Helikon Kiadó,  Könyv

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

Rejtő Jenő könyvei egyre népszerűbbek a fiatalabb generáció körében, ami nem meglepő, mivel a humor és a sajátos irónia nála garantált, és ez alól a Vesztegzár a Grand Hotelben sem kivétel. Sokak számára volt régen is hatalmas kedvenc, holott tiltólistára is került az állítólagos giccsessége miatt. Annak idején a szüleim így is olvasták, naná, ha valami tilos, azt annál jobban akarja mindenki. Mára az író regényei a magyarok favoritja lett. És, ha már 2020-ban mi is „vesztegzár” alá kerültünk, akkor mi mást olvashatnánk, mint a Vesztegzár a Grand Hotelben-t. Nagyon is aktuális ez a kötet minden tekintetben, természetesen nem megyek bele az összeesküvés elméletekbe, mert azzal csak lelőném a csattanót, ami higgyétek el, nagyot üt.
És, hogy mit nyújt ez a könyv? Amellett, hogy kacifántos bűnügyet tár fel, egy egész estés kikapcsolódást, lazítást és sok-sok nevetést. A párbeszédek zseniálisak, főleg az ablakon besurranó férfi, Félix viszi a pálmát, akinek olyan a dumája, hogy az olvasó nem bírja ki röhögés nélkül.

„Ki az a Martin, akivel összetévesztik?!
Most aztán öltözni! Szédelgett az éhségtől. Gyorsan lerúgta a papucsot.
– Mártiin!!
Nem hagyja abba.
– Na!!
– Itt vagy még?
– Már nem! De minden pillanatban visszajöhetek!”

Borzasztóan tetszik az igényessége, a kifinomultsága, és van benne egyfajta báj, ahogy „káromkodnak”, szitkozódnak, mégsem megy át vulgárisba, megmarad a letisztultság vonalán és mindvégig tartja ezt a szintet.

A történet kezdetén egy fiatal nő, Maud visszamegy szobájába, ahol egy pizsamás férfit talál, akit soha ezelőtt nem látott még. Bár szeretné, hogy eltűnjön, de nem kockáztathatja hírnevét, hogy bárki meglássa, amint egy idegen hagyja el szobáját ilyen öltözetben. Ahogy a férfinek, úgy a nőnek is vannak titkai, amiket nem fedhet fel, ami végzetes lehet rá nézve.
Az idegennek nincs más választása, minthogy a szobában maradjon – éhesen, pizsamában –, és kivárja a megfelelő időt a távozásra. Eközben a szobába újabb emberek érkeznek, ami miatt kénytelen különböző kényelmetlen helyekre bújnia, viszont ez lehetőséget ad neki arra, hogy bizonyos információk birtokába jusson.
Elder főfelügyelő például figyelmezteti Maudot, hogy egy bizonyos Jávai Rém tartózkodik a hotelben, akinek a bűnlajstroma igencsak hosszú és választékos. Megérkezik Sergius herceg is, aki olyan helyzetbe hozza a nőt – tudtán kívül –, amivel az ágy alatt bújó férfi nagy előnyre tesz szert. És akkor még nem is beszéltem a teniszcipős férfiről, aki úgy osont a szobába, mint egy tolvaj. Miután Félix kiszabadul „börtönéből” hajtóvadászatra indul, hogy végre normális ruhát szerezzen magának és valamilyen ételhez jusson. Főszereplőnk rengeteg komikus helyzetbe kerül, ami nekünk olvasóknak nagyon is kedvez, mert a nevetőizmainkat megdolgoztatja. Legyen elég annyi, hogy talál pár olyan ruhadarabot, amivel nemhogy nem sikerül neki elvegyülni, inkább még jobban magára vonja a figyelmet, például az orvosi köpeny, ami miatt kénytelen doktornak kiadni magát, vagy a hittérítő öltözete. A lényeg, hogy Félixnek mindig sikerül kivágnia magát szorult helyzetéből, csak kissé kínosak a szituációk – de, ahogy fent említettem, ez nekünk csak jó.

A Grand Hotel vesztegzár alá kerül, ugyanis egy vendég valahogy elkapta a bubópestist, ezért három hétre, minden vendéget és idelátogatót, elzárnak, hogy a fertőzés ne kerüljön ki. (Ugye milyen ismerős?) Ha mindez nem lenne elég, még egy gyilkosságot is bezsebel a Grand Hotel. Valaki, érthetetlen okokból megölte Ranke doktort. Megjelenik a kapitány is a csapatával, hogy kiderítsék, mi történt valójában, azonban az ügy egyre jobban bonyolódik, így a kapitány felkéri Elder főfelügyelőt, hogy segítsen neki. Bár Elder nem ez miatt tartózkodik a hotelben, szíves-örömest részt vesz a nyomozásban, így kerülve egyre közelebb a saját ügye megoldásához.

A Vesztegzár a Grand Hotelben egy igazán lebilincselő regény, ami elemi humorral szórakoztatja olvasóit. Kocsmáros Pál rajzai egy plusz élményt adnak a könyvnek, ami miatt még viccesebbek az egyes karakterek és történések.

Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben
Rengeteg kalamajka, sok-sok gyanúsított, akik szinte egytől egyig bűnösnek kiáltják magukat, ebből kifolyólag nem könnyítik meg a rendőrök munkáját.
Könnyedsége és terjedelme miatt, hamar a végén találja magát az olvasó, hogy aztán egy újabb Rejtő könyvet vehessen a kezei közé, hogy pár órára elmenekülhessen a valóságból.

Kiadó: Libri csoport, Helikon Kiadó
Terjedelem: 250 oldal
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

A Rejtő-regények világában járatos olvasók tudják, hogy a szerző előszeretettel öltözteti álruhába hőseit. A Vesztegzár a Grand Hotelben szereplőinek jó része is inkognitóban, álnév mögé és/vagy álruhába bújva vesz részt ebben az izgalmas és mulatságos trópusi kalandban. A főhőst, Van der Gullen Félixet azonban nemcsak káprázatos alkalmi öltözékei – pizsama s hozzá fejfedőként selyem lámpaernyő, pepita kabáthoz nadrágként viselt lepedő – miatt zárjuk a szívünkbe, hiszen a fiatalember mindent megtesz, hogy megmentsen a börtöntől egy csinos, ifjú hölgyet, s leleplezze a Grand Hotelben (természetesen álnéven) megbúvó veszélyes bűnözőt. Hogy ennek a derék ifjúnak mindezen hőstettek közepette hogyan sikerül elnyernie a „Jáva Réme” címet is? Nos, a regény végén erre a kérdésre is választ kapunk Elder főfelügyelőtől, a bennszülött királyok (és díszműárusok) szóra bírásának specialistájától.