Agave Könyvek,  Könyv

Samantha Downing: Ő kezdte

Samantha Downing: Ő kezdte

Samantha Downing: Ő kezdte

Egy dráma igazi receptje, ha „összezárunk” egy olyan családot, akik nem igazán szívlelik egymást – és még finoman fogalmaztam. Mi jó sülhet ki abból, ha három testvér – akik eddig, csak akkor találkoztak, ha nagyon muszáj volt –, elindul egy több napos közös utazásra egy kisbusszal? Semmi jó! Ezt garantálom. Intrika, árulás, sötét titkok. És természetesen a középpontban a pénz áll, mert, mi más motiválhatna jobban bárkit is, főleg, ha anyagi problémákkal küzdő emberekről van szó. A kérdés pedig az: tényleg Ő kezdte?

Samantha Downing első regénye, az Elbűvölő feleségem nálam hatalmas meglepetést okozott. Elképesztő koncepció egy férjről és feleségről, akiknek a hobbijuk a gyilkolás. Őszintén, kinek a fantáziáját nem indította be ez a sztori? Az enyémet mindenképpen. Ezért is vártam nagyon az Ő kezdte című könyvét, ami pár hete jelent meg, és máris a sikerlisták élén van. Sajnálom, hogy nekem mégsem lett az, sajnálom, hogy a várt katarzis, számomra elmaradt. Nem, nem állítom, hogy a történet rossz, de nem is hozta azt a szintet, mint az Elbűvölő feleségem.  Vártam a döbbenetet, a hatalmas csavart, és persze a botrányt. Sajnos nem jöttek. Voltak olyan szálak, amiket nem igazán értettem, hogy miért rakta bele az írónő, mert egyszerűen nem vezetett sehova, elsikkadtak, vagy annyira nem volt lényegesek, hogy inkább annyiban hagyta. Gondolok például a cigarettára, vagy a szereplők jelenlegi cselekedeteire, a nagypapa és nagymama múltjára. Mert az írónő megvillantott több mozzanatot is, de nem kaptam választ arra, hogy mit, miért tettek, mi volt a motivációjuk. A múlt és a jelen egyes részei befejezetlenek maradtak. Kicsit olyan érzésem volt, mintha az Ő kezdte, egy bevezető kötet lenne. Egy felvezető a következő regényhez, és csak apró dolgokat tudhatunk meg, hogy majd a második részben még nagyobbat üssön.
A végkifejlet kifejezetten jól sikerült, olyan igazi “Downing-osra”. Sokan megfognak döbbenni ezen az irányon, és biztos vagyok benne, hogy sokan csak kapkodni fogják a fejüket, hogy „ezt most miért”? Én is így tettem, de ez számomra tényleg egy pozitív megoldás lett, és abszolút ki vagyok békülve vele. Nem mindennapi, az mát biztos! Szintén a történet mellett szól az is, hogy egyáltalán nem lehetett tudni, ki lesz a hunyó, kivel kell számolnunk, mint megrögzött szociopata. Végül is, mindannyian azok voltak, de, ahogy a könyv elején is ott van, egy „hősnek” mindig lennie kell. Amit még mindenképpen meg kell említenem pozitívumként, az a karakterek kedvelhetősége. Mindegyik szörnyű egyéniség, tele olyan jellemhibákkal, amelyek szinte mindnyájunkban ott lapulnak, csak valaki elnyomja, mert szégyelli, van, aki utat enged neki. Imádtam ez miatt a szereplőket, pontosan azért, mert annyira emberiek voltak, olyan esendőek, és teljesen kétségbeesettek.
A manipuláció nagymesterei, akik a Rizikó társasjátékon nőttek fel, és az ott tanult stratégiájukat a való életben is bevetették. Igazi csemege az olyan olvasónak, (mint én is) akik szeretik, ha a szereplőket nem kell kedvelni, sőt, egyenesen utálni kell őket, mert úgy biztosan számíthatnak egy extrém befejezésre.
És persze ott vannak azok a megállok is, amelyeket Samantha Downing olyan hitelesen, részletesen ábrázolt, hogy az olvasó szinte maga előtt látja őket: Bonnie és Clyde ámokfutását, vagy a Cadillac Ranch, ahol a félig eltemetett autók sorakoznak, és minden turista egy-egy graffitivel jelzi, hogy valaha ott járt. Az Ördög kötele, amely kicsit visszavezeti az olvasót a tizenkilencedik századba. A Buffalo Burger, avagy a bivalyburger, amitől a koleszterinszintem az egekbe szökött. És ez csak pár megálló a sok közül.

 

Három testvér elindul egy hosszú kirándulásra, több államot bejárva, amelyet húsz évvel ezelőtt egyszer már végigjártak. Mostani útjukra nem azért indultak el, mert annyira vágytak a közös nyaralásra, csupán azért, mert nagyapjuk végrendelete ezt a kritériumot adta meg. Minden helyet, amit annak idején meglátogattak, most újra végig kell barangolniuk, majd az út végén minden testvér megkapja a maga örökségét. Húsz évvel ezelőtt még mindannyian gyerekek voltak és nagyapjuk volt az egyetlen felnőtt, aki azért vitte őket magával, hogy a szülők kettesben maradhassanak és helyrehozzák megromlott házasságukat. Azonban az egyik testvér tud valamit a nagyapjukról, valami borzalmasat, ami bosszúért kiált, és nem áll meg, amíg nem bünteti meg őt a tetteiért.
Most a három testvér közül, ketten a párjukat hozták magukkal, akik hamarosan úgy gondolják majd, hogy ennél az útnál a pokol is jobb lehet.
Alabama, Louisiana, Arkansas, Missouri és még sok más államon keresztül haladnak át, és állnak meg, hogy a gyerekkori látnivalókat most újra végigvegyék. Habár, már gyermekként sem élvezték ezeket a híres helyeket, most kifejezetten gyűlölik azokat. Az egymás iránti közös ellenszenv így is megbolygatja a világukat, de most még egy kísérőt is kapnak. Egy fekete Pick-up többször felbukkan különböző helyszínek során, és nem könnyíti meg haladásukat. Kiszakadt gumi, ellopott indítórelé, így nem egyszerű eljutni a célhoz.
Beth Morigan, a történet mesélőjének nem csak a pénz a lényeg, számára ez az út sokkal fontosabb, mint azt bárki is gondolná. A kirándulás végén egy olyan meglepetésre számít, amit, már húsz éve vár és, amire mindennél jobban vágyik. De nem csak egy titka van, és nem csak neki vannak titkai. A kisbuszban ülők közül senki sem ártatlan, és senki sem az, akinek mondja magát.

A múlt és jelen összekapcsolásának köszönhetően sok dologra fény derül, mégis a könyv letétele után több kérdésem is maradt. Mi történt az egyes szereplők házasságában? Miért kellett egymással játszadozni? A nagymama és nagypapa múltja, és még sorolhatnám.

Egy család, akiknek az ármánykodás és a manipuláció az életük része. Beth, Portia és Eddie története, nem egy átlagos testvérhármas anekdotája. Ők a gyűlöletüket húsz éven keresztül cipelték, és most arra várnak, hogy revansot vegyenek. Mindenkinek megvan a maga stratégiája, a kérdés az, kinek van a legjobb szövetségese? Kinek, mi lesz a következő lépése, és kinek, mi a titkos küldetése?

Beleolvasó: Samantha Downing: Ő kezdte

Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 352
Fordító: Bosnyák Edit
Megjelenés éve: 2020

Fülszöveg:

Beth, Portia és Eddie Morgan évek óta nem találkoztak egymással, amire jó okuk volt. De amikor jómódú nagyapjuk meghal, és a végrendeletében egy titokzatos, furcsa utolsó kívánság teljesítéséhez köti a több millió dolláros örökségét, a testvérek és házastársaik kénytelenek összejönni egy autós kirándulásra, amelynek során átszelik az országot.

A közös családi program azonban néha kimerítő. Mindenki számára.

Sőt még kimerítőbb akkor, ha mindannyian súlyos titkokat őriznek, miközben igyekeznek megfeledkezni egy emlékről, egy eltűnt személyről és a bosszúról. Arról a fekete autóban ülő férfiról nem is beszélve, aki már napok óta kitartóan követi őket. De említhetnénk még azt is, hogy legalább az egyikük potenciális gyilkos, a csomagtartóban pedig egy hulla lapul.

Ám a pénz komoly motivációs erő. Mindenki számára.

Samantha Downing az Elbűvölő feleségem című nemzetközi bestseller után – amelyből Nicole Kidman produkciós cége már készíti az adaptációt – újabb sikervárományos thrillerrel jelentkezik, aminek könnyed stílusa és elegáns humora csupán a felszín. A mélyben rejtőző összetett rétegek nemcsak napjaink Amerikáját ábrázolják rendkívül hitelesen, de az emberi természetről is élénk, valósághű képet adnak.

A könyvről mondták:

“Kiváló azoknak, akik szeretik a Gyilkos elméket, a szabadidejükben az intrikákat elemezgetik, és rendkívül elcseszett családjuk van.”
Betches

“Elmés és ravasz történet kapzsiságról, hazugságról és árulásról. A szereplők kivétel nélkül bűnrészesek, a befejezés lélegzetelállító.”
Mary Kubica

“Miután az ember elkezdi, nem akarja abbahagyni. Sötét, fordulatos, eredeti, és olyan erős függőséget okoz, hogy előre figyelmeztetni kellett volna az olvasókat.”
Alice Feeney

“Nagyszerű a hangvétele és a felépítése. Samantha Downing káprázatos kockázatot vállal ebben a rendkívül lebilincselő és végtelenül meglepő, pokoli autós kirándulásban. A testvérek közötti versengés a maximumra csavarva. Sötét, megdöbbentő és fordulatos. Képtelen voltam letenni.”
Hank Phillippi Ryan

“Az Ő kezdte egy sötét és fordulatos autós kirándulás a pokolba egy olyan családdal, amelyiknek senki sem szeretne a szomszédja lenni. Még sohasem olvastam ehhez hasonlót!”
Mark Edwards