Rita Falk: Télikrumpligombóc (Franz Eberhofer 1.)

Senkit se tévesszen meg a bohókás cím. Hogy miért? Mert a Télikrumpligombóc tényleg ilyen. Egy bohókás regény, bohókás szereplőkkel, bohókás sztorikkal. Imádtam. Őszintén megmondom, régen nevettem ennyit egy könyvön. Egy krimi, ami egyben komédia is. Mindenkinek ajánlom olvasásra, hisz a nevetésre mindenkinek szüksége van – főleg ebben a mostani időszakban.

Rita Falk inkább a szórakoztatásra vitte a hangsúlyt és nem konkrétan a nyomozásra, de ez volt a csodás ebben a sztoriban. Nem kell véresen komolyan venni a könyvben lévő ügyeket, ne is így álljon senki sem Falk könyveihez. Egy ügyefogyott nyomozó és annak családja, akikkel csak a “baj” van. Könnyed, humoros és tökéletesen kikapcsol.

Franz ​Eberhofer ízig-vérig rendőr, bár a dolgokat kicsit máshogy látja, mint társai, mégis minden feladatot a legkomolyabban végez el. Legyen az akár egy betörés, amit igazából saját maga követett el. Neki ez nem gond, lelkiismeretesen vizsgálja ki az ügyet így is. Természetesen a családja is a furcsák táborát képviselik. Vegyük például Nagyit. Nagyi süket, de imád vásárolni, de csak és kizárólag leértékelt dolgokat, vagy amihez kupon is van. Teljesen mindegy, hogy nincs rá szükség, ha, olcsó akkor meg kell venni. A süketsége folyamán pedig nem egyszer keveredik mókás helyzetekbe a vásárlások folyamán. Aztán a Papa, aki fűnyírás közben levágta két ujját és eléggé nehezményezi, hogy nem kereste meg őket senki. Nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg Franz magánéletéről sem. A nem éppen romantikus beállítottságú rendőrünk nem éppen romantikusan kezeli a nőügyeit, és ez miatt bizony nem egyszer kerül érdekes szituációkba.

Niederkaltenkirchenbe azonban néha-néha történnek furcsa dolgok. Például a Neuhofer család esete. A négytagú családból már csak Hans van életben, mindenki más roppant furcsa körülmények között távozott az élők sorából. És, ha ez nem lenne elég gyanús Franz-nak, még az is rátesz egy lapáttal, hogy Hans – amint testvére is elhagyta az élők sorát -, egyből eladta a családi házat és vadonatúj Audival száguldozik. Eberhhofer-nek több se kell, egyszerűen érzi, hogy itt valami nagyon nem stimmel, beleveti magát az ügybe. Persze a felettesei, akik áthelyezték ebbe a csendes kisvárosba, nem igazán repesnek az örömtől. Úgy gondolják, hogy Franz-ot ismét elérte a paranoia. Főhősünk azonban nem hagyja magát, az ügyet ki kell vizsgálni, ez a munkája és ebből ő bizony nem enged.

 

„A lapockáján egy tetoválás Nagyit ábrázolja. Kétszer is megnézem, de nincs kétség: ez a Nagyi. Nem a szokásos kontyba tűzött hajával ugyan, hanem leengedett hajjal, ahogyan reggelenként kinéz, de azért kétségtelenül ő az…… – Mondja, mi ez a szépség itt a hátára tetoválva? – Nem tudja? Hát Gandalf”

 

Egy könnyed krimi, sok-sok humorral átszőve. A karakterek egyenesen imádni valóak a maguk tökéletlenségükben. Egy biztos: ez tipikusan az a könyv, amit az ember többször is szívesen elővesz, és újra olvas. Gördülékenysége és élvezetessége miatt észre sem vesszük, már a végére is érünk.

Fülszöveg:

Franz Eberhofert, a testestül-lelkestül bajor rendőrt fegyelmi okokból helyezték át a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Apja, a kiöregedett 68-as lázadó közben vadkendert termeszt a hátsó kertben és folyamatosan Beatlest hallgat, amivel kishíján az őrületbe kergeti a kemény rockot előnyben részesítő fiát. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre érdekesebbé, ugyanakkor hátborzongatóbbá is válik…
A jó krimik, a jó ételek és a jó humor kedvelőinek – Nagyi hamisítatlan bajor receptjeivel.

A bejegyzés kategóriája: Nem kategorizált
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.