Susanna Clarke: Piranesi

Susanna Clarke: Piranesi

Susanna Clarke első regénye A hollókirály nemzetközi bestseller volt, mely kis hazánkban is hatalmas népszerűségnek örvendett, majd tizenöt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülessen a második könyve a Piranesi, de úgy hiszem megérte várni rá, mert ez mindenképpen egy makulátlan remekmű.
Clarke könyvében és annak címében, nagy valószínűség szerint Giovanni Battista Piranesi előtt tiszteleg, aki híres volt egyedi technikájáról és metszeteiről, ezen jelképek pedig állandó részei ennek az irodalmi gyöngyszemnek.

Ez a vékony könyvecske tele van eleganciával, amely ötvöződik a sötétség erejével, mégis egyfajta impozáns látványvilágot tár az olvasó elé. Az írónő egy alternatív valóság típusú közeget teremtett, melyben egy elbűvölő kis ember él, akinek legnagyobb erénye a tanulás, a felfedezés iránti szenvedélye, és az a megfoghatatlan ártatlanság, amely körbelengi őt a történet során. A Piranesi pontosan az a kötet, ami visz magával, hagyni kell, hogy elmerüljünk ezekben a szédítő jelenségekben, ne akarjuk megfejteni a rejtélyeket, mert azok idővel felfedik magukat, egyszerűen csak sodródjunk Piranesivel együtt.

Nehéz róla úgy írnom, hogy ne törjem meg a varázsát és ne áruljak el többet, mint amennyi szükséges.

Eleinte megrettentem ezektől a fura, naplószerű bejegyzésektől és nem pontosan értettem hová akar kilyukadni az írónő, de ahogy fent is említettem: rájöttem, nem szabad rágörcsölnöm, mert ez mind szépen körbeér, és megkapom a lényegi tartalmát, azokat a finom mozzanatokat, amelyek egyfajta esszenciái a Piranesinek

Piranesi egy másik világ gyermeke, egy különleges Ház lakója. Csodálatos Termekben, Csarnokokban vezet az útja és nincs más társasága, mint a madarak. Ezt, ő cseppet sem bánja, hisz célja az, hogy minél többet térképezzen fel ezekből a Termekből, Csarnokokból, melyeket aztán egy naplóba jegyez le sajátos formában, egyedi címekkel. A Madarak bölcsessége nagy segítséget ad Piranesinek, általuk több élelemre tesz szert. A Terem legalsó szintje tele van halakkal, rákokkal és hínárokkal, amelyek a mindennapjaihoz elengedhetetlenek.
Nekünk olvasóknak úgy tűnhet, hogy Piranesi borzasztó magányos lehet, de ez nem így van, amellett, hogy néha vendégei az Albatroszok, van még egy ember, akit ő csak úgy nevez a Másik, és akivel hetente kétszer találkozik, hogy megbeszéljék egymással az aktuális felfedezésüket. A Másik is tudós, öregebb nála, és leginkább a racionalitás terepén marad, és magát a tudást hajszolja – azt a tudást, amely egyszer talán mindenkié volt –, hogy aztán birtokában legyen a halhatatlanságnak, a láthatatlanságnak és számtalan olyan ismeretnek, ami Piranesit cseppet sem érdekli. Ő úgy hiszi, hogy tizenöten vannak ebben a világban: tizenhárom halott, akiknek csontjait szépen elrendezte, és minden alkalommal ételt is vizet visz az oltárukhoz, ezzel leróva a tiszteletét előttük. Imádja a Csarnokokban lévő Szobrokat, akikkel nem csak kommunikál, hanem megnyugvást, békét és erőt kap tőlük a mindennapokban. Ismer minden létező helyet, bejárta már ezt a hátborzongató, mégis varázslatos helyet.
A Másik egyfajta közönyös arroganciával viszonyul Piranesihez, mégis rengeteg ajándékot ad neki: hálózsák, horgászháló, új cipő, étel, multivitamin. Piranesi nem érti, hogy lehet az, hogy a Másik mindig makulátlan ruházatban jelenik meg, amíg neki, csak lyukas ruhái vannak. Mindezen, nem irigységből gondolkodik, mert ő tényleg a kedvesség és a jóság mintaképe, úgyhogy töprengései során arra a következtetésre jut, hogy a Másik nem tud magáról úgy gondoskodni, ahogy Piranesi, ezért, a ház a Másikat olyan dolgokkal jutalmazza, amelyek által életben maradhat.
Egy találkozásuk alkalmával az idősebb tudós elárulja neki, hogy Piranesi, bizonyos időnként elfelejt dolgokat, amit neki újra és újra el kell mondania. Ezt, a fiatalabb férfi nem érti, Ő biztos abban, hogy semmit sem felejt el, hisz mindent lejegyez a naplójában. Ezzel kapcsolatban egyre több dologra derül fény, majd a történet során megjelenik a Tizenhatodik személy is, akivel Piranesi nagyon szeretne találkozni, azonban a Másik megtiltja számára ezt. Az indoka: ha beszél vele, azt kockáztatja, hogy eszét veszíti és a teljes téboly vár majd rá.
Piranesi nem tudja, mit gondoljon, szeretne hinni a Másiknak, mégis képtelen elhinni, hogy a Tizenhatodik ilyen gonosz lenne, egyáltalán létezhet-e bármilyen gonoszság. Aztán a kezébe akadnak a régi naplók…

A könyv harmonikusan indul, ahol gyönyörködhetünk egy olyan világban, amit nem fertőzött meg a gonoszság, ahol minden szép, mégis törékeny, egyfajta illúzió, amelyben talán jó lenne élni. Aztán ez a harmónia átvált egy bizarr és szorongó kakofóniába, amelytől nehéz szabadulni, szinte most is hallom, érzem ezeket a bizonytalan hangzásokat a fejemben.

Vajon ki lehet a Tizenhatodik és mit akar Piranesitől? Miért törnek elő olyan emlékek, amiről Piranesi meg van győződve, hogy nem létezhetnek? És a naplóban talált információk honnan származhatnak?

Kiadó: Agave Könyvek
Oldalak száma: 224
Fordította: Molnár Berta Eleonóra
Megjelenés éve: 2020

Susanna Clarke: Piranesi

Fülszöveg:

A Hollókirály szerzőjének mámorító, hipnotikus új regénye, mely egy álomszerű, alternatív valóságban játszódik.

Piranesi háza nem hétköznapi épület. Termei végtelenek, folyosói végeláthatatlanok, falait pedig sok ezer különféle szobor borítja. A labirintusszerű csarnokok közt egy bebörtönzött óceán terül el, hullámok emelkednek mennydörögve a lépcsőházakban, pillanatok alatt árasztva el a termeket. De Piranesi nem fél; ismeri a dagályokat, ahogyan a labirintusban is eligazodik. Élete a ház felfedezéséről szól.

Rajta kívül még egy ember él a házban, a Másik nevű férfi, aki hetente kétszer meglátogatja Piranesit, hogy a segítségével a Nagy és Titkos Tudás nyomára bukkanjon. De kutatásai során Piranesi bizonyítékot talál egy harmadik személy létezésére is, és egy szörnyű titokra kezd fény derülni, mely a Piranesi által ismert világon túlra nyit kaput.

Susanna Clarke várva várt második regénye lenyűgöző új világba vezeti az olvasót: egy meglepő képekkel és szürreális szépséggel teli végtelen labirintusba, melyet dagályok és felhők kísértenek.

A bejegyzés kategóriája: Agave Könyvek, Könyv
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.