Rita Falk: Gőzgombóc ​blues (Franz Eberhofer 2.)

Rita Falk második könyve, a Gőzgombóc Blues, ismét hozta az elvárt minőséget. Nem lehet nem imádni ezt a sorozatot. Könnyed stílus megbolondítva egy sajátos bajor humorral. Kifejezetten ajánlom a stresszesebb időkben, mert garantáltan kirángatja ebből az állapotból az olvasót.

Senki ne várjon hatalmas csavarokat, mert a Gőzgombóc Blues-nak nem ez a lényege, hanem a modortalan Franz Eberhofer. A férfi, aki a romantikát hírből se ismeri, saját magán kívül nem igazán foglalkozik senkivel, kivételt képeznek természetesen a komoly bűnügyek. Mint például a két szomszéd, akik egy hőmérőn veszekednek. Mert hát lássuk be, milyen dolog már az, hogy az egyik megveszi és a másik is rá mer nézni? Hallatlan.

Bizony ezek mind felettébb fontos dolgok. Pláne, ha megjelenik Leopold, Franz testvére, aki immár a sokadik feleségét hozza haza és egy újszülött csecsemőt Sushit, aki egyébként Ushi, de Franz szerint jobban áll neki a Sushi. És Sushi nagyon tud ordítani, kivéve, ha Franz ölében van, ami lássuk be, mindenkinek megdöbbentő. Franznak is, de azért élvezi a helyzetet.

Nagyi még mindig süket, igaz is, mitől javult volna meg a hallása? Most oda van az akciós és leértékelt termékekért, a főztje pedig maga a mennyei csoda. A papa még mindig siránkozik az elveszített lábujjai miatt, de valamivel boldogabb. Ugyanis saját kiskertje lett, ahol most már maga termesztheti a „dohányát”. Franz nem kis bosszúságára.

Szóval Franz, miután nemrég sikeresen megoldotta az év bűntényét és lefülelte a négyes gyilkosság elkövetőjét, kicsit átesett a ló másik oldalára. Így van ez, ha az ember arcát meglegyinti a hírnév szele.

Nos, sajnos elég gyorsan le is hullik a csillag, amely 15 perc hírnevet szerzett a mi Franzunknak. Így kénytelen a saját útján megoldani a bűneseteket.

Höpfl iskolaigazgató kihívja Franzot a házához, mert valaki ráfestett a falára, hogy: „DÖGÖLJ MEG TE DISZNÓ!” Franz nem veszi félvállról a dolgot, pláne azután, hogy az igazgató napokra eltűnik. Elindítja a nyomozást, felkeres mindenkit, akit csak lehet. Csak hogy Höpfl előkerül, amire a mi bajor nyomozónk nem számított. Már éppen lezárná magában az ügyet, amikor hívják telefonon egy gyilkosság miatt. Az iskola igazgatóját darabokban találják a vasúti síneken. Nos, a mi bajor rendőrünknek ennyi kellett, hogy újra mozgásba hozza az ösztöneit és belevesse magát egy olyan ügybe, ahol még az sem biztos, hogy gyilkosság történt.

„Amikor elkezdődtek a bajok, mindig beleköptem a tartárjába. Persze nem látta, mert hátul csináltam. Mostanában már Landshutba jár a Niedererhez. Ismerem, együtt tettük le annak idején a mestervizsgát, úgyhogy most ő köp bele a tartárjába.”

Fülszöveg:

Franz Eberhofer, a testestül-lelkestül bajor rendőr kellemes falusi mindennapjait újabb bosszantó események zavarják meg. Höpfl iskolaigazgató házának falára például valaki rikító piros festékkel felírta, hogy “DÖGÖLJ MEG, TE DISZNÓ!”. Önmagában a felirat még nem lenne főbenjáró bűncselekmény, azonban a zaklatott igazgató nemsokára nyomtalanul eltűnik, később pedig darabokra szabdalva bukkan fel ismét a vasúti sínek között. Öngyilkosság? Gyilkosság? Franz nyomozása gyorsan kideríti, hogy az igazgató nem volt éppen közkedvelt ember, ahogyan pedig egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, a gyanúsítottak köre is egyre bővül. Franz azonban a Nagyi ínycsiklandó gőzgombócaiból erőt merítve rendületlenül halad az igazság felderítésének útján…

A jó krimik, a jó ételek és a jó humor kedvelőinek – Nagyi hamisítatlan bajor receptjeivel.

A bejegyzés kategóriája: Nem kategorizált
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.