Robert Bryndza: Hidegvér (Erika Foster nyomoz 5.)

Robert Bryndza: Hidegvér (Erika Foster nyomoz 5.)

Robert Bryndza: Hidegvér

Erika Fosterrel érdekesen indult a kapcsolatom, mivel nem az első résszel indítottam, hanem egyből az ötödik részre ugrottam és a Hidegvérrel kezdtem. Ez a könyv önállóan is megállja a helyét, mert nem egy régi ügy folytatását kaptam, hanem egy teljesen új nyomozásba cseppentem. Mégis azt kell mondanom, hogy érdemes lett volna az első résszel indítanom, mert azért, csak mozgatja a fantáziám, hogy a szereplők magánéletében voltaképpen, mi is történt? Apró megjegyzésekből, visszautalásokból természetesen ki lehet következtetni, de azért négy könyvnyi anyagot nem lehet belesűríteni egybe, csak azért, hogy mindent megismerjünk. Szóval, én mindenképpen azt javaslom, hogy szépen sorban haladjatok ezzel a jó kis krimi/thriller sorozattal.
Ha időm engedte volna, egy szempillantás alatt kivégzem a Hidegvér című könyvet, ugyanis a könnyed hangvételnek, a nem túl bonyolításnak köszönhetően gyorsan lehet vele haladni, és ami lényeges, hogy kifejezetten izgalmas „játszma” tárult elém. A cím tökéletes lett, mert az az elkövetési módszer, ami a szemem előtt pörgött olvasás közben, na, ahhoz tökéletes Hidegvér szükségeltetik.

Robert Bryndza egy kegyetlen szörnyet teremtett ebben a történetben, aki úgy érzi, hogy bármit megtehet, aki mindenki felett áll és nem foglalkozik a tettei súlyával. Csakhogy ez a szörny egy ártatlan lélek volt, akinek legfőbb vágya csupán annyi volt, hogy saját lábra állhasson. Akkor hogyan vált belőle egy megrögzött gyilkos? A válasz: manipuláció. Bryndza erős hangsúlyt fektetett erre a témára: hogyan lehet egy embert olyannyira befolyásolni, hogy az elhiggye minden, amit tesz természetes. Erika Foster és társa, Moss erre próbál fény deríteni és elkapni a szörnyet.

A Temze egy bőröndöt mos a partra, amelyben egy férfit találnak, akit brutálisan megcsonkítottak. Az áldozat arca olyannyira szét van verve, hogy képtelenség azonosítani. Próbálnak ujjlenyomatot venni, bárhonnan kinyerni DNS-t, hogy megtudják, ki lehet az áldozat, de ez nem könnyű, mert a test jó pár hete a vízben volt. Amit biztosan tudnak, hogy az áldozat drogfutárként dolgozhatott, ugyanis a gyomrában rengeteg apró csomagot találnak, amiben kábítószer volt. Hogy éppen ki akarta vinni a csomagokat az országból, vagy nem sokkal a halála előtt érkezett az országba, hogy itt terítse az árut, nem tudni. Újabb bőrönd kerül elő, amelyben egy fiatal lányt találnak, szintén megcsonkítva és összetörve. Foster és Moss beleveti magát a nyomozásba, de úgy tűnik sokkal több van a gyilkosságok mögött, mint azt elsőre feltételezték. A nyomozónő magánélete romokban, mindehhez még társul egy árulás is az egyik kolléga részéről, amelynek folyományaként Foster több hétre kiesik a munkából. Miközben Szlovákiában lábadozik, a gyilkos nem tétlenkedik és újabb bőröndök kerülnek elő.

Nina az érettségi után munkába áll és egy étterembe kezd dolgozni. Itt ismeri meg Max-et, akibe szinte azonnal beleszeret, de a férfi észre sem veszi őt. Egy nap, amikor a lány éppen hazafelé tart az anyja kocsijával, észreveszi Max-et, aki roppant gyanúsan viselkedik, Max is meglátja Ninát és más lehetőséget nem látva beszáll a lány mellé. Nina és Max kapcsolata így indul, egy totális véletlennek köszönhetően. A kapcsolatuk azonban egyre mélyebb, és egyre sötétebb lesz. Max úgy gondolja, hogy a világon mindenki ellene van, ezért neki meg kell mutatnia, hogy nem kezelhetik őt úgy, mint egy féreg. Ragaszkodik Ninához, mégis úgy bánik vele, mintha a szolgája lenne. Nina borasztó dolgokat tapasztal meg a férfi mellett, aki nem tart attól, hogy kezet emeljen rá, vagy bezárja őt a lakásba. De a legszörnyűbb az, hogy rájön, a férfi nem retten meg a gyilkolástól, és elvárja Ninától, hogy mindebbe segítsen neki. Max pénzt akar és szabadságot, Nina a férfit akarja és annak szerelmét. Aztán eljön egy pont, amikor a lány rájön arra, hogy a Maxnek nagyobb szüksége van rá, mint Ninának a férfire, és ekkor minden megváltozik… Ide már Hidegvér kell.

Mi a kapcsolat, az összefüggés? Hány gyilkos van és mi a szándék? Kegyetlen és brutális gyilkosságok. Áldozatok, akiknek eleinte úgy tűnik nincs közük egymáshoz.
A Hidegvér egy nagyon pörgős és feszültségekkel teli thriller, ami folyamatosan fenntartja az olvasó figyelmét.
Szeretném megismerni Erika Fostert, és ezek után biztos, hogy beszerzem a többi könyvet is.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimi és thriller zsánert, és nem retten meg a komor atmoszférájú könyvektől. Ha ilyen témákban olvasol, akkor ez biztos, hogy a te sorozatod lesz.

Kiadó: Libri Kiadó
Terjedelem: 436 oldal
Megjelenési év: 2020
Fordította: Sziklai István

Fülszöveg:

Megcsonkított fiatalember testét rejtő, viharvert bőröndöt sodor a víz a Temze partjára. Erika Foster nyomozót sokkolja a látvány. Dolgozott már borzalmas ügyeken, de ilyet még sosem látott pályafutása során.

Erika és csapata munkához lát, és sikerül összekötniük az ügyet egy másik áldozatéval – két héttel korábban egy hasonló bőröndben fiatal nő hullája került elő.

A nyomozó hamar rájön, hogy olyan sorozatgyilkossal van dolga, aki máris a következő dobására készül. Ám alig talál használható nyomot, s eközben őt is brutális támadás éri.

Persze Erikát semmi sem állíthatja meg. A holttestek száma egyre nő, továbbá kollégája, Marsh parancsnok ikerlányait elrabolják, így a tét minden eddiginél nagyobb.

Meg tudja-e menteni a két ártatlan gyermeket, mielőtt még késő lesz? Kezd kifutni az időből, és ekkor újabb felkavaró felfedezést tesz…

Lehet, hogy nem csak egy gyilkos van?

A bejegyzés kategóriája: Könyv, Libri Kiadó
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.