Alexandra Kiadó,  Könyv

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Szántó Dániel: Egy pap vallomása

Szántó Dániel nevével pár évvel ezelőtt találkoztam, amikor a Revansot és az Üldözöttet olvastam. Ígéretes krimi író, ígéretes könyvekkel, amiket kifejezetten szerettem. Aztán eltelt két hosszú év és Dániel szó szerint berobbant az Egy pap vallomása című könyvvel a piacra. Hangzatos cím, figyelemfelkeltő borító, naná, hogy érdekelt, és kíváncsi voltam, hogy Várnay Benett után kit fogok kapni, kiről fogok olvasni. Szóval izgatottan vágtam az Egy pap vallomásába.
Frappáns kezdés volt, kifejezetten felkeltette a kíváncsiságom a nem mindennapi eset, ahol egy hite vesztett pap különös kísérletbe kezd, hogy megnézze, létezik-e a mindenható, amelynek ő az életét szentelte. A könyv figyelemreméltó krimi formájában feszegeti a kérdést, hogy vajon mi van a halál után, hogyan tudható meg az, ami minden embert foglalkoztat a világon: Van mennyország, létezik Isten?
Mihály atya próbál erre választ keresni, de sajnos a módszerei elég drasztikusak és veszélyesek, nem mellesleg ellene megy mindennek, amit az egyház képvisel. Bár Szántó Dániel a könyvével szórakoztatni akarja az olvasót, mégis felmerül a kérdés: mit fognak szólni a fanatikus hívők, akik acsarkodva szedik szét azt, ami számukra nem tetszetős? Persze ennyire mélyen nem megy bele a dolgok velejébe, de sajnos a mai világban már óvatosan kell bánni a szavakkal.


Szóval a történet robog előre, mint a gőzmozdony, mégis helyenként elég hektikusnak éreztem. Nem vitás, hogy egyes részek túl lettek írva ezáltal az érdeklődésem olykor-olykor elkalandozott, ami miatt nem egyszer éreztem azt, hogy bizony a kevesebb néha több. A szereplőkhöz való hozzáállásom kissé különösen alakult, ugyanis, akit leginkább megkedveltem, nos, ő nem éppen a jó oldalt képviseli. Mégis, nála éreztem azt, hogy ő emberi minden szempontból, annak ellenére is, amit művel. Valószínűleg ez miatt kapok majd hideget-meleget, de vállalom ezt a szimpátiámat a karakterrel. Viktor és Barbara a két főszereplő, akik abszolút nem egyszerű esetek, és ez miatt nem is lettünk olyan jó barátok. Viktor az a személy, aki elvégezte az FBI képzését, és képtelen megállni, hogy ezzel valamilyen szinten ne kérkedjen. Nem mondja ki, egyszerűen csak túl erősek az utalások, ami miatt számomra rátartivá és arrogánssá vált. Barbara már más kérdés. Az ő szerepe eleve ellenszenvesként indul, és talán ezért kedveltem őt jobban, mint a férfit, mert ő nem rejtette véka alá, hogy a célja az előremenetel, hogy egy törtető nő, akinek a karrierje majdnem mindennél fontosabb. Nem azt mondom, hogy ezzel belopta magát a szívembe, mégis nyert nálam pár jó pontot.
Ha ezt a pár negatív dolgot kiveszem az egyenletből, akkor egy kifejezetten olvasmányos krimit kapunk, amelynek a fő vonala a vallás és az áldozatok felkutatása. Számomra üdítően hatott a politikai vonal is, ami hűen tükrözi a mai állapotokat.

A történet kezdetén már megismerjük az elkövetőt és a kísérlet kitalálóját, Mihály atyát. Saját maga tesz “vallomást” Viktornak, hogy két embert rakott koporsóban és ásott el, akik közül az egyik egy fiatal nő, akinek az élete a folytonos bűnbeesés, a másikuk pedig egy pap, aki tiszta és szent életet élt. Viktor és kis csapatának az a dolga, hogy időben megtalálják az áldozatokat és kiszabadítsák őket. Az idő azonban ketyeg és Mihály atya nem könnyíti meg a rendőrök dolgát. Viktor követi a papot és strázsál a háza előtt, amivel tökéletes alibit gyártott az idős férfinek. Ebből jönnek rá, hogy nem egyedül dolgozik.
A maga nemében varázsaltos, amit Mihály atya végigvisz a történet során, amely fokozatosan bontakozik ki több szállal és cselekménnyel. Képbe kerül az egyik áldozat édesanyja, aki különös fontossággal bír Viktor életében. Olivér a nevelt fiú, akit Viktor fogadott be és teremtett számára élhető életet. A maffia, akik triumvirátusként uralták Budapestet, egészen addig, amíg valaki nem jött, hogy a kis titkaikat kifecsegje.
És számtalan más ember és helyzet, amit egyszerűen nem tudok úgy belevinni az értékelésbe, hogy az ne legyen spoileres. Azt azonban garantálni tudom az olvasóknak, hogy rengeteg szereplőt sorakoztat fel Dániel, akiknek mindnek megvan a maga szerepe, fontossága, illetve a végkimenetel is igazán hatásos lesz, amely tartogat nem kis csattanót.

Összességében tekintve az Egy pap vallomása jó indulás egy trilógiának, mert, hogy az lesz, de senki ne ijedjen meg, van lezárása az első résznek.
Azért reménykedem benne, hogy a második résznél már kicsit kevesebb lesz ez a több, és a karakterek is kellően kiforranak majd, amivel talán “meghittebb kapcsolatba” kerülök Viktorral, mint ahogy anno történt ez Várnay Benett-el is.

Kiadó: Alexandra Kiadó
Oldalak száma: 528
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

„- Honnan értesült az emberrablásokról? – kérdezte kásás hangon.
Mihály atya felnevetett:
– Onnan, hogy én tüntettem el őket.
– Maga? – Viktor nem bírta megállni, hogy ne mosolyodjon el.
– Én bizony. Elraboltam őket, koporsóba fektettem a testüket a föld alá valahol messze innen, és otthagytam őket. Van levegőjük, némi italuk és élelmük. Úgy számoltam, hogy nagyjából egy hétig húzzák. Persze csak ha elég kitartóak.”
Egy hitében megrendült katolikus pap.
Egy megszállott elme kísérlete, elevenen eltemetett kísérleti alanyokkal.
Egy őrült nyomozás, ahol nem az elkövetőt kell megtalálni, hanem az áldozatokat.
Egy kiégett nyomozó és egy törtető nyomozónő küzdelme, miközben az óra kérlelhetetlenül tovább ketyeg…

Szántó Dániel harmadik regénye egy elképesztően nyomasztó és izgalmas bűntény felderítésének magával ragadó története a koszos, maffiózók uralta, csodálatos Budapesten.