Könyv,  Libri Kiadó

Allison Dickson: A ​másik Mrs. Miller

Már a megjelenése előtt szemeztem ezzel a könyvvel. Figyelemfelkeltő borító, és izgalmas fülszöveg.
Nagyon szeretem azokat a történeteket, ahol lassabban épül fel a sztori, ahol időt hagynak arra, hogy megismerjük a háttértörténetet, ahol fokozatosan építkezik az író/írónő, hogy aztán kapjunk egy izgalmas folytatást és végkifejletet.

A másik Mrs. Miller című regény első fele talán túlságosan is aprólékos, és leginkább a szereplők magánéletére fekteti a hangsúlyt, ami még nekem is vontatottnak tűnt az elején. Nem igazán tudtam, hogy mit szeretne kihozni az írónő, és hogy mi lesz ebből. De mégis azt kell mondanom, hogy érdekelt. Érdekelt, mert érdekes szereplőket hozott, akiket olyan jellemvonásokkal ruházott fel, ami miatt cseppet sem kedveltem őket és vártam, hogy mi fog velük történni. És ez egy nagyon jó húzás volt, mert ezek olyan emberek, akiket nem igazán lehet elviselni a környezetünkben, akiket nem igazán szeretünk, szívlelünk; önző, felfuvalkodott, képmutató, hazug és még sorolhatnám.
Gonosz leszek: de ebből kifolyólag nagyon vártam, hogy valami rossz dolog történjen velük – mert hát ez könyv, itt azért várom az ilyen eshetőségeket.

És akkor jött a könyv második része, ami már berobbant és pörgősre váltotta az eseményeket. Meglepő fordulattal indult, amire abszolút nem számítottam és nem kicsit lepett meg.

A történet két részre van bontva; első könyv, második könyv. A címből már sejteni lehet, hogy nem egy Mrs. Millerrel lesz dolgunk, viszont nem lehet tudni, hogy ki is lesz a másik, és mi a célja.

Phoebe Miller gazdag családból származik, akinek mindene megvan. Nincs szüksége arra, hogy dolgozzon, és nem is nagyon akar. Apja nem igazán tartotta őt nagyra, és ezt előszeretettel az orra alá dörgölte. Daniel Noble az a típus, aki szerint a nők egy dologra jók, és pénzét, hírnevét kihasználva mindenkire rámozdult, sok esetben akkor is, ha az illető nő nem engedte. Phoebe-t ez megviselte, hisz miután az apja, Daniel meghalt sorban jelentkeztek ezek a hölgyek, akiket a férfi megerőszakolt. Ez elég nagy port kavart a világban és a nő úgy érezte, hogy muszáj elbújnia a bosszújuk elől. Egyre paranoiásabbá vált, nem mozdult ki sehova, teljesen elhanyagolta magát és az italhoz fordult. Férje, Wyatt próbálkozik, de nem sok sikerrel. Szeretné, ha családot alapítanának, ami talán felrázná az asszonyt. Több terhesség is tragikusan végződött és Phoebe úgy érzi nem is igazán akar gyereket. Nem szeretne az apja nyomdokaiba lépni és valójában nincs is oda az ötletért, annak ellenére, hogy többször is próbálkoztak lombikprogrammal.
Amikor Wyatt felhozza az örökbefogadás lehetőségét az nő teljesen kiborul és közli vele, hogy nem hajlandó más gyerekét nevelni és felejtse végre el, hogy nekik valaha is gyerekük lesz. Egyre több a veszekedés és a férfi inkább a ház másik felébe költözik.

Mindeközben valaki folyamatosan figyeli Phoebe-t és lehetőségre vár.

Új család költözik a Miller család szomszédságába. Vicky, Ron és fiuk, Jake. Furcsa társaság, de a fiatal fiú felkelti a nő figyelmét. Szép arc, kidolgozott test és ez elindít valamit Phoebe-ben, amit már sok éve nem érzett. Vicky és Phoebe egyre szorosabb barátságot kötnek, aminek előnye, hogy Mrs. Miller legalább kimozdul a házból és végre próbálja összeszedni magát,  természetesen mindezt úgy, hogy a férje ne tudjon róla semmit. Hátránya azonban sokkal több van, mert az újdonsült barátság nem egy kellemetlenséget okoz a nőnek. A családnak komoly titkaik vannak, súlyos csomagokat cipelnek, és olyan csontvázak vannak a szekrényükben, amiről Phoebe nem szívesen hall, pláne részt venni nem akar a család kálváriájában.

Ahogy telnek a hetek Mrs. Millernek is lesz rejtegetnivalója, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza, és nem igazán tudja, hogyan szabaduljon meg a tehertől.
És ott van még a kukkoló, aki minden nap, órákat tölt a háza előtt és valamire vár.

A közjátékoknak köszönhetően információt kapunk a harmadik fél szerepéről is, bár az elején nem tiszta mi a szándéka, de a történet előrehaladtával egyre tisztább lesz a kép. Nem tudni mi az új család célja és vajon van-e bármilyen közük vagy igényük Phoebe-vel kapcsolatban. Bár az írónő nem sok szereplőt vonultatott fel a könyvében, mégsem lehet teljesen rájönni, hogy kinek mi a szerepe. Mindenkinek van valami titka, takargatnivalója. A kérdés az, hogy mikor borul ki a bili és milyen károkat fog okozni.

Első könyves írótól jó volt, bár nem sorolnám a kiemelkedők közé, de rossz sem volt. Ahogy, amint írtam is az elején, annak ellenére, hogy szeretem ezt a stílust, mégis volt bennem egy olyan érzés, hogy kissé vontatottra sikerült. Illetve a második részben, ami már tényleg izgalmasra sikerült, viszonylag gyorsan rájöttem, hogyan kapcsolódnak össze a szereplők, ennek ellenére mégis lekötött. És azt hiszem ez a lényeg: kösse le az olvasót és tartsa fenn az érdeklődését.

Aki szereti a lassúbb pszichológia drámákat/thrillereket, azoknak ajánlom, mert a háttértörténet bemutatása után felgyorsulnak az események és igazán szórakoztatóvá válik.
Akik azonban a pörgős könyveket helyezik előtérbe, azoknak nem biztos, hogy tetszeni fog, mivel az írónő kivárásra játszik és csak később fedi fel a kártyáit.

Kiadó: Libri Kiadó
Fordította: Weisz Böbe
Megjelenés dátuma: 2020-07-20
Terjedelem: 412 oldal

Fülszöveg:

Két nő figyeli egymást.

Phoebe Miller nem tudná megmondani, az ócska tragacs pontosan mikor jelent meg elit utcájukban, ahogy azt sem, a sofőr miért kémkedik utána. Mi lehet olyan érdekes egy boldogtalan háziasszonyban, aki jégkrémbe és borba fojtja a bánatát, és alig lép ki a házból?

Csak az egyikük tudja, miért.

Amikor új család költözik a szemközti házba – a jó kedélyű Vicki, aki talán betöltheti a cserfes barátnő szerepét, és jóképű, egyetemre készülő fia, Jake, aki másfajta társasággal szolgál –, Phoebe azon kapja magát, hogy az addigi egyhangú élete megtelik a rég hiányolt izgalommal. Ám most, hogy ennyi minden lefoglalja, már nem figyel az autóban ülő nőre.

Pedig kellene…

Mikor kerültél hozzájuk ilyen közel, Mrs. Miller? Hetek óta itt rostokolok, de egyszer sem láttam, hogy kitetted volna a lábad a házból. Vajon mire megy ki a játék? Szórakozol kicsit, vagy a tűzzel játszol?

Tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb…