Kristina Ohlsson Zombiláz
Animus Kiadó,  Könyv

Kristina Ohlsson: Zombiláz (Zombiláz 1.)

Kristina Ohlsson Zombiláz

Kristina Ohlsson: Zombiláz

Amikor a kezembe fogtam a Zombiláz című könyvet, akkor valami véres, trancsírozós, agyevő történetre számítottam. Őszinte leszek, nem néztem a fülszöveget, sem azt, hogy mit írnak róla, így abszolút meglepő volt, hogy egy gyerekkönyvvel találtam szemben magam. Persze, tudom, hogy Ohlsson elég sok gyerekkönyvet ír, de a cím alapján valamiért meggyőződésem volt, hogy ez nekünk, felnőtteknek szól. Nem is tévedhettem volna nagyobbat, de ettől függetlenül igazi felüdülés volt olvasni ezt a könyvet. Manapság elég sok olyan dolog van, ami az embert amúgy is nyomasztja, így igazán kellett a Zombiláz. Nem azt mondom, hogy ez egy vidám történet, mert hát betegség és más furcsaságok vannak benne, de jól esett kalandra indulnom két gyerekkel, hogy megtaláljuk az ellenszert. Igen, együtt indulni a kalandra, mert, ahogy olvastam, úgy éreztem magam én is újra gyereknek, akik belép a Titkos szobába, vagy éppen elbújik a Szélmalomban. Kristina Ohlsson úgy tudta megírni ezt a regényt, hogy az olvasó benne szerepel és együtt oldják meg a rejtélyt.
Szóval, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik, annak csak ajánlani tudom, mert egy könnyed krimit kap, aranyos és szerethető szereplőkkel, érdekes cselekményekkel.

Herbert tizenkét éves kisfiú, aki a nagypapájával éldegél kettesben egy eldsalai házikóban. Szülei meghaltak, ezért a gyámügyesek sűrű vendégnek számítanak, akik folyton megkérdőjelezik Herbert biztonságát. Bár a nagypapa mindent megtesz, hogy a kisfiú boldog életet éljen, nem egyszerű, főleg mióta balesete volt és sokkal több dolgot kell Herbertre bíznia. Ezt a kisfiú cseppet sem bánja. Ő boldog és nem szeretne elmenni. Legjobb barátjával Sallyvel el is döntötték, ha bárki el akarja őt vinni, akkor megszöknek és együtt fognak élni a Titkos szobában.
Egy idegen férfi érkezik a városba hajnalok hajnalán, aki Herbertéknél akar kivenni szobát. Ahogy a férfi elhalad a fiú mellett egy sötét foltot vesz észre ott, ahol a táskáját tette. Másnap azonnal elújságolja a hírt Sallynek, hogy szerinte az vér volt, azonban sokkal súlyosabb dolgok történnek a kis városkában, ami eltereli a két fiatal gondolatait a furcsa idegenről. Legalábbis egy időre.

Különös betegség üti fel a fejét Edsalában. A gyerekek lázasak lesznek, vérvörös szemük lesz és napközben melankóliába esnek. Az orvosok nem tudják mi lehet a baj, ezért pihenésre ítélik a betegeket, akik egyre hátborzongatóan viselkednek. Éjszakánként kóborolnak és elpusztult állatokat cipelnek. Herbert és Sally nyomozásba kezdenek, de úgy tűnik ez a kórság megállíthatatlan. Már nem csak gyerekeket, hanem felnőtteket is fertőz. Herbert és Sally teljesen kétségbeestek, egyre jobban rettegnek és nem tudják mitévők legyenek. A segítség olyan helyről érkezik, amire abszolút nem számítanak. Túl sok a beteg, túl sok a rejtély. És, ha mindez nem lenne elég, Herbert feje felett ott lóg az eshetőség, hogy a gyámügyesek hamarosan elveszik a nagyapjától.

A Zombiláz egy igazán jó regény, amellyel nagyon gyorsan lehet haladni, ami köszönhető az írásmódnak és a könyv rövidségének is, de emellett izgalmas és kalandos is egyben.
Bár gyerekkönyv, nem tudom hogy egy tíz évesnek merném-e ajánlani, mert azért van benne pár hátborzongató részlet. De manapság a gyerekek ingerküszöbe teljesen más, mint, ami az én gyerekkoromban volt, így talán én vagyok maradibb. Természetesen nem csak idősebb gyerekeknek ajánlom. Szerintem minden felnőtt megtalálná benne azt az élményt, amit nekem is nyújtott a Zombiláz. Már alig várom, hogy megkaparintsam a második részt.

Kiadó: Animus Könyvek
Oldalak száma: 232
Megjelenés éve: 2020

Kristina Ohlsson: Zombiláz beleolvasó

Fülszöveg:

Herbert látta, hogy az idegen alig bírja felemelni a táskákat. Mitől lehetnek ilyen nehezek? De nem ez volt az egyetlen furcsaság. Herbert úgy megijedt, hogy görcsbe rándult a gyomra. Amikor ugyanis a vendég felemelte az egyik táskát, vörös folt maradt utána a falépcsőn.
Vér, gondolta Herbert. Az a táska véres.

Emberemlékezet óta ez a legforróbb nyár a svéd kisvárosban, Eldsalában, ráadásul mindenütt hemzsegnek a darazsak. És ha ez nem lenne elég, egy különös vírus kezd terjedni, amely magas lázat és más furcsa tüneteket okoz. A tizenkét éves Herbert és legjobb barátja, Sally bajt szimatol: valami szörnyűség fog történni a szülővárosukban! A titkos búvóhelyükön, egy elhagyatott szélmalomban keresnek menedéket, ahol sem élő, sem holt nem árthat nekik. Vagy mégis?