Alexandra Kiadó,  Könyv

Greer Hendricks – Sarah Pekkanen: A ​tökéletes alany

Sokan nem kultiválják azokat a történeteket, amelyekben kicsit lassabb a pörgés, kevesebb az esemény és inkább a lélektani pszichológiára emeli a hangsúlyt. Én kifejezetten szeretem ezeket a könyveket, mert, ha ráérősen is, de egyre magasabbra emeli a tétet. Gondolok arra, hogy a feszültség apránként érkezik, de az folytonos, és a végére tartogatja az igazi durranást. Greer Hendricks és Sarah Pekkanen az előző könyvében elérte nálam a kívánt hatást, ezért is vártam nagyon a következő könyvüket. Ugyanúgy jellemző A tökéletes alanyra is a pszichológiai támadás. Fokozatosan építkeztek, egyre erősebb elemekkel dolgoztak, majd próbáltak egy erős végjátékot beilleszteni. Tetszett a történet, de a kívánt hatás itt nem volt számomra olyan erőteljes, mint az ….. És én téged el nem hagylak című könyvben. Voltak nagyon vontatott részek, amiket teljesen ki lehetett volna hagyni, mert inkább idegesítőek voltak, mint érdekesek. A szereplőket tekintve váltakozó érzelmeim voltak. Vagy nagyon nem szerettem, vagy egyszerűen csak szántam őket, de semmiképpen sem sikerült közel kerülnöm hozzájuk. Mégis azt kell mondanom, hogy volt valami a történetben, ami nem hagyott nyugodni, ami miatt muszáj volt végigolvasnom, és így, jó pár nap elteltével, azt érzem, hogy alapjaiban tetszett a könyv, mert folyton vissza-vissza térnek a gondolataim a sztorira.

Egy tipikus macska-egér játszma zajlik, ahová a történet folyamán társul egy „kutya” is, így alkotva egy olyan háromszöget, amiben nem lehet tudni, hogy vajon kik lesznek az áldozatok és ki, vagy kik a valódi elkövetők. Ezzel erősen javított az írópáros az érdeklődésemen, mert bár sejthető volt a végkimenetel, mégis volt egy-két pillanat, ahol meginogtam és újra kellett gondolnom azt a hipotézist, amit már felállítottam magamban. Ez mindenképpen plusz pontot érdemelt a részükről.

Történet:

Jessica Farris 28 éves, aki abból él, hogy a bulizókat, a különlegesebb eseményekre készülő nőket sminkeli ki. Anyagilag nehezen boldogul, bár keres annyit, hogy jól éljen, de próbálja segíteni családját is. Húga elméje egy régi sérülés miatt megrekedt a gyermekkorban és a kezelés nem olcsó. Szülei mindent megtesznek érte, de sajnos ez nem elég, Jessica ezért titokban fizeti testvére kezelését. Most azonban, hogy édesapjának megszűnt a munkahelye, egyre kétségbeejtőbb a helyzet.
Egy munkája során, ahol két egyetemista lányt kellett kisminkelnie, meghall egy lehetőséget, amivel talán több pénzt kereshet. Egy pszichológiai kutatás, ami ötszáz dollárt fizet.
A lány hazugsággal kerül be a kutatásba és reménykedik benne, hogy erre senki sem jön rá. Ő az 52-es alany. A feladat ennyi; egy szobába elhelyezett számítógépen megjelenő, különböző kérdésekre kell válaszolnia. A szabályok: mindezt nyitottan és teljesen őszintén, nem szabad kitérni a kínos és fájdalmat okozó kérdések elől.

Jessica az első nap nehézségekbe ütközik, hisz már a legelején hazudott arról, hogyan került a projektbe, és a kérdések sem egyszerűek. Ahogy a napok telnek, úgy uralkodnak el elméje felett Dr Shields kérdései. Folyamatosan megkérdőjelezi a cselekedeteit, vagy éppen azt, amit igazából mondani akar. A fejében lévő kérdés szinte mindig ugyanaz: vajon Dr. Shields ezt helyeselné?

Egyre jobban belemerül a kísérletbe, amely egyre intenzívebb és nehezebb lesz. A fizetés viszont nagyon jó, tehát folytatja a pszichiáternővel elkezdetteket, akihez egyre erősebben kötődik.

Dr. Shileds ajándékokkal lepi meg őt, ami nem megszokott egy pszichiátertől.
A személyes terápián egyre mélyebbre ásnak Jessica múltjába, ahol a lány már kénytelen mindent elmondani. Súlyos titkokat, amik már évek óta nyomasztják. A pszichiáternő úgy dönt az 52-es alany tökéletes arra a kíséreltre, amin egyszer már elbukott az 5-ös alany által.
Egyre kínosabb szituációkba tereli Jessicát, egyre messzebbre megy. A fiatal lány pedig egyre jobban kétségbeesik. Már nem tudja, hogy Dr Shields-nek mi lehet a valódi célja, és egyre inkább a félelem veszi át a helyét az életében.

Néhol kiszámítható, mégis vannak benne elemek, amelyek sok esetben megleptek, így szinte végig tartotta a figyelmem, amit elvárok egy könyvtől. Az üresjáratokat, amelyek kissé idegessé tettek felülírták a szerzőpáros által bedobott csalik, amikre sikerült rendre ráharapnom.
Ajánlom azoknak, akik szeretik a pszichológiát, a pszichológiai thrillert, mert Greer Hendricks és Sarah Pekkanen leginkább az elménkre akart hatni, és azt gondolom ez sikerül is nekik.

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2020
Oldalak száma: 464 oldal

Fülszöveg:

18 és 32 év közötti hölgyeket keresünk, akik részt vennének egy kiváló New York-i pszichiáter vezetésével lefolytatandó, etikával és morállal kapcsolatos felmérésben. A résztvevőket bőkezűen megjutalmazzuk. Garantáljuk a névtelenséget. További információért, kérjük, telefonáljon!

Az állandó pénzszűkében lévő 28 éves Jessica Farris számára egy hazugságot is megér, hogy bekerüljön az 500 dollárral kecsegtető pszichológiai kutatásba. A titokzatos és karizmatikus dr. Shields lehetőséget lát benne, így a kísérlet gyakorlati síkon folytatódik – természetesen magasabb fizetségért cserébe. Jessicának hamarosan azt is megszabják, milyen ruhákat hordjon, hogyan viselkedjen, és lassacskán azt sem tudja, hogy mi a valóság és mi a manipulatív kísérlet. A paranoia fogságában vergődő lány nyomozásba kezd, hogy kiderítse a pszichiáternő valódi célját és a titokzatos 5. számú alany sorsát. Az …és én téged el nem hagylak íróinak új regénye letehetetlenül fordulatos pszichológiai thriller az emberi kapcsolatok mélyén rejlő sötétségről