Alexandra Kiadó,  Könyv

Dan Simmons: Fullasztó tél

Dan Simmons: Fullasztó tél

A Fullasztó tél akár a Dermesztő nyár tükörképe is lehetne.
Dan Simmon Dermesztő nyár című könyvében; forró nyári napokon és éjszakákon egy csapat gyerekkel kooperál a regényében. Nagyon jó barátok, akik szembe találják magukat a gonosszal, a démoni erőkkel, amíg a Fullasztó tél; hideg, és komor atmoszférájú, melyben kizárólag egy karakter “játssza” a főszerepet: Dale Stewart, akit az első részben már megismerhettünk.
Ez a könyv megállja a helyét önálló kötetként is, azonban mindenképpen javaslom, hogy a Dermesztő nyarat is olvassátok el, mert a visszautalások így adnak teljes képet majd.
Nem csak hangulatában más a Fullasztó tél, hanem a történet pörgését tekintve is. A Dermesztő nyár gyorsabb tempójú, amely tele van szellemekkel, ágy alatti szörnyekkel, addig a Fullasztó tél inkább egyfajta belső monológ, amely csendesebb, lassabban csordogál, leginkább az olvasó pszichéjére hat.

1960-ban Dale és barátai legyőzték a gonoszt, de sajnos nem mindenki élte túl az összecsapást. Duan McBride a tizenegy éves zseni, akkor életét veszítette. Most, negyven évvel később, Dale, a főiskolai professzor visszatér Elm Havenbe, hogy alkotói szabadsága alatt megírja regényét arról a bizonyos nyárról. Egy évvel ezelőtt Dale élete totális katasztrófa volt. Elhagyta feleségét és két lányát egy tanítványa, Claire miatt, majd miután Claire elhagyja őt, megpróbál öngyilkos lenni. De a fegyver, ami mindig is tökéletesen működött, besült. Ezt egyfajta újrakezdésnek tekinti, ezért is választja Duan régi házát a projektjéhez. A meghitt zúg mindentől el van szigetelve. Nincs se térerő, se szomszéd, és több km-re van a várostól. Azonban Dale nincs egyedül. Duane vele van. Több olyan emlék is gyötri a professzort, amit nem tekint sajátjának. Néha olyan helyeken ébred, ahol emlékei szerint nem járt, és időnként olyan tárgyak bukkannak fel, amelyekben biztos, hogy nem ő rakta oda, vagy hozta magával. Ilyen például a fegyver is. Teljesen biztos abban, hogy a régi otthonában hagyta, jól elzárva, most mégis itt van a meghitt zúgban, Elm Havenben. Dale néha úgy érzi, hogy hamarosan meg fog őrülni, azonban még mindig valahol hisz abban, hogy ezek az emlékezetkiesések a rengeteg gyógyszertől vannak, amiket szednie kell.

A visszatérés nem indul zökkenőmentesen. Egy csapat skinhead pécézte ki magának barátunkat és rendszeresen “terrorizálják” őt, mindezt egy szimpla véleménycikk miatt, ami a fiúknak nincs ínyükre. Találkozik azzal a férfivel, C. J Congdennel, aki nem egyszer keserítette meg a fiatalok életét negyven évvel ezelőtt, ráadásul most ő a helyi seriff, ami nem igazán teszi boldoggá Dale-t. A McBridge farmon is furcsa dolgok történnek. A felső szintről néha fény szivárog ki, holott sok-sok évvel ezelőtt le lett zárva. Duan apja állítólag spórolásból szigetelte le, hogy a fűtés ne vigye el annyi pénzüket. És Dale akárhányszor megnézi, a fólia, amivel le lett zárva, érintetlen. Megjelenik egy fekete kutya, aki olykor a házba is bemegy, és, akit senki sem látott még ezelőtt. Bár a férfi megpróbálja megkeresni, követni kezdi, de egyre furcsább jelenségeket tapasztal. A csirkeól csupa vér, pedig már régóta egy állat sem található benne. A fura szerzetű kutya vicsorgása pedig meglehetősen hasonlít egy emberi fogsorhoz.
És a legfurcsább, hogy a számítógépére üzenetek érkeznek, ami elég hátborzongató, tekintve, hogy nincs internet. Valaki, vagy valami fel akarja venni a kapcsolatot Dalel és nem tudni, hogy ezek figyelmeztető vagy esetleg fenyegető üzenetek.

Simmons nagyon jó drámai dinamikával dolgozik a Fullasztó télben, ami számomra inkább pszichológia horror volt. Nem tudni, hogy Duane valóban ott él Dale-ben vagy mindez csak a férfi depressziójának egyfajta mellékzöngéje. Azonban mindezzel nagyszerű légkört teremt azoknak az olvasóknak, akik szeretik a nyugtalanító, kísérteties olvasmányokat.
Mesterien és élvezetesen viszi bele a vallási mítoszokat, és klasszikus irodalmi hivatkozásokkal tűzdeli meg a Fullasztó tél című regényét.

Dan Simmons: Fullasztó tél

Kiadó: Alexandra Kiadó
Fordító: Babits Péter
Oldalak száma: 400
Kiadás éve: 2020

Fülszöveg:

A ​dermesztő nyár fullasztó télbe fordul. Dale Stewart azt hitte, gyerekkorában végleg megszabadult a sötétségtől, ám nagyobbat nem is tévedhetett volna. Az egykor köztiszteletben álló egyetemi oktató és regényíró élete kisiklott: felesége elhagyta, karrierje romokban, sőt egy katasztrofális viszonyt követően még öngyilkosságot is megkísérel. Úgy dönt, hogy mindent maga mögött hagy, és visszatér gyermekkora színhelyére, az egykor virágzó kisvárosnak számító Elm Haven összeaszott maradványai közé, ahol reményei szerint nyugalomra lel. Régi barátja házát bérli ki, hogy megírja élete első komoly regényét, ami történetesen a négy évtizeddel azelőtti nyár eseményeit dolgozza fel. Ám azzal, hogy a városka szélén álló, régóta elhagyatott házba vackolja be magát – ahol egykor legjobb barátja, az 1960 dermesztő nyarán szörnyű halált halt Duane McBride lakott –, csupán az eddig elkövetett hibáit tetézi. Mert nincs egyedül a házban: ide is követték saját bejáratú démonjai, akik valami szörnyű dologra készülnek. És a hó lassan mindent maga alá temet…

Az ártatlan gyermekkor végét és a felnőtté válás rémületét megragadó Dermesztő nyár folytatásában a kultikus horroríró Dan Simmons a felnőttkor borzalmairól, a kudarcok és a megbánások sivár pusztájáról mesél átütő erővel