Európa Könyvkiadó,  Könyv

Stephen King: A kívülálló

Stephen King: A kívülálló

Stephen King neve nem ismeretlen kis hazánkban sem. Mára, már több millió rajongóval büszkélkedhet világszerte, ez persze nem csoda, hisz King egyedülálló stílusát eddig még senkinek sem sikerült „lemásolnia”. A Kívülálló című könyvével ismét sikerült egy utánozhatatlan remekművet alkotnia. Borzasztóan vártam már a megjelenését, és hatalmas várakozással kezdtem neki, mint, ahogy az általa íródott összes könyvének.

Adott egy erőteljes krimi, egy erőteljes misztikus szál – mindez persze lehetne sablon, azonban a Mesternek van egy különleges érzéke, hogy egyedivé, megismételhetetlenné tegye. A Kívülálló című könyvet ajánlatos úgy elkezdeni, hogy arra a napra semmi mást nem szabad tervezni, ugyanis King – ahogy már megszokhattuk tőle -, nem engedi, hogy a könyve olvasásán kívül mást is csinálhassunk.

Első körben meglepő volt, hogy egy krimi könyvet kezdtem el olvasni. Fülszöveg alapján kissé megijedtem, hogy akkor most Ő is beállt a sorba, és kapok egy már számtalanszor megírt történetet? Nem is tévedhettem volna ennél nagyobbat. Inkább egy kissé magamba csalódtam, amiért egyáltalán azt merészeltem feltételezni róla, hogy valami sablonossal állt elő. A kívülálló tökéletesen hozta az elvárt szintet, a felállított mércét, és valószínű ezt sokan mások is így fogják gondolni, akik szeretik az író egyéniségét, egyediségét.

Történet:
A könyv első fele – mint, ahogy már fent említettem -, egy tökéletes krimit hoz, amelynek felépítése olyannyira tökéletes, hogy bármelyik krimi író megirigyelné.
Brutális gyilkosság történik Flint Cityben. Egy kisgyermeket megcsonkítottak és megerőszakoltak.
Ralph Anderson és csapata, elfogni készül a gyilkost, aki nem más, mint Terry Maitland, a baseball edző, Flint City gimnáziumának az irodalomtanára, nem mellesleg a város köztiszteletben álló polgára, akit mindenki szeret és tisztel. Anderson a barátjának tekintette T. edzőt, de munkál benne a gyilkos düh iránta, hisz, Terry, tanította az ő fiát is. Bármikor bánthatta volna, bármikor megtehette volna vele ugyanazt, mint a kis Frank Petersonnal. Úgy gondolja, hogy a legnagyobb büntetés sem lesz neki elegendő, bármit fognak kiróni rá. Bár ő nem nyúlhat hozzá a férfihez, annyit azonban megtehet, hogy az egész város megtudja mit tett egy kisfiúval, még ha etikátlan is ez a letartoztatási forma.

Terry Maitland azon a meccsen van, amire már hónapok óta készül a csapatával. A lelátón nem csak barátai, de felesége és két kislánya is jelen van, akik nagy erővel szurkolnak apjának a győzelemért. Azonban a meccs közepén két rendőr jelenik meg és bilincsbe verve hurcolják el, nem éppen finoman és diszkréten. Terrynek fogalma sincs, mi történik, miért teszi ezt vele Ralph. Hiába mondja, hogy ez csak félreértés lehet, ő semmit sem követett el, a rendőrök nem foglalkoznak vele. Mielőtt betuszkolják az autóba, még annyi ideje van, hogy szóljon a feleségének: hívja fel Goldot, az ügyvédjüket.

Anderson biztos a dolgában. Rengeteg szemtanú állítja, hogy látták az edzőt azon a napon véresen előjönni a bokrok mögül. Tiszta ujjlenyomatokat tudtak venni, a spermából és a vérből pedig hamarosan meglesz a DNS. Egyáltalán nincs lelkiismeret-furdalása, amiért így járt el az ügyben, és a kihallgatószobában sem kíméli a férfit.

Amikor Terry Maitland megtudja, mivel vádolják, teljesen ledöbben. Először szóhoz sem jut, aztán csak annyit tud mondani, hogy azon a napon nem tartózkodott a városban. Samuels, a kerületi ügyész azonban már dörzsöli a tenyerét, mivel ilyenkor mindenki az alibigyártással jön, így ő már előre örül annak, hogy Terryt rács mögé juttathatja megdönthetetlen bizonyítékok alapján, hiába állít mást az edző.

Hamarosan megjelenik Howard Gold, a profi ügyvéd. Fél órát kér, hogy beszélhessen ügyfelével, négyszemközt. Ami ezután történik, az fenekestül forgatja fel Anderson eddig felállított elméletét.

Terry alibije olyan sziklaszilárd, amilyen csak lehet, mégis a DNS, az ujjlenyomatok és a szemtanúk alapján csak az edző lehet a gyilkos. A férfi viszont valóban egy másik városban volt és ezt többen is tudják tanúsítani.

Hogyan lehet egyszerre két helyen valaki? Mi történhetett valójában a kis Frank Petersonnal? Anderson képes lesz elfogadni Terry alibijét, vagy addig megy, amíg halálsorra nem juttatja?

A Mr. Mercedes trilógia rajongóinak nagy öröm, hogy a sorozatból már megismert Holly feltűnik a történet során, és ugyanolyan erővel veti bele magát az ügybe, mint Brady Hartfield esetében.

A Kívülálló a drámai elemek, a misztikus jegyek és a krimi ötvözete, amely egy igazi katarzishoz vezet bennünket, olvasókat.

 

Fülszöveg:

A Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.
Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.

A Kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

 Kiadó: Európa Könyvkiadó

Fordította: Dranka Anita

Oldalak száma: 504 oldal