Ludányi Bettina: Mögötted!

Ludányi Bettina: Mögötted

Akik ismernek, azok tudják, hogy kevés Magyar írótól olvasok, ennek több oka is van, de ebbe nem mennék bele, mert nem ide való. Azon kevés írók közé tartozik Ludányi Bettina, aki miután megtért és végre olyat kezdett írni, amit én is szeretek – pszichológia thriller –, kíváncsivá tett, így elolvastam a Meghasadt valóságot. Felkeltette az érdeklődésem, mert megláttam a könyvében a potenciált, megvolt benne az a bizonyos plusz. Azóta végigkísértem történetei megszületését, kialakulását, nem egyszer dumáltam bele, és nem egyszer küldött el melegebb éghajlatra – persze, mindezt csupán szeretetből tette ő és tettem én. Minden újabb könyvénél érezhető a fejlődés, az a plusz, amit már fent is említettem: törekszik arra, hogy jó, izgalmas és minőségi regényt adjon ki a kezei közül. Nem csupán a hasára üt és leír valamit, hanem minden dolognak utánajár. Szakkönyveket olvas el, kutatómunkát végez, pszichológussal konzultál, hogy történeteinek mondanivalója hiteles legyen. Számomra ez borzasztóan lényeges egy könyvnél, mert ennek hiánya miatt sokan megragadnak ugyanazon a szinten és nem tudnak többet adni. Ludányi szerencsére nem így működik, őt hajtja előre, hogy minél ütősebbet adjon ki a kezei közül. És most újabb vizekre evezve – hátrahagyva kicsit a pszichológiai thrillert és drámát –, egy izgalmas krimi könyvvel állt elő, amelyben nem kis szerepet játszanak a manipulatív emberek, a destruktív tettek.

Őszintén megvallom, kíváncsi voltam. Kíváncsi, mert írt már romantikus regényt, pszichológiai drámát és pszichológiai thrillert. Erre most jön egy krimivel, ami azért lássuk be teljesen más, mint, amivel eddig foglalkozott. Amikor elküldte, tudta jól, hogy árgus szemekkel fogom végig bogarászni és mindenbe belekötök, amibe csak lehet. De nem igazán volt mibe. Megugrotta a lécet és hozta azt a szintet, ami egy jó krimihez kell. Nem fogom azt állítani, hogy tökéletes minden pontja, minden pillanata, de egy dologban biztos vagyok: soha nem adja fel, soha nem ragad le ugyanazon a szinten, és minden újabb könyvénél egy erősebb témával, erősebb mondanivalóval áll majd elő.

Ha esetleg nem tudlak meggyőzni, akkor íme egy könyvtrailer a hamarosan megjelenő Mögötted című könyvről, amely eszement jól sikerült:
Ludányi Bettina: Mögötted

 

A Mögötted című könyv központi témája a szekták és azok működése.

A történet kezdetén 2003-at írunk és egy kislányt, Lucille-t ismerhetjük meg, aki egyik családból kerül a másikhoz. Az állandóság és a kötődés fogalmát nem ismeri, ennek oka, hogy amint megszeret egy helyet, máris visszadobják, hogy a rendszer végül elnyelje. Majd egy olyan párhoz kerül, akik állítólag jóságból fogadják be az árvákat, azonban a kislánynak hamar rá kell döbbennie, hogy itt minden van, csak éppen jóság és szeretet nem. Minden munkát a gyerekekkel végeztetnek el, ha valamit nem csinálnak meg vagy megkésve készülnek el egy adott feladattal, büntetést kapnak. Lucille-nek elege lesz az állandó bántalmazásokból és elszökik a családtól, hogy a saját lábára állva új életet kezdjen.

2020, napjaink.

Scott Flynn nyomozót egy gyilkossági ügyhöz hívják. Egy fiatal lány holttestére bukkantak a Herman Brown parkban. A húsz év körüli nőt gyilkosa megfojtotta, majd, miután dolgát elvégezte, még egy ideig ott maradt áldozatával.

Caroline az a lány, aki élvezi az életet, és minden velejáróját. Gyönyörű, okos, és tudja, hogyan jusson pénzhez. Van egy csodás barátja, Jack, aki imádja és mellette áll mindenben. Kell ennél több? De ez nem mindig volt így. Caroline gyerekkora nem volt egyszerű és ezt a múltat nehezen felejti el. Minden pillanatban cipeli azt, akár egy plusz bőrt, amit képtelen levedleni. Éppen ezért úgy dönt: még egy nagyobb bulit bevállal, majd az összegyűjtött pénzből, Jack és ő elköltöznek. Megpróbálják hátrahagyni a múltat: a súlyos gyerekkort, és a szélhámos jelent. Azzal azonban nem számolt a lány, hogy a sors újabb nehézséget gördít elé.
Az utolsó nagy dobás sikerrel jár. Caroline boldog mámorban úszva várja a pillanatot, hogy Jack-el együtt elmenjenek a városból, de abban a pillanatban, hogy meglátja zsákmánya tartalmát, rá kell ébrednie, hogy az élete most esett darabjaira.

Tudja, hogy az egyetlen megoldás az, ha megszabadul a tárgytól. Attól viszont már soha nem szabadulhat meg, amit megtudott. És ez áldozatokkal jár…

A nyomozóknak sikerül kiderítenie az áldozat nevét: Kathy Gallagher. Scott és Paul kimennek a szülőkhöz, hogy elmondják a rossz hírt, illetve kérdéseket tehessenek fel nekik a lányukkal kapcsolatban. Mint kiderül, hónapok óta nem hallottak róla. Dacos, makacs lány volt, aki csak bajt okozott. A szülők magánnyomozót béreltek fel, hogy megtalálják, de sajnos nem jártak sikerrel.
Most már a rendőrség kezében van az ügy, próbálják felgöngyölíteni, de a gyilkos nem áll meg egy áldozatnál. Egyre több dologra derül fény, egyúttal egyre szövevényesebb lesz minden. A miértekre nincs válasz, a puzzle darabjait egyre nehezebb összerakni, sejtések vannak, de az még édeskevés. Ahhoz, hogy előrébb jussanak, fel kell kérniük egy pszichológiai tanácsadót, itt jön képbe Daisy Carvalho Serra. Az ő segítségével próbálják felmérni a gyilkos elmeállapotát, azt, hogy mire lehet még képes, vajon mi a határ, ameddig elmegy.

A hosszabb fejezetek között megbújnak egy harmadik fél gondolatai is, amely által összetettebb képet kapunk a szektát működtető illetőről és annak céljairól.
Nem egy száraz aktatologató történet ez, az ördög mindig a részletekben rejlik. Tökéletesen keveredik a krimi és a dráma jellege, nem csak a nyomozásból kapunk ízelítőt, hanem a madzagon rángatott bábok életéből is.
Külön felüdülés volt, hogy a könyv során nem egyszer találkoztam visszautalásokkal Ludányi előző regényeiből. A szemfülesek valószínűleg gyorsan kiszúrják majd.

Gondolhatjátok azt, hogy elfogult vagyok. Persze, benne van a pakliban. De azt senki sem vitathatja, hogy Ludányi Bettina az az író, aki nem fél tanulni, aki képes mindig feljebb tenni a lécet, aki alázatos és nem hivalkodó, aki megfogadja az olvasói véleményét és aszerint fejlődik. A Meghasadt valóság című könyvétől fogva nyomon követem a munkásságát, öröm látni, hogyan teljesít egyre és egyre jobban. Mindig megtud lepni.

A Mögötted című könyv nem csak egy gyilkosságról szól, nem csak a szektákról, hanem arról is, milyen mélyen bennünk maradnak a gyermekkori traumák, mennyire szeretnénk eltemetni azokat. De ez nem megoldás, attól, hogy elnyomjuk, megpróbálunk megfeledkezni róla, az még ott van, és sokszor csak egy külső ember segítségével vagyunk képesek átlépni azt a pontot, hogy magunk Mögött tudhassuk és lezárhassuk azt. De ha nem kapunk megfelelő támaszt, akkor minden a visszájára sülhet, aminek soha nincs jó vége.

A könyvet itt tudod előrendelni 25% kedvezménnyel: Ludányi Bettina – Mögötted

Kiadó: Álomgyár Kiadó
Megjelenés éve:2020
Oldalak száma: 382

Fülszöveg:

Mindig nézz a hátad mögé!

Scott C. Flynn nyomozót egy brutális gyilkossághoz hívják. Az áldozat egy húszas éveiben járó nő, akit a Herman Brown Parkban találnak meg. A rendőrség megkezdi a nyomozást, ám sajnos elegendő bizonyíték hiányában nem sikerül közelebb kerülni a gyilkoshoz. Amikor feltűnik egy újabb holttest, a nyomok egy szektához vezetnek.

Caroline R. Hutchinson szélhámosként éli az életét: lop, csal, hazudik, bárkit képes átverni. Egyik éjjel nagyon rossz áldozatot választ magának, így a sorsa megpecsételődik. Úgy tűnik, csak akkor menekülhet meg, ha a rendőrökhöz fordul segítségért.

Vajon mi az összefüggés Flynn nyomozó és Caroline esete között? Mit tesz a rendőrség, amikor szembetalálja magát egy szektával? Hogyan képes egy szektavezér mindenkit irányítani és átverni maga körül?

Ludányi Bettina Mögötted! című regényében megismerhetjük a szekták működésének pszichológiáját és bepillantást nyerhetünk a jogtalan befolyásolás rejtelmeibe.

A bejegyzés kategóriája: Álomgyár Kiadó, Könyv
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.