Dream Válogatás,  Könyv,  Nem kategorizált

J P Delaney: Believe me – Játssz velem

J P Delaney: Believe me - Játssz velem

J P Delaney: Believe me – Játssz velem

Először is: Ó TE JÓ ÉG! Másodszor: EZT NEM HISZEM EL!

Igen, körülbelül ezek a szavak hagyták el a számat olvasás közben, szinte állandóan. Délután neki estem, és szó szerint mindenhova vittem magammal a könyvet, amíg a végére nem értem. Számomra J. P. Delaney műve az abszolút letehetetlen kategóriába esett. Azt is őszintén megmondom, hogy régen volt már olyan regény a kezembe, ami ténylegesen annyira lekötötte volna a figyelmem, hogy ne bírjam letenni. A Believe me – Játssz velem: ilyen volt. Bár az elején, a furcsa párbeszédek miatt, volt bennem egy kis félelem, de ezen hamar túlléptem és cseppet sem volt zavaró, hogy néhol forgatókönyvszerű párbeszédek vannak, mivel a történet pontosan ezt kívánta meg. De ha a kezedbe veszed ezt a kötetet, akkor erre te is hamar rájössz.

A Believe Me egy igazi elmejáték. Soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés, vajon mi lehet a valóság, és mi az, amit csak a képzelet szült. Ne higgy a gondolataidnak, a következtetéseidnek, vagy akár a könyvnek, mert biztosan becsapnak.
Zsánerként tekintve leginkább a pszichológia thrillerbe sorolnám, de erősen tartalmazza a krimi és a keményebb thriller jegyeit is. Rengeteg könyvet olvastam már, ezért tapasztalatból mondom; nem sok olyan író van, aki képes arra, hogy teljes mértékben ledöbbentsen, azonban Delaney története után még most sem tértem magamhoz.
A történetet megpróbálom (mint ahogy máskor is szoktam) teljesen spoilermentesen megírni, viszont azt nem garantálhatom, hogy ebben a formában vissza tudom mindazt a borzongást adni, amit nekem okozott.

Történet:

Claire Wright-ot mondhatnánk akár annak a tipikus lánynak is, aki Angliából érkezett Amerikába, hogy teljesítse álmát és híres színésznő legyen, és ezért sok mindent megtesz. De Claire-t sok mindennek hívhatjuk csak tipikusnak nem. Cseppet sem a szokványos lányok közé tartozik, főleg az ambícióit tekintve. Mindemellett, Angliát okkal hagyta el és döntött Amerika mellett. Azonban zöldkártya nélkül nehezen boldogul.

Az egyik legnevesebb iskolába jár, s bár az ösztöndíja fedezi az iskolai költségeket, ennek ellenére a megélhetésért keményen kell küzdenie. A vízum miatt nem vállalhat el bármilyen állást, így kénytelen illegálisan dolgozni. Beáll egy ügyvédi irodába, ahol válóperekkel foglalkoznak. Az ő feladata, hogy hűtlen férfiakkal kikezdjen, mindezt kamerával rögzítse, majd átadja a bizalmatlan feleségeknek. Claire képes teljesen átváltozni az adott szereplővé. Abban a pillanatban, hogy más személyazonosságot vesz fel, máris egy másik lány tekint vissza ránk.

Egészen jól elboldogul a mindennapi életben, mindaddig, amíg újabb feladatot nem kap, ami már az elején máshogy indul, mint ahogy megszokta. A feleség látni akarja, mielőtt „bevetésre” küldik. Meg akarja nézni, hogy az a lány, akit felbérel, tökéletesen alkalmas-e a férje ideáljának. Mielőtt Claire elindulna a férjhez, az asszony kifejezetten a lelkére köti, hogy legyen nagyon óvatos.

Patrick Fogel pontosan ott van, ahol Stella elmondta neki. Nem megy oda hozzá, csak megközelíti. Viszont a férfi nem nyit felé, így a lánynak kell cselekednie. Amíg a férfi a mosdóban tartózkodik, odamegy az asztalához és olvasni kezdi a könyvet, amit Patrick hagyott ott. A férfi hamarosan visszatér, és Claire beveti magát. Kérdezgeti a műről, A romlás virágairól, amelynek szerzője Charles Baudelaire. Azonban pár versszak felolvasása után a férfi egyszerűen elköszön és otthagyja a döbbent nőt. Még soha nem fordult elő vele, hogy valaki visszautasítsa.
A lány visszamegy a hotelszobába, átadja a kamerát Stellának, a feleségnek, majd közli vele, hogy a férje hűséges. Stella teljesen kifordul önmagából, és megvan győződve arról, hogy rossz lányt küldtek oda és Claire, ezek szerint, nem a férje ideálja. Kisebb vita után a nő kifizeti az ígért összeget, a lány pedig távozik a szobából.

Másnap megjelenik a rendőrség. Stellát holtan találták egy hotelszobában és az utolsó ember, aki élve látta őt, az Claire. A lány elmondja mit beszéltek Stellával, és mit csinált, miután elhagyta a szobát. A megfelelő alibi miatt elengedték őt, viszont a rendőrség megtudta, hogy illegálisan dolgozik, ezért be kell fejeznie a mostani tevékenységét és más munka után nézni, máskülönben kitoloncolják.

Hónapok telnek el, amikor is újra megjelenik a rendőrség és felkérik Clairet egy közös munkára.
Frank, aki először bevitte őt, most bemutatja Dr. Kathry Latmannek a profi pszichológiai profilozónak.
A munka nem éppen idillien indul köztük, és mindez később sem válik jobbá. Kathryn biztos abban, hogy a lány nem megfelelő a munkára. Latham szerint a lány lobbanékony, érzelmileg inkontinens, képtelen elviselni a visszautasítást és úgy éhezik az elismerésre, mint függő a drogra. Ennek ellenére belemegy, hogy Claire beépüljön és megközelítsen egy szociopatát, aki a nyomozók szerint sorozatgyilkos, ráadásul a nőket brutálisan megcsonkítja. Mindez pedig visszavezethető egy bizonyos könyvre; Charles Baudelaire-től A romlás virágai-ra.

A lánynak mindent be kell vetnie azért, hogy Patrick Fogler közelébe férkőzhessen. Miután sikerül összebarátkoznia vele, egyre biztosabb benne, hogy nem a férfi a gyilkos. Azonban ez még csak a kezdet. A lány hányatott múltja vissza-vissza köszön, és ahelyett, hogy minden jobbá alakulna, egyre mélyebbre süllyed. Már nem képes megkülönböztetni a valóságot a szereptől, képtelen arra, hogy lássa az igazságot.

De vajon mi az igazság? Egyáltalán létezik? Képes lesz valaha kilépni a saját szerepéből, vagy állandóan álarcot kell viselnie, nehogy meglássák a valódi személyiségét? És ezek a kérdések vajon kire vonatkozhatnak? Soha semmibe se legyél biztos!

J P Delaney: Believe me – Játssz velem című könyvet itt tudjátok kedvezményesen megvenni: Maxim KönyvKiadó Dream válogatás

J P Delaney: Believe me - Játssz velem

Fülszöveg:

A The Girl Before – A lány a múltból írójának fordulatokkal teli lélektani thrillerében egy fiatal színésznő kettős játékot játszik egy gyilkossági nyomozásban.
Claire Wright mindenre elszánt. Egy angol lány, aki New Yorkban tanul színjátszást, és nincsen zöldkártyája, de elfogadja az egyetlen állást, amelyet kaphat: beáll külsősnek egy válóperes ügyvédi irodához, ahol azt a feladatot kapja, hogy hotelek bárjaiban játssza a könnyűvérű nőcskét, hogy csapdába csalhassa a kikapós férjeket. Ám a játék egyszer csak komolyra fordul.
Amikor az egyik célszemély gyanúsítottja lesz egy gyilkosságnak, a rendőrség ráveszi Claire-t, hogy drámai tehetségét bedobva csalogassa ki a férfiból a vallomást. Claire az első perctől kételkedik saját szerepében. Valóban gyilkos Patrick Fogler? Vagy sokkal több van ebben a csapdában annál, amit neki mondtak? A lánynak hamarosan rá kell jönnie, hogy élete legveszélyesebb szerepét osztották rá.

Kiadó: Maxim Kiadó Dream válogatás
Fordította: Sóvágó Katalin
Oldalszám: 382