Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

Elizabeth Klehfoth: Gyönyörű idegenek

A Gyönyörű idegenek című könyv tipikusan az az ifjúsági dráma és thriller, amit én kifejezetten preferálok, és, amiben szeretek elmerülni olvasás közben. Olyan “adalékanyagok” vannak benne, ami beszippant és szinte pislogás nélkül darálom az oldalakat. Van benne feszültség, rejtély, izgalom, egy kis romantika és egy fantasztikus végkifejlet.
(Ha valaki szereti szereti a Pretty little liars és a Gossip Girl sorozatokat, akkor nekik kifejezetten ajánlom, imádni fogják.)
Bár olyan tiniket mutat be a könyv, akik a kiváltságosok fényűző életét élik, mégsem kérkednek benne, nem azon van a fő hangsúly, hogy ki tud utálatosabb lenni, csak mert gazdag. Persze ettől függetlenül van benne ilyen karakter, de lássuk be, kell is, különben hol lenne az izgalom? A főszereplő – annak ellenére, hogy az apja, a nagyszülei igazi krőzusok –, inkább szerénynek mondható és ezáltal kifejezetten szerethető is.
Lassan, lépésről-lépésre építkezik fel a történet, fokozatosan adagolva a feszültséget, ami köszönhető annak is, hogy két idősíkban játszódik, és több szemszögből ismerhetjük meg a a családi titkokat. A fő vonalat a tizenhét éves Charlie Calloway viszi, akinek édesanyja rejtélyes körülmények között eltűnt, amikor Charlie még kislány volt. A másik két szemszög a múltat mutatja meg: Az édesanya Grace Fairchild, és az édesapa Alistair Calloway. Mindig csak egy kis morzsát kapunk abból, hogy mi történhetett a múltban, de ezáltal válik letehetetlenné, mert ez miatt akarunk egyre és egyre többet olvasni belőle.
Tényleg szerettem. A Gyönyörű idegenek az a könyv, ami mindig ott fog motoszkálni az agyunk egy szegletében.

Történet:

Charlie Calloway egy bentlakásos iskolába jár, ahova csak a kifejezetten gazdag szülők gyerekei kerülhetnek be, bár van pár ösztöndíjas tanuló, ez miatt sokan nem vesznek róluk tudomást. Charlie és barátai azonban mások. Nekik nem számít a családi háttér, a befolyásos szülők. Ő és Drew kilencedikes koruk óta a legjobb barátnők és időközben csatlakozott hozzájuk Stevie és Yael. Stevie ösztöndíjasként került be a Knollwoodi suliba, és mindent megtesz, hogy bebizonyítsa: itt van a helye. Charlie és Drew ezért nem avatják be a titokba. Abba a titokba, hogy levelet kaptak az “A”-tól. Ez egy titkos társaság, akik már évtizedek óta befolyásuk alatt tartják az iskolát, és annak minden tanulóját és tanárját. Az “A”-val nem lehet szórakozni, ha valaki mégis megpróbálja, az hatalmas árat fizet érte. Ahhoz, hogy a két lány bekerüljön, először meg kell fejteniük egy feladványt, ahol az este folyamán összegyűlik a társaság. Majd ezt követően egy kompromittáló dolgot csináltatnak velük azért, hogy ha bármi gond lenne a későbbiekben (esetleg valaki ki akarna szállni, vagy beköpni a tagokat) ezzel tudják zsarolni az illetőt. A következő hetekben minden tag három feladatot kap, amit el kell végezniük. Ha valaki nem teljesíti, azonnal kizárással és büntetéssel jár. Ezt a büntetést az újoncok hamarosan megtapasztalják. Az “A” keményen lecsap egy társukra.
Ahogy telnek a napok, Charlie életébe betoppan rég nem látott nagybátya, Hank. Az édesanyja testvére kicsit fura fazon, aki megvan győződve róla, hogy a húga nem eltűnt, hanem maga Alistair Calloway ölte meg. Tíz évvel ezelőtt már okozott nem kevés kellemetlenséget a családnak a különös elméleteivel, és még mindig nem adta fel, hogy kiderítse az általa vélt valós vagy valótlan igazságot. Most felkeresi Cahrlie-t az iskolában, akinek olyan fényképeket mutat, amit a lány soha nem látott ezelőtt, és amelyeknek a hátuljára különös, fenyegető üzenetek írt valaki.
A lány innentől fogva mindent megtesz, hogy kiderítse mi történt tíz évvel ezelőtt. Eddig abban a hitben élt, hogy az anyja elhagyta őket. Most már nem tudja, hogy menekülnie kellett vagy esetleg valami sokkal rosszabb történt vele.
Felkeresi az anyja családját, illetve a régi nyaralójukat abban a reményben, hogy közelebb jut az igazsághoz. Ebben csatlakozik hozzá az anyja fiatalkori legjobb barátnőjének fia, Grayson. Ő az egyetlen, akinek mindent elmond, akit mindenbe beavat.

Mindeközben az iskolában is zajlanak az események. A suli sztárja, Dalton kezd legyeskedni Charlie körül, és annak ellenére, hogy a lánynak tetszik a dolog, mégis fél. Még soha nem volt neki komolyabb barátja, és tudja, hogy a fiúnak szinte minden csaj megvolt már a Knollwoodban. Bár Leo, Charlie unokatestvére figyelmezteti , mégis ad egy esélyt a srácnak.
Egyre nehezebb próbák jönnek, amiket az újoncoknak teljesíteniük kell, és ezek a próbák egyre inkább tűnnek személyes bosszúnak, egyfajta hadjáratnak. Nem néznek semmit és senki, nem érdekli őket, hogy ezzel életeket tesznek tönkre. A fiatal lány már nem tudja, hogy valóban akar-e a társasághoz tartozni, de olyan kártya van a kezükbe, amivel tönkretehetik őt.

Grace Fairchild és Alistair Calloway szemszögéből nem írnék sokat, hiszen azzal már spoileres lenne az ajánló, talán csak annyit, hogy ezek a részek kifejezetten érdekesek. Egyre közelebb kerül a sakktáblán az ellenfél, hogy ledöntse a királyt és ezzel mattot adjon, azonban nem számoltak a királynővel.

A Gyönyörű idegenek cseppet sem unalmas, cseppet sem vontatott, bár féltem a 448 oldal terjedelemtől, a végén azt éreztem, hogy még szerettem volna tovább olvasni. Azt kaptam a könyvtől, amit ígért: izgalmat, sodró lendületet, fokozatosan összeérő szálakat, és egy zseniális befejezést, hatalmas csattanóval.

Kiadó: Alexandra Kiadó
Fordító: Bótyik Bettina Zora
Oldalak száma: 448
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

Vajon hova tűnhetett Grace Fairchild, a gazdag ingatlanmágnás, Allister Calloway felesége? Miért hagyja hátra egy jómódú, gyönyörű fiatalasszony csodás otthonát és két kicsi gyermekét? Egyáltalán: önként távozott, vagy valami szörnyűség történt a család tóparti házában?
A tizenhét éves Charlie egész eddigi életét ezekkel a megválaszolatlan kérdésekkel töltötte. Az anyja hiánya okozta fájdalom és tehetetlen gyűlölet elől menekülve minden erejével arra koncentrál, hogy iskolájában, az előkelő Knollwood gimnáziumban kivívja az őt megillető helyet a kiváltságosok között. Amikor a titkos társaság a sorai közé fogadná, Charlie gondolkodás nélkül elfogadja az ajánlatot. A kivételezettek közé azonban nem egyszerű bejutni. Charlie-nak részt kell vennie a Játékban, egy ördögi és kockázatos kincsvadászatban, amivel nem csupán önmagát és a barátait sodorhatja veszélybe, hanem életveszélyes titkokat bolygathat meg. Mert ha kiderül az igazság, Charlie egész világa darabjaira hullhat.

 

 

A bejegyzés kategóriája: Alexandra Kiadó, Könyv
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.