Animus Kiadó,  Könyv

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék (Björnstad 1.)

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék (Björnstad 1.)

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék (Björnstad 1.)

Nem hiszem, hogy sok olyan ember van, aki ne találkozott volna Fredrik Backman nevével és könyveivel. Egy biztos, ha meglátod a nevét egy regény borítóján, akkor az garancia arra, hogy valami nagyon-nagyon különlegeset fogsz kapni, olvasni, érezni. Kevesen képesek így kihasználni a szavak erejét, ahogyan ő teszi ezt minden művében. Egyszerre fogsz érezni örömöt, bánatot, dühöt, megértést, és képtelen leszel eldönteni, hogy melyik uralkodik erősebben.

Az első könyvem tőle: Az ember, akit Ovénak hívnak, elrabolta a szívem. Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire imádtam minden sorát. Akkor azt gondoltam, hogy ezt nehéz lesz überelni, mert ilyet írni csak egyszer lehet. Nem is értem miért gondoltam ezt. Azóta már több könyvet is olvastam tőle (Hétköznapi szorongások, A nagymamám azt üzeni bocs), amelyek a maga nemükben zseniálisak voltak, mégis, azt kell mondanom, hogy a Mi vagyunk a medvék az eddigi abszolút kedvenc lett. Lehet, hogy a friss élmény miatt, nem tudom. Bár hetek teltek el a könyv olvasása óta, még mindig a hatása alatt vagyok; képtelenség elengedni.

Backman nem egy témáról ír, hanem mindenről. Olyan összetett, komplex történeteket vet papírra, hogy az olvasó csak ámul és próbálja összeszedni magát, vagy éppen a darabjait a földről, mert úgy érzi, teljesen szétesett. A Mi vagyunk a medvék fő témája a hoki, de mégsem az. Egy így furán hangzik, tudom, de, aki azt gondolja, hogy ez a könyv a sportról szól, az hatalmasat téved. Természetesen jelen van szinte minden oldalon, de a sorok mögött valami más lakozik: összetartás, barátság, szeretet, hűség, elfogadás és ebből eredendően a bosszú, a gyűlölet, a szánalom, és még sorolhatnám oldalakon keresztül.

A másik jelentősebb téma a szexuális zaklatás, a nemi erőszak. Mi vezérli a fiút, hogy úgy érezze bármit megtehet? Hogy joga van elvenni valamit egy ártatlantól? Társadalmi nyomás? Megfelelni akarás? A szülők tehetnek róla? Számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban a könyvben, és nehéz megtalálni a megfelelő választ rá. Ami biztos: Nincs mentség rá.
Az áldozat, akinek naivitását kihasználva, megbecstelenítettek és megaláztak. Hogyan képes ezt egy fiatal lány feldolgozni és kiállni az emberek elé,  főleg egy olyan helyen, ahol az összetartás, a lojalitás mindent felülír?

Egy kisváros az erdő közepén, ahol a jégkorong az úr. Az emberek próbálnak megélni egyről a kettőre, de az egyetlen esély, ha a Junior csapat megnyeri a döntőt. Így, talán a szponzorok adnak annyi pénzt a városnak, hogy egy sportgimnáziumot építsenek, mellyel több ember érkezik, és ezzel több lesz a munkalehetőség.
Mindenki bízik a  győzelemben, hisz itt van náluk Kevin, a szupersztár. Szóval mondhatjuk azt, hogy egy csapat tinédzseren múlik a város jövője, ez pedig nem kis terhet ró a vállukra. A fiúk tudják ezt, és mindent megtesznek, hogy a város büszke legyen rájuk. De a björnstadi fiúknak nem csak ez számít, hiszen, ha nyernek, akkor lehetőségük lesz bekerülni a nagyok közé.

Peter és családja nem régen költöztek vissza Björnstadba, ahol Peter megkapja a sportigazgatói állást. Amikor fiatal volt, ő számított a legjobbnak és sikerült kitörnie a városból, hogy megmutassa tehetségét a világnak. Sajnos egy tragédia miatt összeomlott nem csak az ő élete, hanem a családjáé is. Most rajta a város szeme, és Peter nehezen viseli ezt a nyomást. Ki kell rúgnia valakit, aki nagyon is közel állt hozzá, aki mindenre megtanította, amikor még ő is kamasz volt.
Ana fiatal lány, aki inkább a gitározást részesíti előnybe és nem igazán foglalkozik a sporttal. De Kevin tetszik neki, így amikor a fiú elhívja egy buliba, örömmel mond igent.
Amat a serdülő csapatban játszik, és minden hajnalban elkíséri édesanyját a jégpályára, hogy gyakorolhasson, illetve segítsen édesanyjának, aki takarítóként dolgozik. Ekkor veszi észre Sune, hogy a fiú mekkora tehetség és ezt a Junior csapat edzőjének tudtára is hozza. A csapat nem túl boldog, hogy egy kisfiú csatlakozik hozzájuk, de hamarosan rá kell döbbenniük, hogy a fiúban sokkal több van, mint az elsőre gondolnák.
Amat szeretné Anát elhívni randira, de túlságosan fél, a bulira ő is hivatalos, így talán lehetőség nyílik rá, hogy beszéljen vele.
Ez a buli azonban tragédiába torkollik, és mindent megváltoztat a kisvárosiak életében.

Benji Kevin legjobb barátja, aki évek óta hűségesen védi a sztárt. Sokan félreismerik őt, azt gondolják, csak a baj van vele, szinte vonzza azt. Nem is tévedhetnének nagyobbat.

A baj megtörtént és csak hárman tudják az igazságot.
Amikor nyilvánosságra kerül, egy emberként fog össze a város, hogy megoldják ezt a kényes ügyet, és nem riadnak vissza az erőszaktól sem. Kicsik és nagyok egyaránt vért akarnak. Bosszút állni, és megvédeni azt, ami az övék.
De vajon a helyes oldalra álltak?

Gyönyörű történet, és egyben elgondolkodtató is. Mi számít helyesnek és mi az, ami helytelen? Bár ezt tudnunk kellene, a döntéseink sajnos teljesen mást mutatnak. Szülők, akik azt gondolják, hogy totális szigorral és pénzzel mindent meglehet oldani. Szülő, aki a szereteten kívül nem tud többet adni gyermekének. Szülő, aki semmibe veszi a gyermekét, hogy az majd megoldja magától az élet nagy problémáit. Mi vezérli őket? Egyáltalán mi az, ami fontos számukra?

Nem, a Mi vagyunk a medvék nem a hokiról szól. Ez annál sokkal több. Ez rólunk szól.

Kiadó: Animus Kiadó
Oldalak száma: 384
Megjelenés éve: 2017

Fülszöveg:

Van egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény.

Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey juniorcsapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét.

Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő.

Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a szerzőtől megszoktunk, mégis hihetetlenül ismerős. Ezt a történetet meg kellett írni. Mert nemcsak a björnstadiakról, de rólunk is szól, mégpedig húsbavágóan. Aki egyszer belépett Backman világába, az nehezen szakad el tőle.