
Gota egyből a kezébe veszi a dolgokat és egyenként kérdezi ki a csapat tagjait, ami nem igazán egyszerű, tekintve hogy a csapat fele kész csődtömeg, a másik fele pedig teljesen el van szállva magától. Így hamarosan elindul az ujjal mutogatás és a fröcskölődés. Mellette ott a félelem, hogy az elkövető köztük van, ők pedig semmit sem tehetnek, tekintve az időjárást, ami miatt kész sártenger van, így a kocsival való közlekedés kilőve, térerő pedig nincs elérhető közelségben.
Egyre több a feszültség és egyre több a düh a társaságban. Senki sem tudja elképzelni a másikról, hogy gyilkos, mégis mindenki eltudja képzelni a másikról, hogy ő az elkövető. Ellentmondásos? Igen. Álszent banda, nagyon.

Mészöly Ágnes A Rókabérc, haláltúra című könyvét minden krimi és thriller rajongónak ajánlom, garantáltan nem fog csalódást okozni.

Kiadó: Prae Kiadó
Oldalak száma: 274
Megjelenés éve: 2018

Fülszöveg:

Rókabérc, haláltúra

 Nem mindig az a gyilkos, akit a legjobban gyűlölsz.

Összeszokott baráti társaság érkezik a Rókabérc alatti völgyben megbúvó, mindentől elzárt vadászházba. Tizennégy egykori gimnáziumi osztálytárs, akik huszonnyolc éve minden ősszel együtt töltenek egy hosszú hétvégét. A találkozót a csapat egyik tagja sem hagyja ki, csak az idő előtti elhalálozás számít igazolt hiányzásnak.

Az idei találkozó azonban már az első estén különös fordulatot vesz. A kedélyes, pálinkázással induló beszélgetésekben egyre több a feszültség. Ezt talán magyarázza a különlegesen pocsék, esős idő, ami mindenkit ingerültté tesz.

Reggelre látszólag minden visszatér a megszokott kerékvágásba, csak Zozó alszik előző éjszaka óta a terasz asztalára dőlve. Ám amikor megpróbálják felébreszteni, megdöbbenve szembesülnek vele, hogy a férfi halott. Egykori szerelme, az azóta ügyésszé lett Gota gyanakodni kezd…

Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című könyve – a gyerekeknek és kamaszoknak szóló meséi, novellái és regényei után – napjaink Magyarországán játszódó, Agatha Christie nyomdokait követő, lebilincselően izgalmas krimi.

Szerkesztette Péczely Dóra. A borítót Bihari Eszter készítette.