Könyv,  Libri Kiadó

Herendi Kata-Szabó Eszter Judit: 20 Önismereti kérdés és válasz

Herendi Kata-Szabó Eszter Judit: 20 Önismereti kérdés és válasz

Herendi Kata-Szabó Eszter Judit: 20 Önismereti kérdés és válasz

Ez az első olyan könyvem, ami az önismeretről szól, ami önsegítő. Valami oknál fogva szkeptikus vagyok velük szemben, mert úgy gondolom, hogy a problémáinkat nekünk magunknak kell megoldani, és nem egy könyvre hagyatkozni. Azonban a 20 Önismereti kérdés és válasz felkeltette a kíváncsiságomat, mert belelapozva olyan kérdéseket találtam benne, ami engem is foglalkoztat, még akkor is, ha nem vagyok hajlandó beismerni önmagamnak. És a legjobb, hogy nem csak válaszokat találtam benne, hanem gyakorlatokat is, ami számomra a legjobb és legmeggyőzőbbnek sikerült. Ugyanis, nem a könyv akarja megmondani nekem, hogy mit tegyek, hanem rávezet arra, hogy számomra mi a legjobb döntés. A döntés, amit én hozok meg.

Nos, azt kell mondanom, hogy ez a könyv lesz az, amit évente többször elő fogok venni és fellapozni bizonyos fejezeteit, hogy felrázzon és segítsen megtalálni a helyes megoldást, ugyanis én hajlamos vagyok minden helyzetkor, feladatkor szorongani. Nálam a „mi van, ha” kezdetű mondat állandó és ebből kifolyólag, az önbizalmam a béka segge alatt van – sajnos. De jött egy olyan feladat a könyvben, hogy írjak egy levelet magamnak, egy olyan ember szemszögéből, aki nagyon közel áll hozzám, aki ismeri minden tulajdonságomat, aki őszinte hozzám és nem fél az arcomba mondani azokat a pozitív tulajdonságaim (természetesen a negatívat is, de hiszem, hogy ez mindenképpen szükséges) amiket én nem hiszek el magamról. Belekezdtem a levélbe, próbáltam az ő fejével gondolkodni, és leírni mindazt, amit az elmúlt évek alatt már nagyon sokszor elmondott. És tudjátok mit? Bevált! Ne értsetek félre, ez nem egoizmus, csupán leírva látni, és egy-egy mondatot újra olvasni, értelmezni, teljesen más. Van idő arra, hogy az ember megeméssze, és minél többször olvassa, annál jobb kedve lesz, ettől pedig az önbizalom is növekedik. Legalábbis nálam így történt.

A másik fejezet, ami számomra nagy segítség volt a Határok. Hol húzzam meg a határaimat, vagy akár mások határait felém? Ez számomra mindig nehéz dolog volt, és nem állítom, hogy ezután egyszerű lesz, de a könyv által tanácsolt gyakorlatot mindenképpen kifogom próbálni. Valami oknál fogva az emberek úgy érzik, hogy én vagyok a lelki szemetesládájuk és minden negatív dolgukat rám rakják. Én vallom azt, hogy, ha bármi problémám van, akkor első körben magam próbálom megoldani, és nem húzok le másokat velük, mert a negatív energia sokkal ragadósabb a mai világban, mint a pozitív – ismét sajnos. Sőt, ha néha-néha eljutok arra a szintre, hogy kibeszélem, akkor egyszerűen újraélem az egészet, és ennek semmi értelmét nem látom – ez valahol önkínzás. Viszont vannak olyan ismerőseim, akiknek lételemük a panaszkodás, és nem mindig tudok nemet mondani, amikor előtör belőlük a vulkán. Igen, tudom, hogy szólnom kellene, de megbántani sem akarom a másikat, ez egy újabb bizonyíték arra, hogy néha mennyire határozatlan és gyenge tudok lenni. És egy újabb érdekesség: miközben írom ezt, úgy jönnek elő azok a dolgok, amiken dolgoznom kell, amin változtatnom kell. Szóval újabb plusz pont a könyvnek.

Egy másik gyakorlat, amit kipróbáltam (nem csak ezeket, de ezek számítottak nekem a legtöbbet) a Halogatás. Mint kiderült (persze tudtam, de azért nehéz beismerni még magamnak is) én az aggódó típusba tartozom.

„Tart a változástól, az újdonságtól ás a hibázás lehetőségétől is; nem bízik a képességeiben. Leginkább azért odázgat, hogy elkerülje az esetleges sikertelenségből fakadó kudarcot.”

Hahh, mintha csak rólam mintázták volna ezt a mondatot, sőt, ez mellé a mondat mellé, oda lehetne írni a nevem is zárójelben. Na de, jött a gyakorlat, hogy haladjak visszafelé. Képzeljem el, hogy egy évvel később van, és úgy osszam fel a feladataim. Tudjátok mi történt? Először semmi… ugyanúgy bennem volt a szorongás, aztán elkezdtem magamba mantrázni, hogy ezt most csak magamnak csinálom, és már rég megvolt a határidő, már leadtam, és nem ez miatt teszem, amit teszek. És láss csodát, a nagy gombóc a gyomromban kezdet egyre kisebb lenni és már nem éreztem az állandó feszültséget. Nem múlt még el teljesen, nyilván még sokat kell gyakorolnom, és nem átesni a ló másik oldalára, de tényleg sokkal-sokkal kevésbé éreztem a nyomást magamban.

Nem állítom, hogy mostantól minden önsegítő könyvet megveszek, de abszolút nem bántam meg, hogy a 20 Önismereti kérdés és válasz a kezembe került. Egyelőre megtettem az első lépést, és hiszem, hogy ez számomra hatalmas dolog. Most azon leszek, hogy ennek a könyvnek a gyakorlati részein apránként végigmegyek és megpróbálok mindent beilleszteni a mindennapi életembe és tennivalómba.

Tényleg csak ajánlani tudom, mert higgyétek el, én borzasztóan szkeptikus voltam az ilyen, és ehhez hasonló könyvekkel kapcsolatban, de kimozdultam a komfortzónámból, kiléptem a dobozomból, tettem egy lépést egy olyan irányban, ami számomra eddig idegen volt.

Herendi Kata-Szabó Eszter Judit: 20 Önismereti kérdés és válasz
Kiadó: Libri Kiadó/Bookline
Terjedelem: 244 oldal
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

Az élet természetes része, hogy vannak problémáink, elakadásaink, amelyekre folyamatosan keressük a megoldást. Aranyszabály, hogy bármilyen nehézségről legyen szó, az első lépés, ha jobban értjük és ismerjük önmagunkat. Ha tisztában vagyunk az erősségeinkkel, a félelmeinkkel és a vágyainkkal, teljesebb, harmonikusabb, jobb életet élhetünk. A Pszichoforyou online magazin szerzői ebben a könyvben húsz alapvető téma köré csoportosítják a legfontosabb önismereti gondolatokat, hogy azok kapaszkodóként szolgáljanak az önismeret útján. A közérthetően, mély empátiával bemutatott pszichológiai elméletek és a gyakorlati feladatok számos aha élményt és felismerést tartogatnak. Egy jó pszichológushoz hasonlóan, ez a könyv sem kész megoldásokat kínál, hanem teret és lehetőséget teremt, hogy ki-ki a saját ritmusában, a saját tapasztalásai és felismerései mentén kerüljön közelebb a saját válaszaihoz. A kötet végére így átfogó képet kapunk a saját személyiségünkről, betekintést nyerünk a legizgalmasabb pszichológiai trendekbe is, és bátorságra tehetünk szert, hogy továbbhaladjunk az önismeret útján.

BIZALOM Hogyan tanulhatok meg újra bízni másokban?
DÖNTÉS Hogyan hozhatok jó döntést?
ÉRZELMEK Hogyan kezelhetem jobban az érzelmeimet?
FELADÁS Honnan tudjam, mikor érdemes továbblépni?
HALOGATÁS Miért olyan nehéz elkezdeni vagy éppen befejezni valamit?
HATÁROK Hogyan óvhatom a határaimat?
JÁTSZMÁK Hogyan kerülhetem el a játszmákat?
KAPCSOLATOK Miért nehéz másokhoz kapcsolódni?
KUDARC Hogyan kezeljem a kudarcokat?
MEGBOCSÁTÁS Mit jelent valójában a megbocsátás?
ÖNBIZALOM Miért nincs önbizalmam?
ÖNSORSRONTÁS Miért nem jutok egyről a kettőre?
ÖNSZERETET Miért nem tudom szeretni magam?
ŐSZINTESÉG Miért olyan nehéz őszintének lenni?
PERFEKCIONIZMUS Miért hajszolom a tökéletességet?
PIHENÉS Miért nem tudok pihenni?
RÁGÓDÁS Miért nem tudom elengedni a múltat?
SZÉGYEN Miért szégyellem magam (mások helyett)?
SZENVEDÉS Miért nem tudom jól érezni magam?
VÁLTOZÁS Mi segít a változásban?