Alexandra Kiadó,  Könyv

Dan Simmons: Dermesztő nyár

Dermesztő nyár

Dan Simmons: Dermesztő nyár

Könnyen dobálózhatunk olyan jelzőkkel, hogy ez, vagy az lett a kedvenc könyvünk, vagy írónk, esetleg olyan dolgokat is írhatunk, hogy ennél jobbat nem olvastam még – később persze mindig jönnek újabb és újabb írók és könyvek, amiknél ehhez hasonlót írunk/mondunk – mégis azt kell mondanom, kevés olyan horror regény fogta meg az érdeklődésemet, mint a Dermesztő nyár. Egy idilli kisváros, egy csapat gyerek, és a gonosz. Igen, nagyon hasonlít egy már létező könyvhöz, mégis megvan a maga varázsa, a sajátossága. Lassan építkező történet, amely elrepít bennünket az 1960-as évekbe, bár az elején talán túl lassúnak tűnhet a felvezetés, mégis élvezetes, ahogy részletesen mutatja be ezt a korszakot, a helyszínt és a gyerekek mindennapjait. Érdemes kivárni, mert jönni fog az a pont, amikor olyan szinten felpörögnek az események, hogy képtelenség letenni a könyvet.

Manapság már nem egyszerű olyan horror könyvet írni, amely igazán tud újat mutatni. Dan Simmons immár másodszor alkotott maradandót. Akárhogy is, az egyik legnehezebb zsáner a horror. Bár az is lehet, hogy az ingerküszöbünk már az egekben van, de ez téma, ez a stílus, ez a könyv minden kritériumnak megfelel. Második könyvem tőle és biztos, hogy még fogok tőle olvasni.

A karakterek egytől egyik jól kidolgozottak, a könyv atmoszférája tökéletesen megfelel az igazi horror zsáner kedvelőinek. Még azok az üresjáratok is élvezetesen vannak megírva, ahol igazából semmi sem történik, az író egyszerűen megfelelően rakja helyére az elemeket. Egy hátborzongató történet, ahol bármi megtörténhet.

Történet:

Duane, Mike, Dale, Harlen, Kevin és Dale testvére Lawrence. Ezeknek a kamasz srácoknak gyökeresen változik meg az életük egyetlen nyár alatt.

A Régi Központi iskolában az utolsó napot töltik a diákok, amikor egyikük, Pufi úgy dönt, ezen a jeles napon bebizonyítja, hogy nem gyáva és lemerészkedik az alagsorba, hogy utánajárjon valaminek.

Pár nappal később a srácok szemtanúi lesznek, ahogy Pufi anyja és testvére vitatkoznak az iskola igazgatójával. A srác nem ment haza a tanévzáró után és úgy hiszik, hogy még mindig az iskolában van. A barátok és családtagok nem látták elmenni onnan, az igazgató asszony azonban váltig állítja, hogy elhagyta az iskola területét.

Mike összehívja a csapatot és tervet kovácsolnak, hogy kiderítsék mi történt Pufival. Mindenki megkapja a maga feladatát, tennivalóját. Tudják, hogy valami nem stimmel az iskolával, se az ott dolgozókkal, de legfőképpen Van Syke-al, akitől mindenki retteg. A gondnok, aki egyben dögszállító is, félelmetes emberként van jelen a közösségben.

“Nem hallotta félre. Egy csecsemő sírt abban a halálos bölcsőben, amit megtöltöttek az aszfaltról felkapart, kiömlött belű kutyák, a felfúvódott birkák és hályogos szemű lovak, az agyonnyomott malacok és a tucatnyi farm rothadó belsőségei.”

Harlen feladata, hogy kövesse a ” Vén Kuffert”, Dale, Pufi házát tartja szemmel, Mike, Van Syke-ot figyeli, Duane a Régi Központi iskolát tanulmányozza, Kevin pedig Roon-t követi.

Egyszerűnek tűnő feladatok, ám ahogy haladnak a nyomozásban, egyre furcsább dolgok történnek. Harlen balesetet szenved, kómába esik, és miután magához tér alig emlékszik valamire – legalábbis ezt állítja a barátainak. Duane-t kis híján elüti a dögszállító, követi őt a kukoricáson keresztül, és nem sokon múlik, hogy megmeneküljön. Amikor ezt próbálja másoknak elmondani, apján és kis barátain kívül, senki sem hisz neki. Mike, Dale és Lawrence félelmetes dolgokat tapasztalnak meg. Egy árny, ami megjelenik a szekrényben a ház alatt, Mamó szobájában. Mindhárman tudják, hogy a halál jelent meg köztük. Egy katona, aki világháborús ruhában flangál, de senki sem ismeri. És az igazi veszély még csak ezután kezdődik.

“Nem emlékezett az álmokra sem, melyekből sikítozva ébredt, emlékezett viszont az érzésre, amit keltettek benne – több nem is kellett, hogy elővegye a rosszullét és a libabőr.”

Kik, vagy mik ezek az árnyak? Honnan cseppent ide a katona és mi a szándéka? Mi köze egy régi harangnak mindehhez? Vajon képesek a srácok megállítani, ami a kisvárosban folyik?

Őszintén szerettem ezt a Dermesztő nyár című könyvet, a szereplőkkel, helyszínekkel együtt. Borzongás, szomorúság, félelem. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazán jó horrort. Egy aprócska megjegyzésem lenne csupán:
Ha elolvasod a könyvet, akkor javaslom, hogy az előszót inkább a végére tartogasd.

 

Fülszöveg:

1960 nyarán az illinois-iElmHaven kisvárosában öt tizenkét éves fiú olyan szoros köteléket kovácsol, melyet az élet semmilyen fordulata nem képes szétszakítani. Bringázás a napnyugtában, titkos búvóhelyek az erdőben, egy idilli gyermekkor ártatlan titkai – másból sem áll az életük. Csakhogy a napfényben fürdő kukoricatáblák között olyan események történnek, melyek minden létező módon próbára teszik egymás iránti hűségüket. Amikor az éjszaka közepén megkondul egy rég elfeledett harang, a városlakók tudják, hogy vége a gondtalan időknek. A fenyegető erődként föléjük tornyosuló Régi Központi Iskola szívében, melyet beleng a koporsók mahagóniillata, láthatatlan gonosz támad új életre. Különös és rémisztő események dúlják fel a mindennapokat, terjesztik el a rettegést az egykor oly békés közösségben. Mike, Duane, Dale, Harlen és Kevin ki akarják söpörni a városból ezt az ősi rettenetet, ezért véres háborút indítanak a titokzatos erő ellen, mely az egész éjszakát uralja.

Kiadó: Alexandra Kiadó

Megjelenés: 2018.
Oldalszám: 720
Kötésmód: ragasztott kartonált