Könyv,  Libri Kiadó

Chandler Baker: Ne add tovább!

Chandler Baker: Ne add tovább!

A Ne add tovább! című könyv nagyon is aktuális témát boncolgat; a szexuális bántalmazás, az állandó zaklatás a férfiak részéről mindig is jelen volt a nők életében – természetesen ez nem vonatkozik minden férfira, tisztelet a kivételnek és, akinek nem inge, nem veszi magára.

Két okból tartom nagyon is időszerűnek ezt a könyvet. Az egyik, hogy végre megértsék azok a férfiak, akik szeretnek a nők fenekére csapni, vagy „viccesen” beszólni nekik, hogy ezt nem minden nő élvezi, sőt. Ha egy példát mondanék a saját életemből, akkor az az lenne, amikor sok évvel ezelőtt egy szállodában dolgoztam. Az egyik vendég úgy gondolta, hatalmas poén, ha benyúl a szoknyám alá, és ezzel majd nagyon menő lesz a társaságában. Hát egyrészt nem azt kapta, amire várt, mert a tálca, ami a kezemben volt, az arcába landolt, másrészt az asztalnál ülök java része tökéletesen egyetértett azzal, hogy szemét viselkedés volt ez a férfi részéről. Sajnos rengeteg ilyen és ehhez hasonló példát tudnék mesélni, de most nem az én életem a téma, ezt csak és kizárólag azért hoztam fel, mert számomra sem ismeretlen ez a jelenség.
A másik, ami miatt fontos, hogy a nők igenis merjenek ez ellen tenni, és ne hagyják, hogy mindent megússzanak a zaklatók.

Chandler Baker nagyon jól vezette fel a történetet, amely tartalmazza a pszichológiai thriller jellegzetes feszültségkeltését, az érzelmek rengeteg skáláját: szégyen, düh, bosszú, elfogadás megbánás és még sorolhatnám, emellett nagyon sok drámát. Komoly kérdéseket tesz fel, ami mindannyiunkat foglalkoztat, és megmutatja az érem fekete oldalát, amit sokan szeretnének a szőnyeg alá söpörni.

Azonban muszáj megjegyeznem, hogy volt olyan rész, amit túlzásnak éreztem Baker könyvében. Bár, lehet ez volt a cél, ezt nem tudom, mégis olyan érzésem volt olvasás közben, hogy a nők rossz oldalát túlságosan sarkítva mutatja be. Oké-oké, tudom, hogy nő vagyok, és nyilván védem a saját nemem és mivoltom, de néhol, nagyon erőltetettnek éreztem. Tisztában vagyok vele, hogy a nők szeretnek pletykálni, és a feljebbjutás érdekében nagyon sok mindent képesek megtenni, mégis erős húzások, olykor túlzások kerültek a Ne add tovább! című könyvbe. De, ahogy már feljebb írtam, előfordulhat, hogy ez volt a cél, csak én vagyok érzékenyebb erre a témára. (De nem ingem, nem veszem magamra)

 

A Ne add tovább! három karrierista nő életét mutatja be, akiknek fontos a pénz, a jó hírnév, és az, hogy ne úgy kezeljék őket, mint akik csak arra valók, hogy gyereket neveljenek és vezessék a háztartást. Egy neves vállalatnál, a Truvivnál dolgoznak mindannyian, és amellett, hogy munkatársak, jó barátnők is.
Egy reggel a három nőnek azzal kell szembesülniük, hogy a vállalat vezérigazgatója meghalt. Bár rettentően sajnálják a volt főnöküket, mégis a rettegés veszi át a fő érzelmeket: Ki lesz az új vezérigazgató? Legnagyobb félelmük, hogy Ames Garett lesz, aki a nők körében nem éppen népszerű a viselkedése miatt.
Grace nemrég szült és nehezen viseli az állandó szoptatással járó kimerültséget, számára fontosabb, hogy a karrierje szárnyaljon, mégis mindent megtesz, hogy mindkét feladatban helytálljon. Bár a férje, amiben tud, segít neki, úgy dönt, hogy néha egy éjszakára kivesz egy szállodai szobát, hogy csak önmagával foglalkozzon. Ekkor fut össze a vállalat új munkatársával Katherine-el. Graceben felmerül a gyanú, hogy köze van Ames Garetthez, de ezt bizonyítani nem tudja – egyelőre.
Sloane a ranglétra egy magasabb fokán áll, de Ames a közvetlen főnöke, akivel nem mellesleg viszonyt folytatott évekkel ezelőtt. Mióta Katherine megjelent a munkahelyen, azóta figyeli őket árgus szemekkel. Úgy érzi, hogy a főnöke pontosan ugyanazt teszi a fiatal lánnyal, mint vele.
Ardie egyedül neveli fiát, amióta férje elhagyta őt egy másik nő miatt. Bár nem mutatja mégsem kezeli olyan könnyen a válást, de nem panaszkodik, nem erőlteti másra a saját baját. Ő az a típus, akinek soha nem voltak ezelőtt barátai, és inkább csak a csendes szemlélő szerepét viszi. Ames és ő kifejezetten gyűlölik egymást, de hogy miért, ezt csak ők ketten tudják, Ardie senkinek sem mondta el az okát, hogy miért nézik levegőnek egymást, amikor egy helyen tartózkodnak.

A történetben megjelenik egy negyedik nő is, Rosalita, aki szintén a cégnél dolgozik takarítóként. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg, hogy egyes nőknek milyen keményen kell dolgozniuk azért, hogy emberszámba vegyék, egyáltalán bárki is észrevegye, hogy ők is léteznek. Néha ehhez az kell, hogy meglásson olyan dolgokat, amit mások nem láthatnak. Leginkább éjszaka dolgozik, amikor az épület üres, de alkalmanként még tartózkodnak a sötét irodákban. És Rosalita mindent lát.

Ezt a négy nőt sokkal több szál köti össze, mint azt eleinte gondolnánk. Nem csak munkatársak ők, hanem barátok is, ami olykor előnyt, olykor hátrányt is jelent. Mert a négy nőből, háromnak a karrierjük a legfontosabb és ők hárman nagyon nem szeretnék, ha Ames Garett lenne az új vezérigazgató.

Kifejezetten tetszett, ahogy a történet részekre lett bontva. Minden nő megkapta a maga fejezeteit és azok fokozatosan építkeztek, melyek közé rendőrségi kihallgatások és bírósági tárgyalások is vegyültek. Ezzel mindig egy kicsit közelebb kerülünk a megoldáshoz, mégsem annyira közel, hogy a feszültség ne tartson ki a könyv végéig.

Azt hihetnénk, hogy a Ne add tovább! csak nőknek íródott, hisz Baker őket helyezi előtérbe, és a történet során őket emeli ki, illetve minden nő szemszögéből írta meg a könyvet. A fejezetek mindig úgy íródnak, hogy mi, mi nők mennyire elvagyunk nyomva még most is a huszonegyedik században, amikor már végképp le kellene vetkőzni azt a hozzáállást, hogy a nők ne legyenek karrieristák. Mégis azt mondom, hogy a Ne add tovább! minden embernek íródott, akár férfi, akár nő az illető. A társadalmi elvárások, a morális kérdések, az időszerű problémák és azok megoldása, mind szerepet játszanak ebben a történetben.

Kiadó: Libri Könyvkiadó
Terjedelem: 508 oldal
Kiadás éve: 2020
Fordította: Frei-Kovács Judit

Fülszöveg:

Vajon mi történik, ha a nők szembeszállnak a férfiak uralta világgal?

Sloane, Ardie és Grace évek óta a Truviv nagyvállalatnál dolgozik jogászként. A vezérigazgató hirtelen halála után úgy tűnik, hogy a főnökük, Ames veszi át az egész cég irányítását. Mindannyiuknak más a kapcsolata a férfival, akiről mindig is sok pletyka keringett amiatt, ahogyan a nőkkel bánik.

Ezeket a szóbeszédeket sokáig a szőnyeg alá söpörték, s elhallgatták azok előtt, akik döntési helyzetben voltak. Amikor azonban Ames kikezd az egyik új munkatársukkal, úgy határoznak, betelt a pohár, és nem hagyják annyiban a dolgot.

Mindez tragikus események láncolatát indítja el az irodában: pusztító hazugságokra és titkokra derül fény, és egyáltalán nincs garancia arra, hogy a lavina azt sodorja magával, aki arra rászolgált…

*

A Ne add tovább! provokatív, felkavaró és bátor thriller arról, hogy a nőknek milyen lehetetlen csapdahelyzetekkel kell nap mint nap szembenézniük otthon és a munkahelyükön egyaránt – csak azért, mert nők.