Könyv

Alan Bradley: Amikor ​a csontok suttognak…

Két okból esett erre a könyvre a választásom. Egyrészt a borító miatt, bár én nem szoktam kitérni a külcsínre, de itt úgy érzem muszáj, mert egyszerűen imádni való a meseszerű rajzokkal. Másrészt néha váltanom kell könnyedebb stílusú olvasmányokra, ilyenkor szoktam ifjúsági regényeket elővenni. Nos, ami a könyv könnyed jellemzését illeti, elég nagyot tévedtem. Ugyanis az: Amikor a csontok suttognak egy ízig-vérig krimi. Kicsit emlékeztet Agatha Christie detektívregényeire – mintha Poirot és Columbot összegyúrták volna, adtak hozzá egy kis Miss Marple-t és máris elkészült egy érdekes figura Flavia De Luce személyében. Egy tizenkét éves leányzó, aki imádja a kémiát, odavan a mérgekért és, ha egy nyomozásról van szó, akkor nem ismer lehetetlent.

Ha nagyon őszinte akarok lenni, többet tanultam kémiából ettől a könyvtől, mint anno iskolában az órákon. Mert az író ezeket a részeket is annyira érdekfeszítővé tudta tenni, hogy azon én is meglepődtem. Ha akkor a kezembe nyomnak egy ilyen könyvet, biztos másként tekintek erre a tantárgyra. Sajnálatos módon az ötödik résszel kezdtem, nem tudtam, hogy ez egy sorozat, de szerencsére követhető volt és a visszautalások miatt könnyen ki lehetett következtetni a múltban történteket. Természetesen az összes hiányzó részt beszereztem, mert nem lehet nem szeretni Flaviat. Bár a testvérei helyében nem szívesen lennék, tekintve, hogy nem egyszer rajtuk próbálta ki a laborjában előállított khm…. mérgeket?!

Kiről is van szó?

Flavia De Luce egy fiatal lány, aki sokszor úgy érzi, hogy örökbe fogadták. Nem hasonlít sem Daffyra sem Feelyre, sem édesapjára, ráadásul édesanyját nem is ismeri. A két testvér folyamatosan szekálja a lányt, amiért ő a legnagyobb örömét abban leli, hogy a laborjában különböző vegyületeket állít elő – ezeket bosszúból néha használja a testvérein. Az édesapja soha nem állt közel hozzá, leginkább a közös étkezésekkor találkozik vele, de a férfi akkor is az újságjába temetkezik.
Bishop’s Lacey-ben már több gyilkosság is történt, Flavia valahogy mindig belekeveredik a különböző nyomozásokba. Sőt, most már kifejezetten hajtja a kíváncsiság egy-egy esetnél és nem hagyja magát, amikor Hewitt felügyelő vagy bárki más elhessegetné a helyszínről, vagy az áldozat mellől. Szeret mindennek utánajárni, nem fél attól, ha az éjszaka közepén egy temető sírja körül kell keresgélnie, esetleg bomló holtestek között kell kutatnia. Amíg az 1950-es években a korabeli lányok templomba járnak, addig ez a kis kémikus zseni hullákat keresgél.
Flavia nem egy tipikus tizenéves lány, de ez nekünk olvasóknak kifejezetten örvendetes.

Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacy lakói felnyitják a védőszent kriptáját. Természetesen Flavia mindenképpen ott akar lenni eme jeles pillanatban. Arra azonban senki sem számít, hogy egy friss holttestre bukkannak. Mindenki megdöbben a lány kivételével, ugyanis ő lehetőséget lát ebben a borzasztó esetben, hiszen ismét megmutathatja nyomozói képességeit. Talán egyedül az lepi meg, hogy az áldozat nem más, mint a fiatal orgonista: Collicutt úr, akinek az arcán egy gázálarc van.

Flavia mindent megtesz, hogy kiderítse mi történhetett a férfivel, ezért szó szerint beleássa magát az ügybe. A felfedezés során az egyik sír beszakad alatta, s egy hatalmas titokra bukkan: a kriptába egy másik út is vezet. Csakhogy nincs egyedül. Valakik a túlsó oldalról mindenáron beakarnak jutni oda.

Ez az ügy azonban nem csak a lány érdeklődését keltette fel. Megjelenik a faluban Adam Sowerby is, aki állítása szerint csak magvakat akar gyűjteni a földből, mert az ilyen helyeken ritka növények lehetnek, amit jó pénzért eladhat. És persze ott van még Tanty kisasszony is, akit Collicutt úrnak kellett volna elvinnie az orvoshoz már több héttel ezelőtt. A férfi elindult otthonából, de az asszonyhoz nem érkezett meg.

Egyre kuszább az ügy, egyre több a rejtély és egyre több a gyanúsított.
Flavia rájön, hogy valószínű mindennek köze van Lucifer szívéhez, amely Szent Tankréd kriptájában van. A felfedezőútja során megismerjük édesanyja múltjának egy kis részletét is, ami által a kis kamaszlány közelebb kerül édesapjához.

Igazán szerethető történet, amely nem nélkülözi az izgalmas fordulatokat, de a szívet tépő pillanatokat sem. A könyvet olvasva, szerettem volna újra kislány lenni, és Flaviaval együtt elindulni ezeken az izgalmas utakon.

A felnőtt krimi rajongóknak is önfeledt kikapcsolódást nyújt, így bátran ajánlom nekik. Vegyétek a kezetekbe és merüljetek el Flavia De Luce rejtélyeibe!

Kiadó: Maxim Könyvkiadó Dream Válogatás
Fordította: Robin Edina
Borító: füles, kartonált
Oldalszám: 384

Fülszöveg:

Flavia de Luce, a tizenkét éves amatőr detektív és lelkes kémikus igencsak hozzászokott már, hogy nyomokat ásson elő, legyen szó akár a laboratóriumában fortyogó főzetekről, vagy akár nővéreinek titkos naplójáról. Ám holttestek előásása mostanáig nem szerepelt a megszokott repertoárjában. Szent Tankréd halálának ötszázadik évfordulója alkalmából Bishop’s Lacey a falu védőszentjének kriptáját készül felnyitni. Természetesen senki sem várja izgatottabban, hogy bepillanthasson a sírba, mint Flavia, akinek legújabb felfedezése azonban véget vet a falusiak szorgos ünnepi előkészületeinek. Egy holttestre bukkan, melynek arcán groteszk és megmagyarázhatatlan maszk van.
És ami ennél is döbbenetesebb: a halott Collicutt úr, a templom orgonistája. Ugyan ki forralhatott bosszút ellene, és vajon miért éppen egy ilyen szent helyre rejtették el? És mi köze az egésznek a titokzatos kőhöz, Lucifer Szívéhez? A fékezhetetlen Flavia feltett szándéka, hogy lerántja a leplet a rejtélyről. A mélyből előásott titkok pedig végérvényesen bebizonyítják, hogy nem létezik egyértelmű és sima ügy a világon.