Megan Miranda: Az utolsó vendég
Könyv,  Libri Kiadó

Megan Miranda: Az utolsó vendég

Megan Miranda: Az utolsó vendég

Az utolsó vendég az első könyvem volt Megan Mirandától, de biztos, hogy nem az utolsó. Annak ellenére, hogy nem voltam tökéletesen kibékülve minden mozzanattal, mégis megvett magának. Megvolt benne a rejtély, a komor atmoszféra, a lassan építkező történet, amiket én kifejezetten szeretek egy regényben. Soha nem lehet tudni, hogy milyen befejezést kapunk, ebben az esetben az író bármilyen eszközt használhat.
Megan Miranda bevezetett egy történetbe, ahol megmutatja az gazdagság árnyoldalait, az osztálybeli különbségeket, amik élesen megmutatkoznak az emberek jellemén, önzés, kicsinyesség.  Ahogy a karakterek kidolgozásában maximalista volt az írónő, olyan élénken és gyönyörűen mutatja be a tájat, a környezetet, Littleport házait, amelyek mindennek ellenére egy morózusabb réteget, egyfajta szomorkás légkört adtak a történetnek, ami csodálatosan passzolt a mondanivalójához.
Nagyszerű munkát végzett, mert bármennyire is próbáltam rájönni a rejtély megoldására, nem sikerült kitalálnom azt. Minden információt úgy adagol, hogy egyre kíváncsibb lesz az olvasó, de nem mélyül el benne annyira, hogy idő előtt elárulja a titkot.

Azonban voltak olyan részek, amikkel nehezen boldogultam, nem igazán tudtam élvezni. A múlt és jelen közötti ugrások időnként kissé kaotikussá váltak, ami nem vált előnyére Az utolsó vendég kötetnek. Az elején még ügyesen lavíroz a két idősík között, lerántva ezzel több kisebb-nagyobb rejtélyről is a leplet, de ahogy haladunk előre úgy fáradt el. Természetesen ez szubjektív vélemény, amely nem feltétlen fog másnál is így lecsapódni.

A történet 2017 és 2018 nyara között játszódik, de közben megismerünk egy régebbi időszakot is, amikor Avery és Sadie barátokká válnak.
Littleportban két osztály létezik. Az alsó réteg, akik itt élnek,dolgoznak és a felsőbb réteg (az elit), akik nyaranta járnak ide kiengedni a fáradt gőzt.
Avery Littleportban született és nem volt egyszerű a gyerekkora. Tizennégy évesen elveszítette szüleit, majd nagyanyjához került, tizennyolc éves korában elveszíti őt is. Ezután találkozik Sadie Lomannel és családjával, ami Avery életében pozitív irányt vesz.
A két lány barátságát erős kötelékek fűzik össze. Minden nyarat együtt töltenek, mindeközben Avery a Loman családnak kezd dolgozni.
2018 utolsó nyarán egy ráadás partit ad az elit társaság, amelyre Sadie nem érkezik meg. Avery próbálja elérni, de nem sikerül. Két rendőr lép a házba egy olyan hírrel, ami gyökeresen változtatja meg a lány életét: Sadie öngyilkos lett.

Egy évvel később Avery még mindig nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy legjobb barátnője öngyilkos lett. Hiszen ismerte Sadiet, minden titkukat megosztották egymással, és nem tudja elhinni, hogy az az életerős, pörgős lány csak úgy eldobja magától az életet. De a búcsúlevél, amit utólag találtak, megerősítette a nyomozókat ebben a hitükben. Azonban Avery nem nyugszik bele és egyre mélyebbre ássa bele magát a múlt rejtelmeibe.
Sorra veszi, hogy kik voltak azon az ominózus partin, ami által eljut egy olyan szálhoz, amire talán jobb lett volna, ha soha nem derül fény. Sadienek olyan titkai voltak, amelyre Avery álmaiban sem gondolt.
Minél közelebb kerül a megoldáshoz, annál veszélyesebb lesz a lány mások számára, akik nagyon nem szeretnék, hogy a titok kitudódjon. Meddig mehet el Avery a saját nyomozásában, hogy abból ne legyen baj, hogy ne legyen túl késő? Vagy már az első pillantok eldöntötték a sorsát és az új bizonyítékok akár az ő életébe is kerülhetnek?

Rengeteg kérdés, rengeteg titok, amelyek szépen összeérnek a könyv végére és mindenre választ kapunk, méghozzá elég meglepő válaszok lesznek ezek. Számomra nem egyszer okoztak megdöbbenést a kialakult helyzetek. Nem is értem miért nem olvastam eddig Megan Mirandától. Az biztos, hogy Az utolsó vendég meggyőzött, hogy beszerezzem a másik két megjelent könyvét is a Minden eltűnt lányt és a Tökéletes idegent is.

Kifejezetten ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretnek mélyen elmerülni a lélektani drámában, akik szeretik a pszichológiai thrillert és előnyben részesítik azokat a könyveket, ahol nem a rendőrség próbálja megoldani az ügy részleteit. Én mindig is ezeket a könyveket helyeztem előtérbe és most sem kellett csalódnom.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Oldalak száma: 454
Megjelenés éve: 2020

Fordította: Varga Bálint

Fülszöveg:

A Maine állambeli, festői szépségű Littleport mindig olyan volt, mintha két város lenne: egyfelől ideális nyaralóhely a gazdagoknak, akiknek hatalmas házai az óceán partján pompáznak, másfelől egyszerű kikötőváros, amelynek lakói a nyaralókból és a turistákból élnek.

Ritkán esik meg, hogy mély barátság szövődjék egy helybéli és egy nyaraló lány között, de a littleporti Avery Greer és a nyarakat ott töltő Sadie Loman hamar összebarátkozik. A két lány majdnem egy évtizeden keresztül a nyarak minden percét egymás társaságában tölti – amíg Sadie-t holtan nem találják.

A rendőrség öngyilkosságnak minősíti az esetet, ám Avery arra lesz figyelmes, hogy a kisvárosban többen is őt hibáztatják a halálesetért. Valaki többet tud, mint amennyit elárul, és Avery elszántan küzd, hogy tisztázza a nevét, mielőtt rosszakarói eltorzítják a tényeket és az igazságot.

*

Megan Miranda a New York Times bestsellerszerzője. Az utolsó vendég, amely Reese Witherspoon könyvklubjának válogatásába is bekerült, a Publishers Weekly szerint okos, stílusos, sodró lendületű thriller arról, hogy sem az emlékezetünkben, sem a barátainkban nem bízhatunk fenntartások nélkül…